28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Zdolajte rozhľadne v Nitrianskom kraji

Autor: Petula , Foto: jednotlivé podstránky
Adresa:Nitriansky kraj Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Zdolajte s deťmi rozhľadne v Nitrianskom kraji a spravte si pekný výlet v prírode.

 

Rozhľadňa Golianovo

golian

Zdroj: regionnitra.sk

Pri obci Golianovo v okrese Nitra vznikla nová rozhľadňa. Nachádza sa len 12 km od Nitry pri Golianove a Cetíne. 22 metrov vysoká drevená rozhľadňa na štyroch nosníkoch je súčasťou miestnej cyklotrasy Nitra - Vráble a poskytuje výhľady cykloturistom aj peším návštevníkom z neďalekých obcí. Rozhľadňa so štvorcových pôdorysom ponúka výhľad z dvoch plošín.

Viac tu >>


Rozhľadňa na Žitavskom luhu

zitavskom

Zdroj: FB Pozitavie

Pozorovateľňa vtáctva je situovaná na okraji Prírodnej rezervácie Žitavský luh medzi obcami Veľká Maňa a Žitavce. Pozorovateľňa umožňuje návštevníkom územia vidieť ukážku zachovalej krajiny Požitavia z vtáčej perspektívy s možnosťou sledovať vtáčie druhy vyskytujúce sa v území. Sprístupnená pre verejnosť je od augusta 2019.

Viac tu >>


Rozhľadňa na Marháte

marhat Fotor

Zdroj: Nitrianska Blatnica

Stredne náročná trasu na Marhát je dobré začať v obci Nitrianska Blatnica. Už na námestí začína zelená značka, ktorá vedie na severozápad. ký. Ak ste podcenili svoje zásoby pitnej vody, asi dvesto metrov od rotundy je možné ich doplniť z prameňa zachyteného v betónovej šachte. Žltá značka bude vašim sprievodcom počas strmého stúpania dubovo-hrabovým lesom, až kým sa nedostanete do sedla Marhát, kde vás privíta posledný informačný panel náučného chodníka Považský Inovec. Po červenej je to na samotný vrchol už iba na skok. Odpočívadlá ponúkajú miesto na oddych a prestávku na jedlo. Rozhľadňa ponúka impozantný výhľad tri samosprávne kraje – Nitriansky, Trnavský a Bratislavský.

Viac tu >>


Rozhľadňa Radošinka

radosinka

Zdroj: OZ Radošinka

Prístup k rozhľadni je možný autom z asfaltovej cesty spájajúcej obce Šurianky a Nové Sady, potom po poľnej ceste až k rozhľadni. Na mieste si môžete oddýchnuť aj v altánku s lavicami a stolom. Pri peknom počasí je vidno z rozhľadne do širokého okolia. V diaľke možno pozorovať Nitru, Zobor, Žibricu, celé pohorie Tríbeča, časť považského Inovca a dokonca aj Malé Karpaty.

Viac >>


Rozhľadňa Panská Javorina

javorina

Zdroj: prasice.sk

Ak ste milovníci turistiky a prírody, potom je Panská Javorina a nádherný výhľad z nej dobrým tipom na výlet. Vrchol je dostupný po žltej turistickej značke - z Podhradia cez rázcestie Jamka, po zelenej turistickej značke - od Duchonky, po modrej turistickej značke - z Prašíc cez rázcestie Kulháň a po červenej turistickej značke - po hrebeni cez sedlo pod Panskou Javorinou.

Viac tu>>


Rozhľadňa Dolná Nitra

dolna nitra

Zdroj: dolnanitra.sk

Rozhľadňa v Klasove stojí na obecnom pozemku s pekným výhľadom na široké okolie a priľahlé vinohrady. Lokalita je zaujímavá z hľadiska rozvoja cestovného ruchu, najmä vinárskeho turizmu. Poskytuje návštevníkom pekný výhľad na Tribečské pohorie, Zobor, Pohronský Inovec, Štiavnické vrchy a nížinu smerom na juh.

Viac >>


Rozhľadňa na Vápennom vrchu

vapennom

Zdroj: obec Skýcov


Rozhľadňa na Vápennom vrchu je pre verejnosť otvorená od  augusta 2020. Jej výška je 18 metrov. Rozhľadňa je súčasťou náučného chodníka Vápenný vrch, ktorý začína v obci Skýcov za obcou v smere na Bošany. Najlepší prístup k nej je lesnou cestou z parkoviska pred Vápenicami, kde nájdete aj Obriu lavičku.

Viac >>


Mohlo by vás zaujímať:

Napíšte komentár