26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Európsky týždeň mobility v Žiline

17.09.2019 Autor: MS, Foto: zilina.sk
Termín: 22.09.2019 a ďalšie Mesto:Žilina Zdroj:stránka organizátora

70356546 10151376131094984 4328063433514680320 n

Žilina sa aj v tomto roku zapája do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná od 16. do 22. septembra. Cieľom kampane je podnietiť európske mestá, aby zavádzali opatrenia zamerané na udržateľnú mestskú mobilitu a spopularizovať ekologické druhy dopravy.

Tohtoročnou hlavnou témou týždňa mobility je „bezpečná chôdza a cyklistika“ so sloganom „PREJDIME SA SPOLU!“. Počas celého týždňa bude pre Žilinčanov pripravených množstvo podujatí s cieľom zdôrazňovať výhody čistejších spôsobov dopravy. 

Raňajky pre peších sa budú podávať v utorok pri Dome odborov, v stredu v Sade SNP, vo štvrtok v Parku Ľudovíta Štúra a v piatok sa na chutné cykloraňajky môžu tešiť všetci cyklisti na moste na Ulici Antona Bernoláka.

Na Bulvári bude počas piatku k dispozícii tiež cyklistická škola servisu. V utorok 17. septembra sa na Námestí Andreja Hlinku uskutoční akcia Bicykle na námestí. Počas celého dňa sa budú zbierať nepotrebné a používané bicykle v rámci charitatívneho projektu s názvom Kolo pro Afriku. V stredu sa uskutoční verejná odborná diskusia na mestskom úrade na tému „Rozvoj cyklodopravy v meste Žilina“. Vo štvrtok 19. septembra sa na Námestí Andreja Hlinku bude konať Žilinský deň zdravia. Najmenší Žilinčania sa môžu v piatok zapojiť na dopravnom ihrisku na sídlisku Vlčince do Cykloškoly pre najmenších.


Týždeň mobility končí 22. septembra, kedy je Medzinárodný deň bez áut, počas ktorého môžu Žilinčania využiť bezplatnú MHD v meste. „Ako býva dobrým zvykom, aj tento rok zakončíme týždeň mobility dňom bez áut. Dopravný podnik mesta Žiliny v tento deň ponúka cestovanie verejnou dopravou zadarmo pre všetkých cestujúcich bez výnimky. Z pohľadu udržateľnej mestskej mobility má tento deň mimoriadny význam, pretože nás nabáda presadnúť z áut do mestskej hromadnej dopravy a vyskúšať si takýto typ cestovania,“ povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

Záver Európskeho týždňa mobility 2019 vyvrcholí v Žiline tradičnou Veľkou jesennou cyklojazdou so začiatkom o 17.00 hod. na Námestí Andreja Hlinku.

Napíšte komentár