25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Viete, že aj na Slovensku máme jedovatého chrobáčika? Volajte ma Májka fialová.

Autor: Danka, Foto: pixabay.com

8303461258 28087e6989 c

Vedeli ste, že aj u nás na Slovensku máme jedovatého chrobáka? Volá sa Májka fialová a poďme si teraz o nej povedať niečo bližšie:)


Májka fialová

8303461258 28087e6989 c

Zdroj: Ettore Balocchi

Májka fialová je veľmi zaujímavý avšak jedovatý chrobáčik. Pochádza z čeľade májkovité, má skrátené krovky, ktoré len z časti zakrývajú zadoček. Vylučuje však prudko jedovatú tekutinu.
Májka fialová môže byť modrofialová, fialová alebo aj celkom čierna. 


Vývoj

Dospelá májka dosahuje veľkosť 10 – 40 mm. Samičky sú vždy väčšie ako samčekovia, pretože majú bruško plné vajíčok. Vývoj májky je dosť komplikovaný a spôsobuje preto, že májky sú pomerne vzácne.

Z vajíčka, ktorých samička nakladie až 10 000, sa vyliahne malá larva (triungulinus), ktorá sa, najčastejšie na kvete, prichytí k nejakému hmyzu, obyčajne k včele alebo čmeliaku. Toto štádium májky bolo pôvodne nesprávne pomenované ako samostatný druh – včelia voš. Larva sa živí včelími vajíčkami. Potom sa premení na larvu druhého štádia. Tá sa živí larvami včiel a medom. Dvakrát sa zvlieka.

Neskôr sa premení na na larvu 3. štádia, ktorá prezimuje. Na jar nasleduje premena na štvrtú larvu, ktorá sa zakuklí a z kukly sa vyliahne dospelý chrobák. Dospelá májka sa živí rastlinnou potravou.

 

Májka a jej jedovatosť

8512128873 c6321541ae c

Zdroj: flickr.com/gailhampshire

Málo kto vie, že tento pekný chrobáčik je okrem spôsobu vývoja zaujímavá aj tým, že produkuje nebezpečný jed alkaloid kantaridín, ktorý je smrteľný aj pre človeka už pri dávke 30mg (museli by ste ich skonzumovať väčšie množstvo). V prípade zmačknutia tak vylučuje žltkastú tekutinu - hemolymfu, ktorá sa podobá olejovým kvapkám. Práve táto tekutina obsahuje nebezpečný jed. Keď sa Vám dostane na kožu môže vzniknúť nebezpečná alergická reakcia toto miesto sa veľmi ťažko hojí. Práve preto, ich neodporúčame chytať do rúk. Čo je však zaujímavé, je fakt,  že na mnohé druhy hmyzu, napríklad žaby, vtáky, ježe a netopiere, nemá jedovaté účinky. Niektoré hmyzožravce dokonca májky s obľubou vyhľadávajú. Dokonca  slávni lekári ako Hippokrates a Galenus používali v staroveku tento jed ako liek pri ochorení obličiek a vylučovacích orgánov. Kantaridín bol až do stredoveku významným liečebným prostriedkom. Získaval sa rozdrvením chrobákov.


Kde ju môžeme vidieť?

8302406143 dba9e86333 c

Zdroj: Ettore Balocchi

Májka sa u nás na Slovensku vyskytuje na celom území, aj keď nie v hojnom počte. Obľubuje hlavne lúky. Patrí medzi ohrozené živočíchy. Je zaradená preto v zozname chránených druhov hmyzu. 
Je to krásny a nebezpečný chrobáčik pokochajte sa ním ale nechytajte ho a hlavne mu neubližujte treba ho práveže ochraňovať.

 


Prečítajte si aj ďalšie naše články o zvieratkách:

Chrobáčiky, ktoré môžete stretnúť u nás v prírode
Jašterica s telom hada. Poznáte ju?
Viete, aké vtáčiky môžete počuť a vidieť v našich lesoch?
Poznáte tento červený nápadný hmyz? Prečítajte si o ňom viac.



Zdroj: polovnictvo-rybarstvo.pluska.sk, zalesactvo.eu

Napíšte komentár