26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Tanečná rozprávka: Príbeh z lesa

04.11.2019 Autor: Laura , Foto: FB Príbeh z lesa
Termín: 13.12.2019 Mesto:Bratislava Čas: Zdroj:stránka organizátora
73302963 107069297385452 2578498450970640384 n

Zdroj: FB Príbeh z lesa

Pôvodná slovenská tanečná rozprávka na motívy kultovej disneyovky Bambi.  Originálne, interaktívne a veľmi vtipné divadelno-tanečné predstavenie pre malých aj veľkých divákov od 4 rokov do 99 rokov.

Deti hrajú deťom. Väčšina účinkujúcich sú deti, ktoré hovoria autentickým a pravdivým jazykom. Otvorene a veľmi vtipne rozoberajú vážne spoločenské témy.
Príbeh z lesa je originálna slovenská rozprávka, ktorú vytvorili slovenskí autori - scenár, originálne choreografie aj hudba je dielom slovenského realizačného tímu.

Príbeh z lesa je aj o ekológii a veľkých-malých problémoch sveta, ktoré deti veľmi citlivo vnímajú a premýšľajú o nich. S láskavým humorom a citlivo im ukazuje zodpovedný prístup k životnému prostrediu a priestor ako každý z nás môže prispieť k ochrane životného prostredia.

KEDY: 12.12.2019, 13.12.2019
KDE: Radosinske Naivne Divadlo, 
Záhradnícka 95, 83104 Bratislava

 

Rozprávka s dobrým koncom
Dnešný virtuálny svet nie je priateľský. Naše deti žijú vo svete, kde sa viac oceňujú lajky na sociálnych sieťach, v drsnom svete biznisu a hejtovania. Život má však aj inú tvár a hodnoty. A deťom vôbec nie je ľahostajná ani budúcnosť našej planéty.

Zámerom autorov je vtipne a s ľahkosťou predstaviť deťom témy ekológie a ochrany životného prostredia a zároveň v nich prebudiť zdravý záujem prispieť vlastným konaním k ochrane životného prostredia. Témy sú aktuálne nielen pre dospelých, ale najmä pre vzdelávanie a výchovu novej generácie detí.

Príbeh z lesa je príbeh s posolstvom, aby deti neprestávali snívať a veriť v dobro v každom z nás.

Ako povedala Šárka Ondrišová, autorka projektu : „Cieľom nášho divadelného predstavenia je  sprostredkovať zážitok z umenia a vzbudiť tak opätovne u detí záujem o kultúru a umenie všeobecne. Vychovávať nového diváka je v súčasnej dobe veľmi ťažké. Deti sú náročným divákom, no my sa chceme aj touto formou pokúsiť o znovunájdenie detskej kreatívnej duše, priviesť deti aj prostredníctvom divadla k pravým hodnotám.“

„V súčasnej dobe, keď sú slabí mnohokrát na okraji záujmu, žijú bez povšimnutia, sú vystavení posmechu a kde silní preukazujú hrubosť, rastúcu agresivitu bez potrestania, je treba snívať a veriť, že dobro a láska víťazí. V našej rozprávke sa veľké a silné priania plnia, všetko končí šťastne, priateľstvo a láska víťazia!“, dodala.    

Deti hrajú deťom
Celým príbehom sprevádza jediný dospelý herec Martin Meľo v úlohe záchrancu lesa. Lesných obyvateľov predstavuje 40 tanečníkov elledanse a poslucháči konzervatória vo veku od 5 do 18 rokov. Predstavenie je unikátne tým, že dáva deťom a mládeži možnosť ukázať svoje talenty a zároveň výsledky dlhoročnej systematickej práce tanečnej školy elledanse. „Detskí herci zažijú skutočný, plnohodnotný a tvorivý skúšobný proces, porozumenie tomu, čo znamená  uvedenie premiéry a repríz. Budú mať možnosť vnímať divákov v hľadisku, dotýkať sa umenia, zažiť silu kolektívu, spoluprácu s profesionálmi. To učí pokore k práci, vedie k pochopeniu súvislostí, nahliadnutiu do reality a náplne všetkých divadelných  profesií. Ak nerátame študentov tanečných konzervatórií, na Slovensku nie je možnosť interpretačne sa zúčastniť v podobných divadelných projektoch. Náš projekt sa tak stáva štartovacou čiarou pre detských „umelcov“, ktorí dostanú možnosť byť súčasťou tanečných aj divadelných dosiek s dôrazom na kvalitu, vysokú umeleckú úroveň v kontexte myšlienky ľudskosti a tolerancie,  podotkla Šárka Ondrišová, autorka a choreografka projektu.

Slovenský autorský tím
Projektom Príbeh z lesa sa tanečná škola Elledanse po 4 rokoch vracia k divadelným projektom. Hudobno-tanečná rozprávka Príbeh z lesa je originálnou slovenskou rozprávkou, ktorú vytvorili slovenskí autori. Scenár, originálne choreografie aj hudba je dielom slovenského realizačného tímu. 

Vznik diela podporil z verejných zdrojov aj Fond na podporu umenia. Sponzorsky dielo podporili: Danicon Holding a.s., Kulla SK, s.r.o., SUBWAY, Billa  s.r.o., Chutné kytice, Kofola ČeskoSlovensko a.s..

Garanti projektu:
Mgr. Art. Šárka Ondrišová  Art.D
E. Gajdošová – dramaturg baletu SND

Napíšte komentár