27. 04. 2024 Jaroslav 16°C Skoro jasno

Na kysuckých lúkach

19.06.2020 Autor: MS
Termín: 28.06.2020 Mesto:Vychylovka Zdroj:stránka organizátora
Na kysuckych lukach plagat

Zdroj: kysuckemuzeum.sk

 

Ako pracovali naši predkovia na poliach? Dozviete sa na podujatí Na kysuckých lúkach

Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny obľúbené podujatie pod názvom Na kysuckých lúkach. Uskutoční sa v nedeľu 28. júna.

Hlavný program bude prebiehať od 13. do 16. hodiny, kedy vám Folklórna skupina Dolinka priblíži ľudové zvyky a tradície. Môžete si pozrieť prezentáciu prác na poli, ako je kosenie kosou či kosákom. Nebudú chýbať ani ukážky kutia kosy a ostrenia kosákov. Všetko za sprievodu spevu v podobe ľudových trávnic.

Súčasťou podujatia budú aj dve prednášky nášho odborného pracovníka, ktoré sa budú týkať prezentácie poľnohospodárskych nástrojov z konca 19. a začiatku 20. storočia. Pôjde najmä o menšie poľnohospodárske náradie zo zbierok múzea. Dozviete sa tiež o tom, ako fungovalo poľnohospodárstvo v minulosti, akým spôsobom na Kysuciach ľudia obrábali pôdu od stredoveku až po obdobie nie až tak dávnej industrializácie. Prednášky sa uskutočnia v stodole pri dome z Oščadnice a to o 10. a o 13. hodine.

Tešíme sa na vašu účasť.

Napíšte komentár