24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Vodný mlyn Kováčová pri Rožňave

Autor: G. Lyócsa

VodnyMlynKovacova 1 2

Adresa:Kováčová 60, 049 42 Drnava Telefón:+421 944596047, +421 949 306 413 E-mail:lyocsa@yahoo.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Ak chcete vidieť ozajstný vodný mlyn, navštívte taký v malebnej dedinke Kováčová pri Rožňave. Leží v údolí potoka Čremošná, blízko Drieňovskej skaly národného parku Slovenský Kras. Mlyn, ktorý patril kedysi slávnej rodine Andrássyovcov z Krásnej Hôrky, je dnes unikátnou technickou pamiatkou s pôvodným originálnym zariadením.

Počas prehliadky na štyroch podlažiach sa nielen dozviete, ale aj uvidíte, ako sa niekedy vyrábala múka.
Vypočujete si príbeh mlynára a jeho rodiny, ktorí tu naposledy žili a pracovali ešte pred znárodnením v roku 1950.

Súčasťou expozície sú úžitkové predmety a predmety ľudovej tvorby ako sú napríklad hrnčiarske, keramické, prútené a drotárske výrobky, výšivky a iné pochádzajúce z oblasti Gemera. Pri mlyne sa nachádza funkčné vodné koleso, ktoré poháňa voda tečúca 30 m dlhým dreveným žľabom a vy si ho môžete zblízka pozrieť. Koleso kedysi poháňalo nielen mlecie stroje, ale aj lámačku na konope a v minulosti ju používali ženy pri spracovaní konope. Obnovená lámačka pri mlyne je jediná na Slovensku.

V osobitnej miestnosti nájdete aj výstavu tradičného spracovania konope a tiež tkané výrobky ako vrecia na múku, koberčeky, ručníky a obrusy. Výstava pozostáva z rôznych nástrojov, ktoré sa používali pri výrobe konopných nití až po krosná, na ktorých sa tkalo.

Po takom zaujímavom výlete do minulosti si môžete dať malé občerstvenie - kávičku, chladené nápoje, nanuky, niečo malé pod zub a vychutnať si posedenie na terase v príjemnom prostredí záhrady.

Otváracie hodiny:

  • máj, jún, september, október: So-Ne: 10.00-18.00

  • júl, august: Str-Pia: 14.00-19.00

  • So-Ne: 10.00-19.00
    V prípade záujmu väčšej skupiny od 15 osôb je možné dohodnúť si termín prehliadky vopred
    aj mimo otváracej doby pre obdobie júl august.

 

Napíšte komentár