26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

10 najlepších receptov z prezretých banánov

Autor: Maria Bodnarova, Foto: sdetmi.com

Máte doma prezreté banány? Nevyhadzujte ich! Obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok a môžete z nich vykúzliť vynikajúce dobroty pre celú rodinu.


Banánové jednohubky

IMG 20190526 093819

Zdroj: marylyn

Pripravte si banány, detské piškóty, kvalitnú čokoládu na varenie, maslo a špáradlá. Banány nakrájajte na kolieska. Koliesko banánu vložte vždy medzi dve piškóty a prepichnite špáradlom. Jednohubky máčajte v rozpustenej čokoláde zmiešanej s maslom v pomere 2 diely čokolády k 1 dielu masla a nechajte stuhnúť.


Banánový chlieb

baked blur bread 830894

Zdroj: Pexels

4 zrelé banány roztlačte vidličkou na kašu a vymiešajte s 1 vajíčkom, pol hrnčekom cukru a 70 ml rozpusteného masla. 1,5 hrnčeka polohrubej múky zmiešajte s práškom do pečiva a 100 g mandľových lupienkov a poriadne vmiešajte k banánovej zmesi. Cesto nalejte do formy na srnčí chrbát vystlanej papierom na pečenie a pečte pri 170°C asi hodinu (keď do upečeného cesta zapichnete špajľu, mala by ostať suchá). 


Banánové lievance

7342

Zdroj: freepik.com

Jednoduchý recept len z dvoch ingrediencií. :) Na chutné lievance vám postačia 2 prezreté banány a 4 vajíčka. Tie spolu vymixujte v mixéri dohladka a vo veľkosti lievancov pečte krátko na panvici z oboch strán na troške masla. 


Banánový koktejl

250218 P4130H 539

Zdroj: freepik.com

Rozmixujte 1 zrelý banán v 3 dl plnotučného mlieka, nalejte do vysokého pohára a podávajte so slamkou. Môžete dozdobiť šľahačkou.


Banánové muffiny

muffins 2858392 1920

Zdroj: Pixabay

3 zrelé banány roztlačte na kašu, pridajte 1 väčšie vajíčko, pol hrnčeka cukru, + vanilkový cukor, pol hrnčeka rozpusteného masla a vymiešajte. Pridajte 1,5 hrnčeka hladkej múky a 1 lyžičku sódy bikarbóny. Podľa chuti môžete pridať aj nasekané orechy alebo čokoládu. Nalejte do košíčkov na muffiny a pečte na 170°C asi 20 minút.


Banánový pribináčik

blur calories cream 290348

Zdroj: Pexels

Dva zrelé banány rozmixujte dohladka s jednou vaničkou jemného tvarohu a dvoma lyžicami kyslej smotany. Podľa chuti môžete pridať cukor. 


Banánové cookies

cookies 2345439 1920

Zdroj: Pixabay

2 banány roztlačte vidličkou, pridajte 1 vajíčko a 1,5 hrnčeka jemných ovsených vločiek a vymiešajte. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladajte lyžicou kôpky a pečte pri 180°C asi 15 minút.


Banánová zmrzlina

IMG 20190426 112305

Zdroj: marylyn

Prezreté banány nakrájajte na kolieska a dajte ich zamraziť aspoň na 3 hodiny. Potom kolieska rozmixujte dohladka v mixéri a dajte ešte na chvíľu zamraziť. Podľa chuti môžete pridať aj iné ovocie, čokoládu, štipku škorice alebo vanilkovú pastu. 


Ovocná koža

composition fresh fruits roll fruit leather black background 126801 476

Zdroj: freepik.com

Poznáte túto dobrotu? Je zdravá, chutná a ideálna ako maškrta pre deti kedykoľvek počas dňa a jej základnou zložkou v prípade kombinácie so šťavnatejším ovocím je práve banán. Na kilo drobného ovocia použite dva zrelé banány, rozmixujte dohladka a tenkú vrstvu pyré natrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušte v rúre na 80°C cez noc (cca 9 hodín). Potom kožu stiahnite z papiera, nastrihajte na pásiky, zrolujte a skladujte v uzavretej sklenenej nádobe.


Na raňajky 

banana slices on white round ceramic plate on table 34292

Zdroj: Pexels

Ak vám už dochádza fantázia, nakrájajte si sladučké banány do raňajkových cereálií alebo ovsenej kaše. Ak máte chuť na sladké raňajky, natrite si hrianku čokoládovou nátierkou alebo orieškovým maslom a obložte kolieskami banánu a čučoriedkami. 


Bonusové tipy od nás pre vás :)

Ak ste si nevybrali z našich tipov vyššie, môžete banány použiť aj takto:

  • pred pečením roztlačené do cesta akejkoľvek piškóty alebo bábovky
  • ako náplň do palaciniek alebo rolády
  • nakrájať na wafle s kyslým ovocím a ozdobiť šľahačkou
  • nakrájaný použiť ako jednu z vrstiev do smotanovo-piškótovej nepečenej torty
  • ovocný špíz pre deti s banánom alebo banánovo-čokoládový špíz na špajli
choco bananas 670339 1920

Zdroj: Pexels

Máte pre nás ďalšie tipy? Napíšte nám na info@sdetmi.com

Napíšte komentár