25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Európsky týždeň mobility v Prešove

16.09.2019 Autor: Zuzka, Foto: mesto Prešov
Termín: 22.09.2019 a ďalšie Mesto:Prešov Čas:- Zdroj:stránka organizátora
Presov

Zdroj: mesto Prešov

Európsky týždeň mobility umožňuje mestám či obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, pešia chôdza či cyklistika. Práve takýmito spôsobmi dopravy sa totiž môžu znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalita ovzdušia a mestské časti tak môžu byť príjemnejšími miestami pre život a prácu.

Mesto Prešov sa do Európskeho týždňa mobility opäť zapája, a to prostredníctvom možnosti bezplatného cestovania mestskou hromadnou dopravou pre držiteľov vodičského preukazu.

V týždni od 16.9. do 21.9.2019 tak bude možné cestovať mestskou hromadnou dopravou v Prešove, v I. tarifnom pásme (Prešov, Ľubotice), na platný vodičský preukaz.

Dňa 22.9.2019, v nedeľu, keď je naplánovaný Deň bez áut, bude cestovanie mestskou hromadnou dopravou v Prešove, v I. tarifnom pásme zadarmo pre všetkých, nielen pre vodičov.

Na nočných linkách bude platiť štandardná tarifa MHD v Prešove. Dodatočné preukazovanie platného vodičského preukazu nebude uznané. Nárok na bezplatnú prepravu počas ETM nie je zadefinovaný v Prepravnom poriadku MHD v Prešove, preto cestujúcemu nevznikne nárok na vrátenie cestovného za nevyužitý alebo čiastočne využitý predplatný cestovný lístok.

Témou Európskeho týždňa mobility 2019 je Bezpečná chôdza a cyklistika so sloganom „PREJDIME SA SPOLU!“.

Mestá, ktoré podporujú pešiu chôdzu či jazdu na bicykli sú vnímané ako atraktívnejšie, s nižšími emisiami, menším preťažením a vyššou kvalitou života pre svojich obyvateľov.

Do európskeho týždňa mobility sa môžete zapojiť aj vy! A to nielen jazdou na bicykli či pešo. Zverejnite vhodnú, tematicky ladenú fotografiu na instagram s hashtagom #europskytyzdenmobility a inšpirujte tak aj ostatných.

Napíšte komentár