24. 04. 2024 Juraj 15°C Zamračené

Ako vybrať kliešťa? Názory sa rôznia

Autor: Petula , Foto: Pixabay

Erik Karits z Pixabay3

Po pobyte s deťmi v prírode si niekedy domov prinesieme jedného či viacerých kliešťov. Ako ho bezpečne vybrať? Názory sa aj v odborných kruhoch rôznia. Pozrime sa spolu na to, čo sú kliešte, kde sa nachádzajú, ako ich vybrať, ako predchádzať tomu, aby sme ich dostali a aké choroby môžu na človeka preniesť.

 

Čo sú kliešte?

Kliešte sú malé parazity, ktoré sa živia krvou zvierat a ľudí. Vyvíjajú sa od šesťnohej larvy, cez osemnohú nymfu až po dospelého jedinca. Na človeku môžu parazitovať vo všetkých vývinových štádiách. 

Screenshot 2020 05 06 Klieste letak A4 indd Letak kliest verejnost pdf2

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Kde a kedy sa vyskytujú kliešte?

Kliešťa môžete chytiť v podstate kdekoľvek, kde sa nachádza tráva, kríky, či iný porast. Či je to mestský park alebo les, viac o konkrétnych miestach TU. Sú aktívne pri teplote okolo osem až desať stupňov, takže aj počas teplej zimy treba byť obozretný. Najväčší výskyt je v mesiacoch máj a jún.


Ako vybrať kliešťa?

Je veľmi dôležité, čím najskôr kliešťa na tele nájsť a vybrať, preto sa po návrate z miest, kde by sa mohli vyskytovať vždy dôkladne prezrite. Najčastejšie ich na tele prisaté nájdeme v oblasti nôh, slabín, vo vlasoch, za ušami, v podpazuší na intímnych miestach, či v podkolení. V lekárni si môžete zakúpiť pinzetu na odstraňovanie kliešťa alebo použiť tú, ktorú doma máte. Pri odstraňovaní kliešťa dbajte, aby ste ho nerozpučili. Nástroje aj ruky dôkladne po odstránení dezinfikujte a umyte.

Pozrime sa na spôsoby, ako kliešťa vybrať, ktoré poskytujú na svojich web stránkach odborníci:

Úrad verejného zdravotníctva SR (ďalej ÚVZ SR)odporúča kliešťa vyberať pinzetou čo najbližšie pri koži a jemným kývaním ho vytiahnuť, nie točiť. Uistite, že je vonku celý vrátane hlavičky. Na dezinfekciu rany spomínajú použiť lieh alebo jódovú tinktúru, prípadne iný prípravok na báze alkoholu. Vytiahnutého kliešťa máte následne zabaliť do papiera a spláchnuť. Nanášanie krému nedoporučujú, aby neprišlo k vyvráteniu obsahu žalúdka do tela človeka vrátane nežiaducich mikroorganizmov. Na stránke tiež odporúčajú vyhľadať lekára, ak by časť kliešťa ostala v koži.

Na oficiálnych stránkach Biomedicínskej centra Slovenskej akadémie vied uvádzajú dve možnosti podľa toho, či ide o samicu alebo nymfu. Samičku odporúčajú vyberať pinzetou uchopením čím najbližšie ku koži a jemne jeden až dvakrát otočiť. Následne ťahať kolmo hore a vyčistiť ranu dezinfekciou. Na nymfu môžete použiť rovnaký postup alebo navlhčený vatový tampón, ktorým jemne miesto šúchate, kým nevyjde von a opäť dezinfikujete. Odporúčajú poznačiť si aj dátum vybratia kliešťa.

Primárka Oddelenia nemocničnej hygieny a epidemiológie Univerzitnej nemocnice Bratislava (ďalej UNB) MUDr. Elena Lazarová, MPH sa na stránke UNB vyjadrila, že na miesto, kde je kliešť prisatý je najprv vhodné naniesť krém alebo olej a nechať pôsobiť desať minút. Potom handričkou jemne prejsť po mieste, čo by malo spôsobiť uvoľnenie kliešťa. Ak sa tak nestane, odporúča siahnuť po pinzete. Pripomína aj to, aby si každý postihnuté miesto riadne skontroloval a v prípade, že v koži ostala časť kliešťa vyhľadal lekára, ktorý ho odborne vyberie.

Nicooografie Pixabay

Zdroj: Pixabay / Nicooografie


Ako predchádzať tomu, aby sme kliešťa chytili?

Aby sme týchto malých nepríjemných parazitov nechytili, odporúčame riadiť sa týmito radami:

  1. Vyhýbať sa miestam s výskytom kliešťov
  2. Svetlé oblečenie, vďaka ktorému si ho ľahko všimneme
  3. Noste prikrývku hlavy, dlhé nohavice a zatvorené topánky, ktoré mu sťažia prístup ku koži, ak to počasie umožňuje
  4. Použite repelent (prírodný účinkuje cca 2 hodiny, syntetický cca 4 hodiny)
  5. Po návrate z prírody si oblečenie dôkladne straste
  6. Prezrite sebe a deťom celé telo po návrate z miest, kde by sa mohol vyskytovať. Ak máte psa, dôkladne prezrite aj jeho!

 

Aké ochorenia môžu kliešte na človeka preniesť?

Kliešte sa stávajú pre ľudí nebezpečné, najmä pre choroby, ktoré môžu na svojho hostiteľa preniesť. Dôkladne preto sledujte miesto prisatia, či neprišlo k jeho začervenaniu, zdureniu alebo iným kožným reakciám. Ak je kliešť nositeľom ochorenia, môže sa to prejaviť u človeka aj teplotou, bolesťou svalov, kĺbov, nevoľnosťou, zvracaním, zväčšením lymfatických uzlín a inými príznakmi. Najčastejšími chorobami s ťažkým priebehom sú kliešťová encefalitída, proti ktorej je možné využiť očkovanie a lýmska borelióza, kde pomôže len prevencia.

 

Pár zaujímavostí prevzatých z článku o kliešťoch zo stránky ÚVZ SR:

  • Po nacicaní krvou narastie samička do veľkosti hrachu
  • Dospelý kliešť môže mať rôznu farbu – červenkastú, tmavohnedú i čiernu
  • Kliešte majú radšej mužov, fajčiarov a tých, ktorí si s mierou doprajú alkohol
  • Nemajú radi cesnakovú arómu, sú slepé, obete si vyhľadávajú podľa dychu, alebo podľa niektorých látok v pote
  • Ľudí so studenými nohami a rukami nenapadajú
  • Po šatách vám môžu loziť aj niekoľko hodín, ak im ,,nesadnete" odpadnú a hľadajú si inú obeť
  • Najviac im vyhovuje vlhké teplé počasie do dvadsať stupňov, počas horúcich suchých dní sa zahrabú do pôdy alebo zalezú pod listy

Zdroje: biomedcentrum.sav.sk, unb.sk a uvzsr.sk

Napíšte komentár