26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Jaskyne Košický kraj - virtuálne prehliadky

16.04.2020 Autor: Zuzka
Miesto:Košický kraj Termín: 30.11.2020 a ďalšie Mesto:Košický kraj Zdroj:stránka organizátora
jaskyne

Zdroj: ssj.sk

Prinášame Vám virtuálne prehliadky jaskýň v Košickom kraji zapísaných v svetovom zozname UNESCO.

 

1. Dobšinská ľadová jaskyňa 

Dobšinská ľadová jaskyňa patrí medzi najväčšie prírodné unikáty a krásy Slovenska. Čo sa hĺbky a dĺžky týka, jaskyňa patrí medzi najväčšie ľadové jaskyne na svete. Ľad sa v jaskyni udržiava celoročne.

VIRTUÁLNA PREHLIADKA JASKYNE TU >>


2. Jasovská jaskyňa

Jasovská jaskyňa slúži, ako jedna z troch jaskýň krajiny, na liečbu chorôb dýchacích ciest. - speleoterapie. S jaskyňou sa spája aj množstvo archeologických nálezov, podľa ktorých je jasné, že bola osídlená už v neolite, dokonca, niektoré nálezy poukazujú na možné krátkodobé osídlenie už v paleolite. Na stenách jaskyne nájdeme množstvo nápisov a kresieb. V jaskyni objavili až 19 druhov netopierov.

VIRTUÁLNA PREHLIADKA JASKYNE TU >>


3. Jaskyňa Domica

Okrem bohatej krasovej výzdoby upúta Domica najmä vysokým počtom druhov netopierov. Doteraz tam zaznamenali až 16 druhov. Jaskyňa je aj živým dokladom života a činnosti pravekého človeka. Archeologické nálezy staré 5 – 6 tisíc rokov dokladujú osídlenie a využívanie Domice v mladšej dobe kamennej. Jednou z hlavných atrakcií Domice, je podzemná riečka Styx, po ktorej je možné previezť sa na loďke.  Predpokladom na jej dostatočné naplnenie vodou sú však priaznivé poveternostné podmienky.

VIRTUÁLNA PREHLIADKA JASKYNE TU >>


4. Gombasecká jaskyňa

Európskou raritou sú snehobiele sklovité brčká, hrubé 2 až 3 milimetre a dlhé 3 metre (stalaktitové útvary). Najpôsobivejšími priestormi jaskyne sú Mramorová sieň so studňou hlbokou osem metrov alebo sieň Hirošima, ktorej dominuje stalagnát pripomínajúci atómový hríb. V sieni Ladislava Herényiho (pomenovanej po jednom z objaviteľov jaskyne) sú tenké brčká tak nahusto, až evokujú predstavu kamenného dažďa.

VIRTUÁLNA PREHLIADKA JASKYNE TU >>


5. Krásnohorská jaskyňa

Spomedzi šiestich sprístupnených jaskýň Svetového dedičstva UNESCO v destinácii Košice región je Krásnohorská jaskyňa výnimočnou. Jej jedinečnosť spočíva v tom, že pohyb v nej je spojený s istou dávkou adrenalínu i športovej aktivity. Aj keď je prístupná verejnosti, vstup je povolený iba v sprievode skúsených vodcov a v kompletnom jaskyniarskom výstroji.

VIRTUÁLNA PREHLIADKA JASKYNE TU >>


6. Ochtinská aragonitová jaskyňa

Ochtinská jaskyňa je jedna z troch sprístupnených aragonitových jaskýň na svete a jediná v Európe. Zvyšné dve sú v Mexiku a Argentíne. Aragonit je uhličitan vápenatý a tento minerál môže mať rôzny tvar a výzor - stĺpcovitý, kvapľovitý, vláknitý, lúčovitý alebo najvzácnejší, pripomínajúci koral (tzv. železný kvet). Nejde o veľkú jaskyňu, je však mimoriadne cenná.

VIRTUÁLNA PREHLIADKA JASKYNE TU >>


VIAC O JASKYNIACH NA SLOVENSKU TU >>

Napíšte komentár