26. 04. 2024 Jaroslava 13°C Polooblačno

Keď škola volá, no deti sa chcú hrať

Autor: Claudinka, Foto: Kharisma
IMG 7583

Zdroj: Kharisma

Prvé týždne po bezstarostných prázdninách dajú zabrať tak deťom, ako aj rodičom. Nabehnúť na školský režim sa školákom veľmi nechce a namiesto školského batoha radšej siahnu po obľúbených hračkách či elektronických zariadeniach. Aby ste ich motivovali zopakovať si staré učivo, zahrajte sa s nimi spoločenské hry, ktoré majú aj vzdelávací podtext.

Hra je jedným z jazykov detí. Prostredníctvom hry objavujú svet, učia sa, pamätajú si svoje malé víťazstvá a veľké prehry. Hry ich dokážu priučiť sociálnemu kontaktu a spoločenským pravidlám, pomôžu však aj pri matematike, logickom myslení, tréningu pamäte alebo pri rozširovaní slovnej zásoby.

Hra naučí socializácii
Spoločenské hry, karty, stavebnice, to všetko sú nástroje, ako malé deti naučiť komunikácii, tímovosti, výhram a prehrám, nutnosti podeliť sa, pomôcť si a spoločne dosiahnuť cieľ. „Aj napriek tomu, že takmer všetko riešime online komunikáciou, počítače stále nedokážu nahradiť ľudskú kreativitu. Rozvoj jemnej motoriky prispieva aj k rozvoju empatie a sociálnej inteligencie osobnosti a logického myslenia,“ vysvetľuje Lýdia Žáková, psychologička z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie BA IV.

Najlepšou rodinnou hračkou roku 2019 sa stala hra Honeycombs od výrobcu Piatnik, ktorá zároveň získala odporučenie od prestížnej spoločnosti American Mensa. Ide o sériu doštičiek s namaľovanými symbolmi. „Cieľom hry je poskladať čo najviac doštičiek k sebe tak, aby sa symboly na oboch stranách zhodovali. Je to hra určená pre rodiny, pri ktorej treba zapojiť logické myslenie a komunikovať so svojím tímom,“ dodáva pani Štěpánka Zoubková zo spoločnosti PIATNIK PRAHA s.r.o.

honeycombs

Zdroj: Kharisma

Hraním k lepšej artikulácii
Lekári a sociálni pracovníci v školách sa často sťažujú, že deťom chýba manuálna zručnosť. Technologická doba si tiež pýta svoju daň a deťom chýbajú komunikačné zručnosti, pretože príliš veľa času trávia pred televízorom alebo s tabletom v rukách. Technológie môžu pomáhať pri učení, na druhej strane deťom môžu spôsobovať nepozornosť, problémy so spánkom, tiež bolesti očí a hlavy. Pre zlepšenie komunikačných zručností detí a správnu artikuláciu hlások vymyslel tím logopédov hru Grimassimix, ktorá hravou formou trénuje použitie mimických svalov a jazyka - ich prípravu, správnu výslovnosť, cit a rozoznanie jednotlivých pohybov. Na tréning slovného prejavu a zároveň pamäte môže slúžiť aj hra Memo Palace.

Taktiež s výučbou cudzích jazykov by ste mali začať už v rannom detstve. Počuli ste o hre Carotina Prvá angličtina? Deti sa naučia hravou formou abecedu, čísla, farby a viac než 180 slovíčok - a to všetko v angličtine!

Vedeli ste, že stolové hry dokonca napomáhajú priestorovej predstavivosti a bystrému premýšľaniu? Výrobca Piatnik odporúča vyskúšať hru Pixbox, ktorá v kruhu najbližších ukáže deťom perspektívu a podporí ich rýchle rozhodovanie a premýšľanie. Menšie deti, škôlkari od 4 rokov, ktorí bojujú s koncentráciou, si môžu predcvičiť pozornosť zábavnou formou prostredníctvom hry 1,2,3, pri ktorej si oddýchnu aj dospelí.

Zábavno-vzdelávacie hry sú ideálnym spoločníkom pre deti, rodiny aj seniorov, ktorí bojujú s výpadkami pamäte či komunikačnými zručnosťami. Veľmi podstatný je fakt, že hraním získavajú hráči nové vedomosti a ich myšlienkové prepájanie do logických schém. Vyberte hru podľa potrieb svojho dieťaťa na https://www.eshop-piatnik.cz/.

memo palace

Zdroj: Kharisma

O spoločnosti Piatnik
Spoločnosť Piatnik sa venuje výrobe hracích kariet, spoločenských hier a skladačiek puzzle. Medzi jej najznámejšie produkty patrí celosvetovo obľúbená hra Activity. Vďaka 190-ročným  skúsenostiam pri výrobe hier či kariet spája tradíciu s modernými technológiami a využíva len tie najkvalitnejšie materiály. S celosvetovou ročnou produkciou 25 miliónov hracích kariet, 1 miliónom stolových hier a 1 miliónom skladačiek puzzle dokazuje, že spoločenské hry nestratili nič na svojej príťažlivosti. Prostredníctvom siete exkluzívnych partnerov spoločnosť Piatnik pôsobí v 60 krajinách sveta. Viac informácií nájdete na www.eshop-piatnik.cz.

Napíšte komentár