26. 04. 2024 Jaroslava 13°C Polooblačno

Čo je také úžasné na USA? Keď geografia rozhoduje

Autor: Petula , Foto: sdetmi.com, PR správa

USA

Čo je také úžasné na USA? Ako geografia ovplyvňuje udalosti okolo nás? Začítajte sa s deťmi do stručného prierezu toho, ako sa USA geograficky formovali, z čoho ťažili a ako sa stali najmocnejšou krajinou sveta. Stručne a jednoducho pre školopovinné deti na základe knihy       Po stopách nášho sveta na 12 ilustrovaných mapách.


Ako geografia ovplyvňuje udalosti okolo nás?

Geografia štátov je silnejšia, ako si možno myslíme. Rozhodne USA ťažia zo svojej polohy a veľkosti čo do počtu obyvateľov a rozlohy, keďže patria medzi najväčšie krajiny na svete. Ekonomike pomáhajú aj bohaté prírodné zdroje (ropa a plyn). V kombinácii s krásnou prírodou a výbornou dopravnou infraštruktúrou zabezpečujú lákavú kombináciu pre život. Krajina je prirodzene chránená ľadovým Kanadským štítom na severe, horúcou púšťou na juhu a oceánom na západe aj východe, čo rozhodne upevňuje jej nedobytnosť.

P5132942 Fotor

Zdroj: sdetmi.com

Ako docielili USA zjednotenie toľkých štátov a stali sa tak najmocnejšou krajinou na svete?

 

  • Ťažili z oslabenia Veľkej Británie, Francúzska a Španielska z vojen v Európe a kúpili vďaka tomu ich územia od Mississipi až po Tichý oceán (Oregon a Louisiana)
  • Úspešne vytlačili domorodcov v bojoch o územia a chorobami, ktoré zapríčinili smrť mnohých pôvodných obyvateľov
  • Osídľovali územia na juhozápade ako Texas, vytlačili Mexičanov vo vojne a privlastnili si tak ďalšie územia (Kalifornia, Nové Mexiko, Arizona, Nevada, Utah a Colorado)
  • Sever vyhral vo vojne nad Juhom a zakázali tak otroctvo v krajine
  • Kúpili Aljašku od Rusov, hoci boli spočiatku za to na smiech a napokon ťažili z prírodného bohatstva, ktoré sa tam našlo (ropa a zlato)
  • Víťazstvom vo vojne so Španielskom získali Kubu, Portoriko, Guamu, Filipíny a privlastnili si aj Havaj, čim si ochránili hranice
  • Rozvíjajúca prepravná sieť na rieke Mississippi tiahnúcej sa od severu na juh zlacnila a zjednodušila prepravu tovaru a zvýšila význam prístavu v New Orleans
  • Po upevnení vlastných hraníc začali s budovaním námorníctva. Výmenou lodí s Veľkou Britániou získali námorné základne. Budovali vojenské základne po Tichom oceáne.
  • Po druhej svetovej vojne vzišlo USA ako posledná veľmoc, keďže ostatné krajiny boli zdevastované po bojoch. Prevzali kontrolu nad vodnými koridormi, aby upevnili mier a mohli bezpečne obchodovať so svojim tovarom po celom svete
  • Vzniklo NATO ako aliancia medzi USA a ďalšími krajinami, kde hlavným vojenským veliteľom je vždy Američan
P5132943 Fotor

Zdroj: sdetmi.com

Aj takto výnimočná geografia pomohla USA k tomu, aby sa stali veľmocou. Tento stručný prierez dejinami a geografiou USA sme pripravili vychádzajúc z informácií v knihe Po stopách nášho sveta na 12 ilustrovaných mapách.mladým jednoducho ukazuje viac z toho, akým spôsobom geografia ovplyvňuje politiku a históriu na svete. Kniha vznikla z publikácie a skúseností uznávaného reportéra Tima Marshalla V zajatí geografie. Vďaka výstižným ilustráciám, prehľadným mapám a zjednodušenému textu je pripravená zaujať v novej podobe školopovinné deti a lepšie im vysvetliť aký význam má pre jednotlivé štáty a krajiny geografia. Ide o novodobý atlas, ktorý pútavou formou priblíži štáty a krajiny ako Rusko, Čínu, USA, Kanadu, Európu, Afriku, Blízky východ, Indiu a Pakistan, Kóreu a Japonsko, Južnú Ameriku, Austráliu a Arktídu. Kniha je určená čitateľom od 9 rokov.

Ak hľadáte aj ďalšie odpovede na otázky ohľadom iných krajín, knihu Po stopách nášho sveta na 12 ilustrovaných mapách kúpite na Albatrosmedia.sk.

Pre všetky zvedavé hlavičky a ich rodičov odporúčame kliknúť aj na ďalšie populárno-náučné knihy pre deti.

Napíšte komentár