25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Víkend otvorených parkov a záhrad

22.05.2019 Autor: Simona, Foto: vopz.sk
Termín: 02.06.2019 a ďalšie Mesto:Trenčiansky kraj Zdroj:stránka organizátora
Logo VOPZ 2

Zdroj: vopz.sk

Veríme, že pre ochranu hodnôt parkov a záhrad, ktoré sú obrovským potenciálom pre našu spoločnosť je dôležité ich poznanie a pochopenie. Z tohto dôvodu venujeme mimoriadnu pozornosť atraktívnemu a interaktívnemu spôsobu vzdelávania návštevníkov podujatia.

Zapojené parky a záhrady v Trenčianskom kraji:

HISTORICKÝ PARK PRUSKÉ

Opis lokality

Historický parkový areál má celkovú rozlohu 6,65 ha, z toho samotný zachovaný historický park má rozlohu 4,2 ha a nádvorie 1764 m2. Zachovaná historická časť má charakter prírodno-krajinárskeho parku. Jeho jedinečnosť spočíva v svahovitej polohe s výhľadmi do krajiny, ktorý ostro kontrastuje s údolnou polohou pozmenenej časti. Svah má priaznivú južnú expozíciu, pričom najväčší severný cíp má oproti kaštieľu z 18. storočia prevýšenie 30m, oproti najnižšie položenému bodu až 38 m. Park je založený na prírodných prvkoch a na pohľadoch do certifikovanej prírodnej záhrady, areálu SOŠ a výhľadu na Strážovské vrchy.

Program počas podujatia

1.6.2018 – sobota
9.00 – 16.00 hod. – Individuálna prehliadka historickým parkom a prírodnou záhradou

2.6.2018 – nedeľa
9.00 – 16.00 hod. – Individuálna prehliadka historickým parkom a prírodnou záhradou


OVOCNÁ ŠKÔLKA BIELE KARPATY

Opis lokality

Ovocná škôlka zameraná na pestovanie dlhovekých ovocných stromov. Nachádza sa v starej kultúrnej krajine Bošáckych záhumienok. K prírode citlivým spôsobom pestujeme ovocné dreviny historických a krajových odrôd. Škôlka bola založená v roku 2015 z číreho zanietenia pre záchranu ovocného dedičstva Bielych Karpát.

Program počas podujatia

- praktická starostlivosť o ovocné dreviny
- množenie ovocných drevín
- prvky záhrady a sadov podporujúce biodiverzitu
- biologická ochrana proti nepriazniví organizmom
- starostlivosť o pôdu
- predstavenie aktivít spolku Ovocný strom


SPOJENÁ ŠKOLA INTERNÁTNA TRENČÍN

Opis lokality

Naša školská záhrada je od ulice oddelená živým plotom. Časť záhrady tvoria ovocné stromy a bobuľové kríky, prvky lúky a malé jazierko. Úžitkovú časť záhrady tvorí úsek, kde žiaci sa učia pestovať zeleninu, bylinky, kvety. Časť záhrady je vyhradená na škôlku jabloní. V záhrade používame na závlahu dažďovú vodu. Súčasťou areálu je kompost. Oddychovo- náučnú časť tvorí arborétum, ktoré využívame na učenie v prírode a relaxáciu. Arborétum tvoria listnaté i ihličnaté stromy, kríky. Nachádza sa tu pocitový chodník, bylinkový kruh, kŕmidlá a búdky pre vtákov, „domček“ pre hmyz, divoký kútik, drevený xylofón. Pri našej činnosti, obhospodarovaní dodržiavame všetky základné kritéria prírodnej záhrady.

Program počas podujatia

Prehliadka prírodnej záhrady so sprievodcom. K dispozícií sú detské preliezky, kolobežky, omáľovánky. Možnosť posedenia pod prístreškom.

Napíšte komentár