18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Chrobáčiky, ktoré môžete stretnúť u nás v prírode

Autor: Danka, Foto: Sovule, pixabay.com

Prinášame vám zoznam  chrobáčikov, ktoré môžete vidieť u nás v prírode:) Poznáte ich všetky?


Májka fialová

majka2

Zdroj: Sovule

Dospelá májka dosahuje veľkosť 10 – 40 mm. Samičky sú väčšie ako samčekovia, pretože majú bruško plné vajíčok. Vývoj tohto chrobáčika je pomerne komplikovaný a spôsobuje, že májky sú pomerne vzácne. Májka je okrem spôsobu vývoja zaujímavá aj tým, že v nebezpečenstve, napríklad pri dotyku, vylučuje žltkastú tekutinu - hemolymfu, ktorá sa podobá olejovým kvapkám. Obsahuje prudko jedovatý alkaloid kantaridín. Môže byť smrteľný aj pre človeka už pri dávke 30 mg. Jed bol v minulosti používaný travičmi. Postihnuté miesto napr. na koži sa ťažko hojí. Na Slovensku sa vyskytuje na celom území. Obľubuje hlavne lúky. V blízkosti Bratislavy sa s ňou môžeme stretnúť napríklad v okolí Bielej vody alebo na Devínskej Kobyle. Hojná je aj v okolí čunovských jazier.

Roháčik obyčajný

rohacik obyc

Zdroj: Sovule 

Tento chrobáčik dorastá do dĺžky 15-35 mm, telo je čierne, s rovnobežnými stranami. U samčeka je hlava veľká a široká, samička ju má menšiu a užšiu ako štít. Larva sa vyvíja v práchnivom dreve najrôznejších listnatých stromov. Druh je hlavne v nižších polohách miestami hojný.


Roháč obyčajný

rohac obycajny

Zdroj: Sovule

Roháč veľký alebo roháč obyčajný  patrí medzi druh z čeľade roháčovité. Žije najmä v dubových a zmiešaných lesoch na juhu a východe Slovenska. Trávi odumierajúce drevo a urýchľuje tak kolobeh organických látok v prírode. Je to najväčší chrobák na Slovensku, dosahuje veľkosť až 80 mm. Dospelé jedince sa objavujú od konca mája do začiatku augusta a sú najviac aktívne vo večerných hodinách. Samičky roháča kladú svoje vajíčka do rozkladajúceho sa dreva.

Lajniak skarabeusovitý

lajniak skarabeus

Zdroj: Sovule

 DOrastá do dĺžky 6,5-12,0 mm. Patrí medzi teplomilný druh, vyskytujúci sa sporadicky na stepných a lesostepných stanovištiach Česka i Slovenska, najmä na vápencovom podklade. Je čiernohnedej farby. Zadoček je zašpicatený, zadný pár nôh je u oboch pohlaví dlhý a dovnútra zahnutý. Lieta so zatvorenými krovkami. Dáva prednosť ovčiemu trusu, vzhľadom na charakter biotopu zahrabáva ako potravné, tak aj plodové guľôčky. Zahrabávanie najčastejšie zahajuje samček.

Lajniak obyčajný

27821543295 a64643eccd c

Zdroj: Philip McErlean

Tento chrobák (hovnivál) je dlhý do do 2.5 cm. Jeho telo je oblé, tvrdé, tmavé, niekedy s modrými odleskami. Má šesť nôh s výbežkami a dve krátke tykadlá.  Jeho larvy sa živia trusom bylinožravých zvierat a preto ho často môžeme vidieť pri maštaliach a zvieratách. Kopú si chodby dlhé až do 50 cm. Do týchto chodieb si kladú vajíčka ktoré prikryjú guličkami trusu - po vyliahnutí slúžia ako obživa po dobu 1 roka. 


Svižník poľný

sviznik

Zdroj: Sovule

Na celom svete je známych asi až okolo 1600 druhov svižníkov. Tieto chrobáčiky sú považované za indikátori čistého životného prostredia. Sú to kovovo sfarbené chrobáky s tenkými tykadlami a veľkými hryzadlami, ktoré sú pre ne typické. Práve preto sú dobre prispôsobené na ich dravý spôsob života. Svižníky patria medzi mäsožravé chrobáky. Lovia rôzne drobné živočíchy (napr. pavúky, menšie chrobáky a malé mäkkýše).  Na území Slovenska na ne najčastejšie môžeme natrafiť práve na lesných alebo poľných cestách s piesčitou pôdou od nížin až po podhorské a horské oblasti.


Bystruška potočná

bystruska

Zdroj: Sovule

Patrí medzi najväčšie chrobáky v Európe. Dorastá do dĺžky 20 až 33 mm. Jej telo je čiernej farby s miernym leskom. Na Slovensku je jej výskyt roztrúsený. Prebýva vo vlhkých lesných spoločenstvách, močiaroch a na brehoch potokov od 300 do 1 200 m n. m. Je úzko naviazaná na potoky a vodné plochy.  Loví aj pod vodou a to najmä slimáky, malé kôrovce, hmyz a jeho larvy, žubrienky a malé ryby. Je aktívna hlavne v noci.

Chrúst obyčajný

cockchafer 1531175 640

Zdroj: pixabay.com

Chrúst obyčajný patrí medzi čeľade skarabeusovité. Je to veľký chrobák merajúci až 3 cm. Lieta zvyčajne za súmraku, kedy môže svojimi náletmi človeka obťažovať. Pre chrústa obyčajného je charakteristické hnedé sfarbenie a zlaté chĺpky pod krovkami. Dospelé dosahujú veľkosť 25 – 30 mm. Samec má na tykadlovej paličke 7 lístkov, zatiaľ čo samička ich má iba 6.


Zlatoň obyčajný

IMG 20200502 142920

Zdroj: sdetmi.com

Samec a samica sú veľmi podobní o veľkosti asi 1,4 až 2 cm. Sú svetlozelenej farby s leskom.
Odlíšiť samicu aj samca je skutočne tažké. Larvy sa živia spráchniveným drevom, kompostom a lístím listnatých stromov.

Lienka sedembodková

ladybug 973917 640

Zdroj: pixabay.com

Dospelá lienka meria 5 – 8 mm. Telo je okrúhle a vypuklé, pronótum často prekrýva hlavu. Sú lesklé a hladké, niekedy ochlpené. Vyskytuje sa v rozličných biotopoch od nížin až po horské oblasti. Žije na rozličných rastlinách, na ktorých larvy aj imága prenasledujú vošky. Denne tento chrobáčik zožerie až 50 vošiek. Môžu sa dožiť až 15 rokov.


Fúzač veľký

20200502 130145

Zdroj: sdetmi.com

Na Slovensku sa vyskytuje napr. v okolí Bratislavy, Trenčína, Nitry, Košíc. Na našom území je to druhý najväčší fuzáč. Dosahuje 24-53 mm. Vyvíja sa najmä v dreve starých stromov (najmä duboch, ale aj v jaseňoch, brestoch a pod.).


 

Napíšte komentár