29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Chodník Valaška

Autor: Simona, Foto: stezkavalaska.cz
Adresa:Stezka Valaška, 744 01 Pustevny, CZ Telefón:+420 605 960 891 E-mail:stezkavalaska@email.cz www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Nie je chodník ako chodník ... Chodník Valaška ponúka adrenalín aj pohľad do diaľky              

Pozývame vás na novú atrakciu zvanú Chodník Valaška, ktorú otvorili v januári 2019, a ktorá je umiestnená v Beskydoch, v stredisku Pustevny. Chodník Valaška rešpektuje požiadavky na začlenenie stavby do krajiny a ochranu prírody. Je umiestnený v zmiešanom lese, ktorý mu dodáva výnimočnosť a jeho jedinečnosťou sú adrenalínové atrakcie - sklenený Skywalk, himalajský lanový závesný chodník a detské trampolíny umiestnené vo vyhliadkovej veži.

mafra6

Zdroj: stezkavalaska.cz

Je určená pre všetkých návštevníkov hôr, pre dôchodcov i pre rodiny s deťmi. Chodník Valaška je dlhý 660 metrov, pričom lesná cesta po vežu je dlhá 435 metrov. Celkom teda návštevník prejde po chodníku tam a späť 1 320 metrov. Najvyššie poschodie 22 metrovej vyhliadkovej veže je vo výške 1099 metrov nad morom, a za dobrého počasia je možné dohliadnuť na Jeseníky, či Veľkú Fatru, teda až do okruhu 100 kilometrov. Jedine z nášho chodníka uvidíte do troch krajín, Česka, Poľska a Slovenska. Za dobrého počasia tak návštevníci uvidia Jeseníky s Pradědom, Radhošť, Lysú horu, Veľkú Fatru, Martinské hole, Kľak, Považský Inovec či haldy v poľskom Rybniku, Štramberské trúb či hrad Hukvaldy.

DJI 0493 3

Zdroj: stezkavalaska.cz

Koncepcia je rozdielna od podobných projektov. Chodník možno nielen prejsť, ale aj prežiť. Informačné tabule a v blízkej budúcnosti aj interaktívnej budova s ​​audiovizuálnou technikou. Chodník je nielen o vyhliadke, ale aj o pohode a odpočinku. Preto je tu niekoľko odpočinkových rámp o veľkosti cca 250 m2 s lavičkami a sedacími vakmi. Na chodníku sú umiestnené drevené sochy zvierat typických pre Beskydy a okolie. Českým unikátom je najdlhší jednoramenný sklenený Skywalk v Európe, ukončený sklenenou podlahou a skleneným zábradlím. Sedem metrov do priestoru a 30metrov nad zemou, evokuje pocit, že človek stojí vo vzduchu. Sklenená časť má rozmery 2 500 x 1 600 mm, a váži 839 kg. Podlaha je z troch vrstiev lepeného skla a sklenené zábradlie z dvoch vrstiev typ extra číry diamant. Minimálna únosnosť použitého skla je 500 kilogramov na meter štvorcový. Montáž skiel trvala len štyri hodiny.

1 17

Zdroj: stezkavalaska.cz

Zaujímavosťou je jedinečný závesný himalajský chodník s dĺžkou 150 metrov, ktorý visí v priestore na štyroch oceľových lanách s priemerom 34mm. Každé z lán unesie 35 ton. Ponúka unikátne technické riešenie konštrukcie, ručne pletené sieťové zábradlie, ktoré vyrobili postihnutí spoluobčania v chránených dielňach a adrenalínovú podlahu zo štiepaného dubového dreva. Ide o najvyššie položený lanový chodník v Česku, a je alternatívou pre výstup k veži. Tú budú môcť návštevníci opustiť aj po 150 metrov dlhom zips Linu, ktorý bude sprevádzkovaný v priebehu roka. Pre deti je vo výške 12 metrov nad zemou pripravené 9 najvyššie položených trampolín u nás, ktoré sú v ochranných sieťach. Všetky tieto atrakcie sú zadarmo ...

Na stavbu Chodníky Valaška bolo použitých viac druhov dreva, napríklad smrek, smrekovec a dub. Celkom 555 kubíkov dreva. Len na vežu spotrebovali robotníci približne 250 kubíkov dreva a 2 tony lepidla. Na celom chodníku je 140 ton ocele v rôznych nosných a spojovacích prvkoch. Chodník Valaška má bezbariérový profil, teda je vhodný aj pre mamičky s kočíkom, či pre vozíčkarov, a je v prevádzke celoročne.

Vstup na chodník je aj pre "psíčkarov" ... psíkovia na vodítku alebo v taške. Vstupenky je možné zakúpiť na pokladni v hotovosti alebo kreditnou kartou, prípadne v e-shope.

Ako sa sem dostanete?

Príchod od Ostravy a Poľska - smer Trojanovice na parkovisko Ráztoka. Ďalej buď lanovkou alebo pešo po modrej značke, prípadne po tzv. Kniežací ceste na Pustevny. Príchod od Rožnova, Bečvy alebo Slovenska - smer Pustevny na parkovisko. Chodník Valaška je umiestnená cca 200 metrov od hornej stanice lanovky a cca 400 metrov od parkoviska na Pustevnách.

Informácie o chodníku, otváracích hodinách a cenách vstupeniek >>

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Monika 28.12.2022, 16:44

    Odporúčam stezku. Vstupné je v pohode a páči sa mi aj lokalita blízko SK hraníc.

  • Lucia 16.12.2022, 07:57

    je to krasne prostredie, s krasnymi vyhladmi. zazitok pre deti zacne uz cestou lanovkou.
    odporucam sa ist prejst aj ku soche Radegasta. cele prostredie Pustevn je krasne, aj ked v sezone dost preplne.

  • Beata 06.01.2021, 21:01

    Navštívili sme minuly rok v zime. Škoda, že bola hustá hmla a nebolo nič vedieť... aj tak sme si to užili a občerstvili v stánkoch na parkovisku.

  • Veronika 06.01.2021, 16:38

    Krásny chodník, odporúčam aj prechádzku ku soche Radegasta, či výlet na Radhošť.

  • Mária Králová 28.12.2019, 22:26

    Perfektné, ale nehodnotím iba Valašku (ta je na krátku dobu) ale celé okolie Pustevny.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár