19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Výlet na Sitno

Autor: Annie, Foto: banskastiavnica.travel
Adresa:Sitno Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Najvyšší vrch Štiavnických vrchov Sitno - hora so zrúcaninou a fascinujúcimi výhľadmi je opradená bájami a povesťami ako z Pána prsteňov. Driemu tu Sitnianski rytieri, ktorí keď bude Slovákom skutočne zle, ožijú a vystúpia z hory.

Ak sa rozhodnete ísť na Sitno pešo z Banskej Štiavnice, môžete kráčať po červenej značke, ktorá sa začína na Radničnom námestí. V sedle Krížna sa napojíte na modrú značku smer Sitno. Cesta na vrchol je dobre popísaná na informačnej tabuli a zvládnu ju aj deti a starší ľudia.

Po žltej značke je výstup na Sitno náročnejší. Značka najprv povedie po Tatárskom jarku, ktorý privádzal vodu zo svahov Sitna do Počúvadlianskeho jazera. Jarok vás dovedie až ku križovatke so zelenou značkou, po ktorej pokračujeme najťažším úsekom, Elovou štrbinou pomedzi andezitové skaly až k vrcholovej lúčnej plošine.

Najkratšia a najstrmšia trasa výstupu vedie od Počúvadlianskeho jazera. Zvládnu ju však aj deti a starší turisti. Prechádza krásnou scenériou lesa a skál, pod vrcholom po schodoch medzi skalami. Na Tatárskej lúke s bohatým výskytom divých ruží začína náučný chodník, ktorý má 13 zastávok.

Menej strmý, ale dlhší chodník vedie z Ilije. Trasy sú popísané na informačných tabuliach v obci Ilija a pri Počúvadlianskom jazere, tiež na letákoch. Rodinám s malými deťmi alebo detským kočiarom vyhovuje najlepšie trasa od Svätého Antona, po ktorej sa dá pomerne vysoko dostať asfaltovou cestou autom. Odtiaľ trvá cesta na vrchol asi hodinu. Nenápadnú odbočku vpravo (v smere od Banskej Štiavnice) hľadajte za poslednými domami v obci. Odbočka je vyznačená na informačnom letáku obce aj na informačnej tabuli na parkovisku pri kaštieli.

Na vrchole Sitna sa môžete pokochať pozostatkami hradu a jednou z prvých rozhľadní v Európe. Vrchol a bralá ponúkajú panoramatický výhľad na okolité lesy, lúky a pasienky, na blízke Kremnické vrchy, Vtáčnik, Tribeč, Inovec, Zobor, ale aj na Chopok, Vepor, Poľanu, Stolicu. Pri dobrej viditeľnosti vidieť Nízke Tatry aj maďarskú Matru. Rozhľadňa s malou múzejnou expozíciou a bufetom je v prevádzke od mája do septembra.

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Domika 05.12.2022, 23:26

    Stupeň obtiažnosti nízky, stupeň dokonalej prírody navôkol vysoký.

  • Maria 13.12.2021, 23:54

    Odporučam už len na tu rozmanitost prírody

  • Zuzka 03.12.2021, 22:35

    Aj nám sa tam veľmi páčilo, chodíme tam každoročne. Je to príjemný relax pre dušu človeka.

  • Zuzana 02.12.2021, 12:45

    Je to krásny výlet z oboch strán. S kočíkom z Ilije, pešo od jazera Počúvadlo. ;-)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár