26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Pod sobotskou bránou

08.08.2019 Autor: Annie
Termín: 23.09.2023 Mesto:Rimavská Sobota Zdroj:stránka organizátora
i 7305625

Zdroj: rimavskasobota.sk

Folkloristi i milovníci folklóru sa majú na čo tešiť. Hosťom tohtoročného podujatia POD SOBOTSKOU BRÁNOU bude úspešný mládežnícky folklórny súbor MLADOSŤ z Banskej Bystrice, ktorý prinesie do Rimavskej Soboty celovečerný program MIESTO NA ZEMI – OBRAZY Z DOLNEJ ZEME. Tento ročník je výnimočný svojim programom, kde okrem tradičného pásma miestnych folklórnych skupín, trhu remeselníkov či  tvorivých dielní, vystúpi v samostatnom pásme ĽH POKOŠOVCI z Horehronia. Úplnou novinkou je módna prehliadka FOLKLÓRNE PARÁDNICE. Podujatie sa uskutoční v sobotu, 23. 9. od 13.00 hod. na nádvorí Čierneho orla.

Podujatie sa uskutoční na nádvorí Čierny orol a svoje brány otvorí o 13.00 hod. Počas celého popoludnia sa popri neustále prebiehajúcom programe bude podávať slovenská špecialita, ktorú pre návštevníkov pripravia zamestnanci a študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb. Od miestnych remeselníkov si budete môcť zakúpiť ich originálne výrobky.  V pásme miestnych folkloristov sa o 13.00 hod. predstavia FS Háj, Hájik, Hájiček pod vedením manželského páru Petra a Andrei Haasovcov. Spevmi sa pochvália folkloristi z Rimavanu a tiež spevácka skupina Lieščina. Na tvorivej dielni si každý záujemca bude môcť vyskúšať tkanie na krosnách, či utkať tkanicu na ruku. Lektorkou bude Ľubomíra Žilková, pokračovateľka rodinnej tradície tkania z Kokavy nad Rimavicou, ktorá sa tomuto remeslu venuje od roku 2001.

O 14.30 hod. bude nasledovať módna prehliadka Folklórne parádnice, ktoré spájajú tri regionálne remeselníčky: Ľubomíru Žilkovú,  Janku Slávikovú a Luciu Dovalovú. Autorky prepájajú tradíciu a remeslo s nadčasovou módou. V súčasnosti sa autorky zameriavajú na vybrané motívy jednotlivých regiónov a svoje modely vytvárajú aj pomocou tradičných postupov v spracovaní, či zdobení odevov.

Na pódiu Čierneho orla ich o 16.00 hod. vystrieda výnimočná rodinná kapela talentovaných rómskych hudobníkov z obcí Šumiac a Telgárt na Horehroní, ľudová hudba POKOŠOVCI. Pokošovci sú známi udržiavaním špecifickej tradičnej interpretácie, ktorá zahŕňa aj fantastický viachlasný spev a unikátny repertoár autentických miestnych rómskych piesní. Aj preto sú v súčasnosti jednou z najpopulárnejších rómskych muzík, ako potvrdili pri mnohých príležitostiach. Program na nádvorí je prístupný verejnosti zdarma.

O 18.00 hod. sa presunieme do Domu kultúry na vystúpenie Univerzitného folklórneho súboru MLADOSŤ z Banskej Bystrice, ktorý celý program podujatia uzavrie programom MIESTO NA ZEMI – OBRAZY Z DOLNEJ ZEME. Námetom je migrácia a založenie novej identity v špecifických podmienkach multietnickej “Dolnej zeme”, ktorú reprezentujú obrazy rôznych obradov slovenskej svadby z Maďarska, Rumunska, Srbska a Chorvátska. Kľúčovou témou programu je zásah dejinných udalostí predchádzajúcich Veľkej vojne, rozpadu monarchie a vznik Československej republiky do života Slovákov, ktorí sú zrazu rozdelení hranicami. Využitie reálnych dokumentov dobových listín a tlače prináša do diela paralelnú líniu k príbehom ľudí, ktorí nemôžu ovplyvniť dianie. Sú pevne zviazaní so zemou v ktorej žijú, mnohí sú vykorenení a znovu sa snažia nájsť svoje MIESTO NA ZEMI. O ich osude rozhodujú mocnosti tvoriace novú – veľmi krehkú – tvár sveta, ktorá v búrlivom 20. storočí niekoľkokrát padne do ďalších konfliktov.

Vstupné: 10€, predaj vstupeniek v Dome kultúry (vchod od tržnice) a online na www.kulturars.sk.

 

 

Napíšte komentár