24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Zasaďte si rastlinky, ktoré odpudzujú hmyz

Autor: Danka, Foto: pixabay.com

Prinášame vám tipy na rastlinky, ktoré pomáhajú odpudzovať hmyz.


Levanduľa
 

lavender 894919 640

Zdroj: pixabay.com

Táto fialová bylinka je známa predovšetkým svojimi aromatickými účinkami. Zatiaľ čo nám jej sladká opojná vôňa pripadá očarujúca a často návyková, v hmyzej ríši sa až takej obľube neteší. S radosťou ju vítajú včely pri zbere peľa, no ostatní hmyz ako mory, blchy, muchy a komáre odpudzuje.  Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú kríkovitú textúru so striebristo zelenými listami a od skorého leta až do jesene ponúka modrú záplavu kvetov, ktoré o sebe dajú vedieť nádhernou stredomorskou arómou.

Muškát

nutmeg 3740501 640

Zdroj: pixabay.com

Ak sa chcete zbaviť doterných múch, vysaďte si muškáty - ich vôňu nemajú rady.

Nechtík lekársky

marigold 5240029 640

Zdroj: pixabay.com

Nechtíku sa prisudzujú rozmanité účinky ako antiseptické, hojivé, sedatívne, hypolipemické (znižujúce množstvo tuku v krvi). Jeho jedinečnú vôňu mu dáva látka pyretrum, ktorá je prírodný insekticíd. Práve táto vôňa odpudzuje nielen niektoré živočíšne škodce, ale aj komáre. 

Recept na  mastičku TU.

Kocúrnik obyčajný

nepeta cataria 718387 640

Zdroj: pixabay.com

Nielenže pôsobí proti kŕčom, hnačke,črevnej plynatosti a zápalom dýchacích ciest, pôsobí odpudzujúco aj na komáre. Zároveň má intenzívne účinky na väčšinu mačiek. 

Mäta pieporná

mint 5274718 641

Zdroj: pixabay.com

Silne aromatická bylinka, s liečivými účinkami -  dá sa z nej všeličo pripraviť. Používa sa aj na odpudzovanie hmyzu.

Medovka lekárska

melissa 2370815 641

Zdroj: pixabay.com

Táto univerzálna bylinka patrí medzi najobľúbenejšie a najstaršie bylinky na svete. Rovnako ako zvyšok rodu mäty, aj medovka je účinná proti komárom.


Aksamietnica tzv. smraďoška

flower 1629323 640

Zdroj: pixabay.com

Aksamietnice sú obľúbené hlavne preto, že ich vôňa odpudzuje rôzne škodce. Pôsobia proti háďatkám a iným pôdnym nematódam, voškám i moliciam. Hoci tieto rastlinky veľké nálety týchto škodcov a otravného hmyzu úplne nezastavia, určite znížia ich počty.


Citrónový tymián

thyme 341930 641

Zdroj: pixabay.com

Rozdrvte niekoľko listov citrónového tymianu a dajte na miesta, kde radi lietajú komáre. Preukázané štúdie zistili, že táto rastlina dokáže znížiť výskyt uhryznutí komárov o 62%.


Rozmarín lekársky

rosemary 1090419 641

Zdroj: pixabay.com

Okrem toho, že vás rozmarín zbaví komárov, je tiež skvelý pre pamäť.

Recept na repelent TU.


Šalvia lekárska

sage 5056221 641

Zdroj: pixabay.com

Táto rastlinka patrí medzi veľmi vďačné liečivé bylinky. Ak sa ju rozhodnete pestovať v záhradke, poteší vás pôvabným vzhľadom, príjemnou vôňou, jedinečnou chuťou a samozrejme v neposlednom rade jej liečivými účinkami. Jej ďalšie využitie je odpudzovanie otravného hmyzu. Vôňa šalvie je totiž pre komáre nepríjemná. Stačí ak jej vňať rozvešáte okolo okien, a tým odradíte hmyz vletieť do miestnosti. Ak by ste chceli umocniť jej efekt, je možné pár lístkov zapáliť a vydymiť miestnosť. Následne je potrebné poriadne vyvetrať. Efekt je zaručený.

Napíšte komentár