26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Poznáte tieto neobyčajné rastlinky? Hluchavka purpurová a Zádušník brečtanovitý

Autor: Danka, Foto: sdetmi.com, pixabay.com
95340218 1152161578465694 4726524626354569216 n

Zdroj: sdetmi.com

Poznáte tieto neobyčajné rastlinky? Nachádzajú sa všade okolo nás a málokto vie, že obidve tieto rastlinky majú aj liečivé účinky. Poďme si o nich povedať niečo bližšie:)

Hluchavka purpurová

close up 5005052 640

Zdroj: pixabay.com

Hluchavka je jednoročná alebo dvojročná bylina, dorastajúca do výšky 10- 30 cm. Tak ako všetky hluchavky, má štvorhrannú stonku. Listy vyrastajú krížmo protistojne, spodné sú stopkaté, horné sú sediace. Majú ružovo fialkastú alebo ružovočervenú farbu a dosahujú veľkosť 1 cm. Kvitnú od marca do konca septembra. Celá rastlina, vrátane kvetov je jemne chĺpkatá.  

Kde ju môžeme nájsť?

U nás patrí k bežným rastlinkám vyskytujúcim sa od nížin do horského pásma. Býva označovaná za burinu, pretože rastie nechcene na poliach, v záhradách, viniciach, smetiskách, nádvoriach, po okrajoch múrov a podobne. 

Zber

Zbierame kvet alebo celú vňať. Zber si vyžaduje značnú trpezlivosť pretože nasušená bylina výrazne stráca svoj objem.  Kvety zbierame do nádob, kde nemôže prísť k zapareniu prípadne  k potlačeniu. Pri sušení treba mať zvýšenú opatrnosť, aby sme kvety neznehodnotili. 

Liečivé účinky

Má protizápalové a močopudné účinky, uľahčuje vykašliavanie a uplatňuje sa pri liečbe ženských problémoch. Využíva sa najmä pri zápaloch močových ciest a chorobách obličiek, akné a ekzémoch. 

Príprava

Je jedlá, mladé kvety i listy môžete pridať do šalátov či polievok.  Sušený kvet sa môže pridať do čajových zmesí spolu s bazou čiernou, podbeľom a divozelom a užívať pri prechladnutí. Čaj má upokojujúce účinky. Zápar sa pripraví zaliatím 2-3 kávových lyžičiek pohárom vriacej vody. Pije sa dvakrát denne. Možno použiť aj na obklady pri hemoroidoch a kožných ochoreniach.


 

Zádušník brečtanovitý

ground ivy 116264 640

Zdroj: pixabay.com

Od skorej jari sa v trávnych porastoch a krovinách ukrývajú malinké fialové kvietky, ktoré si z diaľky ľahko môžete spliesť s fialkami. Stačí však pristúpiť bližšie a nadobudnete pocit istoty, že to nie je známa rastlinka s omamnou vôňou. U nás rastie ako burina. Málokto však vie, že patrí medzi liečivé rastlinky. Patrí medzi trvácne byliny s dlhým, horizontálne plazi­vým podzemkom. Listy sú vrúbkované obličkovité až srdcovité. Kvety sú modrofialovej farby s chlpatým kalichom. Vyrastajú po dva, tri až päť z pazúch listov. 

Kde ho môžeme nájsť?

Vyskytuje sa na celom území Slovenska. Môžeme ho nájsť na lúkách, poliach, v krovinách a pri ces­tách.

Zber 

Pri zbere sa zrezáva celá kvitnúca vňať a pomerne ľahko sa suší v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote do 30 °C. Má horkastú chuť a rozdrvené listy majú príjemnú vôňu.

Liečivé účinky

Názov rastliny svedčí o tom, že sa v ľudovom liečiteľstve oddávna táto bylinka používala pri chorobách dýchacích ciest, najmä pri záduchu. Popri svojom hlavnom použití pri kašli a zahlienení sa používa aj ako sťahujúci prostriedok pri ťažkostiach žalúdka a čriev, najmä pri hnačke, zápaloch močových ciest, žlčníkových kame­ňoch a nočnom pomočovaní sa detí, posilňujúci prostriedok pri avitaminózach, jar­nej únave a pod., ako kloktadlo, zvonka na kožné vyrážky, podlia­tiny aj rany.

Príprava

Zápar sa pripraví zaliatím jednej kávovej lyžičky pohárom vriacej vody. Dávka stačí pri vnútornom použití na deň. Môže sa nahradiť aj čerstvou šťavou z listov v množstve 30-50g. Odvar na vonkajšie použitie sa pripravuje ako 2 lyžičky drogy zaliatej pohárom vody.

Tip od nás z redakcie:
Vyrobte si kvetinovú vôňu z hluchavky a zádušníka
Poznávajte s deťmi jarné kvietky
Zasaďte si rastlinky, ktoré odpudzujú hmyz

 

Zdroj: herbar.org, pluska.sk/izahradkar

 

Napíšte komentár