18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Oživené remeslá v humenskom skanzene

21.07.2020 Autor: Zuzka
Termín: 30.08.2020 a ďalšie Mesto:Humenné Zdroj:stránka organizátora
emesla

Zdroj: muzeumhumenné.sk

 

Letný zážitkový program pod názvom Cyklus tvorivých dielní tradičných remesiel pre verejnosť – Oživené remeslá v muližánrovej ponuke prezentuje tradičné remeslá, ktoré stáli na počiatku rozvoja ľudovej remeselnej a umeleckej tvorivosti v čase od 19. júla do 30. augusta 2020.

Počas piatich nedieľ predstavujú múzeum a regionálni nositelia tradičnej remeselnej kultúry kováčstvo, remenárstvo, spracovanie slamy, výrobu šindľov a tradičných strešných krytín, tkanie na krosienkach, plstenie, tokárstvo, stolárstvo a podmaľbu na sklo.
Súčasťou programu od 14. do 18. hodiny sú ukážky tradičných remeselných postupov, výrobných nástrojov a výrobkov, tematické výstavy a sprievodný program. V areáli skanzenu má verejnosť možnosť vyskúšať si jednotlivé remeselné techniky v rámci tvorivých dielní a oboznámiť sa s jednotlivými remeslami prostredníctvom prehliadky skanzenu.

Samotný areál skanzenu je jedinečnou ukážkou spojenia tradičnej ľudovej sakrálnej, bytovej a hospodárskej kultúry s ukážkami zachovaného jedinečného súboru tradičných remeselných stavieb, nástrojov, remeselných výrobkov, predmetov a postupov ľudovej umeleckej tvorivosti dokumentujúcich hospodársky vývoj horného Zemplína.

 

Napíšte komentár