25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Hravé čítanie pre celú rodinu. Tipy, ako sa doma nenudiť

Autor: MS
hrave1

Zdroj: bux.sk

Dni karantény môžu byť príležitosťou na oddych a utriedenie myšlienok. Mnohí z nás sa v posledných dňoch zdržiavajú doma, so svojimi partnermi a rodinami, a popri práci z domu príde čas aj na spoločné aktivity, ktoré musíme prispôsobiť aktuálnej situácii. Áno, žijeme v dobe, kedy sú trendom viaceré spoločenské hry a pri nedostatku nie je problém otvoriť internetový prehliadač, zadať do vyhľadávania kľúčové slová, ako ,,hry pre celú rodinu“ alebo ,,pomóc, nudím sa, čo mám robiť“ či ,,ako prežiť s manželom v jednom byte dva týždne“.

My tomu, samozrejme, dobre rozumieme a tak sme sa rozhodli prispieť do oceánu aktivít aj také, ktoré by mohli spestriť vaše voľné chvíle zábavou a možno aj rozšíriť obzory a priviesť niekoho k voľnočasovému čítaniu. Chápeme, že nie všetci v domácnosti musia byť knihomoli a knihomoľky, ale prichádzame na to, že s knihami je možné pracovať kreatívne a dokonca aj interaktívne. Ak máte v knižnici pár kníh a na gauči pár lenivcov, skúste to spojiť.
My vám prikladáme pár nápadov na čítacie hry a hravé čítanie pre celú rodinu. Tak poďme na to!

1. Poďme si čítať 

Pamätáte sa, ako nám rodičia a starí rodičia pred spaním dramaticky čítali staré ľudové rozprávky alebo známe diela z povinnej školskej literatúry? Čo tak tento krásny zvyk obnoviť a urobiť v ňom pár vylepšení. Nájdite si zaujímavý úryvok alebo poviedku, sadnite si do skupinky a zahrajte sa na rozprávača, ježibabu, princeznú alebo princa a skúste vtiahnuť poslucháčov do pútavého deja. Možno v sebe objavíte skrytý talent alebo motivujete niekoho k tomu, aby to skúsil tiež. Je možné si príbeh rozdeliť po celkoch a posúvať si knihu do kruhu. Je zaujímavé vidieť, že každý vidí a cíti dejovú líniu cez svoju vnútornú optiku, preto aj známy príbeh môže byť zrazu pestrejší a znovu zaujímavý. Uvidíte, že fantázia, ktorú čítanie v každom z nás vyvoláva, naozaj nepozná hranice.

2. Hádaj čo/kto to je

Myslíte, že poznáte naspamäť Harryho Pottera a máte načítanú povinnú literatúru, ako napríklad Kto chytá v žite od J. D. Salingera? So známymi detektívmi, ako Sherlock Holmes alebo Hercule Poirot, ste vyriešili každú záhadu a Don Vito Corleone si vo vašej polici užíva zaslúžený dôchodok? Overte si to! Vytvorte kvíz, v ktorom načriete hlboko do deja známych príbehov a skúsite z nich vytiahnuť mená, názvy, hlášky alebo vety či výroky. Prídete na to, že aj zo starej dobrej klasiky vydolujete nové fakty, ktoré ste si predtým nevšimli. A kto vie, možno vás to nadchne natoľko, že sa znovu vyberiete na nostalgickú cestu známymi príbehmi.

hrave2

Zdroj: bux.sk

3. Dramatické čítanie

Divadlá sú zatvorené, kinosály smútia za novými filmami a vám chýba kultúrne vyžitie? Prečo to neprelomiť dialogizovaným čítaním alebo krátkymi scénkami z napínavých diel. Otvorte knihu, z ktorej si vyberiete napínavú zápletku, ako napríklad milenecký dialóg Rómea a Júlie. Ak nemáte po ruke dramatický text, repliky si môžete vytvoriť z priamej reči literárnych postáv. Otvorte šatník a vytvorte kostýmy. S trochou kreativity a fantázie môžete zinscenovať scénku hodnú dosiek naozajstného divadla.

4. Nakresli svoju postavu

Čo tak opäť skúsiť vaše znalosti a kreativitu? Vezmite čistý papier, ceruzku a skúste sa zahrať na ilustrátora alebo ilustrátorku. Každý v skupine môže na papier preniesť pár postáv zo známych príbehov, hrady a domy, ktoré sa často spomínajú alebo konflikt či romantickú zápletku. Stanovte si čas, za ktorý každý vytvorí svoje dielo. Neskôr môžete hádať, čo alebo koho chcel autor znázorniť. Možno v sebe nájdete ďalší talent alebo vytvoríte výstavku podarených výtvorov.

Inšpirovali sme vás? Pokiaľ sa vám tipy na knižné hry páčia a prídete na ich vylepšenie, prípadne vymyslíte nové, napíšte nám a pridáme vaše nápady do nášho repertoáru. Kreativite sa medze nekladú.

Napíšte komentár