29. 03. 2024 Miroslav 18°C Oblačno

Rozhľadňa na vrchu Bobovec

Autor: Petula , Foto: sdetmi.com
Adresa:Stará Bystrica a Radôstka Telefón: E-mail:info@sdetmi.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Rozhľadňa na Bobovci leží v nadmorskej výške 720 m na hranici katastrov obcí Stará Bystrica a Radôstka. Bobovec nie je najvyšším vrchom Starej Bystrice. Ide však o výrazný strmý vrch nad centrom obce, dobre viditeľný z hlavných dopravných komunikácií, ako aj od Slovenského orloja z Rínku sv. Michala, odkiaľ k rozhľadni vedie aj značkovaný žltý turistický chodník.

Rozhľadňa má výšku 16 metrov, vybudovaná je z tradičných materiálov kameň a drevo podľa projektu Ing. Arch. Stanislava Mikovčáka. Autor projektu má v rozhľadni umiestnených aj niekoľko umeleckých diel na tému anjelov, a to nielen na vnútorných stenách rozhľadne, ale téma anjelov sa objavuje aj vo funkčných prvkoch okenných mreží. Nočné osvetlenie rozhľadne je zabezpečované malou veternou a fotovoltaickou elektrárňou. Z rozhľadne je dobrý výhľad na Malú Fatru, Martinské Hole, Veľkú Raču, či na Lysú Horu v Českej republike.

 Z rozhľadne je možné po hrebeni Nocľahov pokračovať v trase východným smerom, odkiaľ je dobre viditeľná obec Nová Bystrica s vodnou nádržou, ako aj majer v doline Skríželné.

Mapa: N 49° 20′ 26″ E 18° 56′ 51″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár