28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

EKO rodina: Rodinná zóna bez peňazí v MC Budatko

31.01.2020 Autor: Externý prispievateľ, Foto: budatko.sk
Termín: 07.02.2020 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

2020 02 07 zona

ČO JE RODINNÁ ZÓNA BEZ PEŇAZÍ
Ide o dobrovoľnú komunitnú akciu, ktorou chceme preklenúť obdobie, kedy sa Rodinná ZÓNA BEZ PEŇAZÍ v Petržalke dočasne vzhľadom na počasie nekoná. Ide nám o pokračovanie dobrej myšlienky, ktorú začala Mery Rigan, o vzájomnú pomoc a o šetrenie životného prostredia. Robíme ju s nadšením, nezištne a ako to v rámci naších rodín a možností zvládame.

PREČO PRÍSŤ?
Cieľom je dostať čo najviac pekného a nositeľného oblečenia, ktoré nám len tak stojí v skrini späť do obehu. Vy prinesiete niečo, čo už nepotrebujete, no môže to využiť niekto iný a možno si odnesiete niečo, čo sa vám zíde. Takýmto spôsobm nielen šetríte svoje financie, ale najmä znižujete dopyt po novom oblečení a teda objem výroby rýchleho a často nekvalitného oblečenia, ktoré zaťažuje planétu a prispieva ku klimatickej zmene.

AKO TO FUNGUJE?
Na Zóne vymieňame dámske, pánske a detské oblečenie a topánky. Prineste, prosím, najviac jednu tašku oblečenia označenú veľkosťou. Zo Zóny si môžete odniesť neobmedzené množstvo oblečenia. Pri výbere však myslite zodpovedne a domov si vezmite len to, čo naozaj vynosíte. Počas Zóny bude hernička zatvorená, aby sme predišli problémom spojeným s vynášaním hračiek do výmennej zóny. Všetok priestor budeme potrebovať na rozloženie vecí, príďte, prosím, ideálne bez kočíka.

Počas Zóny sa bude konať i zbierka hračiek a sladkostí pre sociálne slabšie rodiny. Ak máte záujem zapojiť sa, oslovte na mieste dobrovoľníčku.

Vstup voľný.

Devätoro Zóny

  1. Zóna je zdarma – vstup je voľný, veci sa darujú bez akejkoľvek podmienky.
  2. Zóna bude vyzerať tak, ako si ju spravíme - aké veci donesieme, také si tam nájdeme. Na Zónu nepatrí oblečenie s pokazeným zipsom, bez gombíka, roztrhané, predraté či fľakaté. Veci na výmenu sú uložené na koberci, prosím, neberte veci zo šatne, kuchynky, uložené medzi kočíkmi a pod. Nenoste, prosím, oblečenie na recykláciu. Radšej ho odovzdajte do zberných kontajnerov na textil, ktoré sa v Petržalke nachádzajú na mnohých miestach.
  3. Prinesené oblečenie označte v taškách/krabiciach podľa veľkostných tabuliek, nie podľa veku - pri dámskom a pánskom 36, 38, 40..., pri detskom 56, 62, 68... Na triedenie podľa veľkosti nemáme, bohužiaľ, na mieste kapacitu.
  4. Registrácia vopred nie je potrebná, jednoducho príďte.
  5. Ak si cez Facebook vopred niečo rezervujete, na mieste bude vyhradená deka, na ktorej môžete danú vec nechať (nezabudnite ju označiť menom) či vyzdvihnúť.
  6. Pristupujte k tomuto projektu tak ako my - s otvoreným srdcom a láskavo. Potom bude Zóna najlepšia, aká môže byť.
  7. Vzhľadom na priestorové limity budú všetky veci, ktoré zostanú po ukončení Zóny ponúknuté charitatívnym organizáciám a sociálne slabším rodinám. Ak viete o niekom, komu by veci pomohli a máte možnosť mu to odovzdať, kontaktujte nás na mcbudatko@gmail.com.
  8. Ak nám chcete pomôcť Zónu v Budatku alebo na Betliarskej vylepšiť, prihláste sa, radi vás zapojíme ako dobrovoľníkov a dáme vám priestor na realizáciu vašich návrhov.
  9. Ak potrebujete čokoľvek na upcycling, dajte nám vedieť na mcbudatko@gmail.com. Po ukončení Zóny Vám potrebné veci môžeme vytriediť.

 

Napíšte komentár