28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Stredoveká prešovačka 2019

21.05.2019 Autor: Claudinka, Foto: regiontirnavia.sk
Termín: 30.08.2019 Mesto:Trnava Čas:15.00 - 21.00 hod. Zdroj:stránka organizátora

Stredoveka presovacka 2019 plagat

Otváracie podujatie vinárskej a medovinárskej sezóny, jedinečné svojho druhu na Slovensku, ktoré prostredníctvom hraných scénok zo života vinárov priblíži dávnu, ale slávnu históriu vinárstva a vinohradníctva v regióne Trnava.

Šliapanie hrozna v kadi bosými nohami krásnych dievčat a ochutnávka vín vytvoria jedinečnú atmosféru Stredovekej prešovačky na nádvorí trnavskej radnice. Tradícia vinárstva a vinohradníctva v regióne Trnava ožije prostredníctvom hraných scénok zo života vinárov, ktorí vás uvedú do tajomstiev zberu hrozna a výroby vína, kedysi tu dôležitej obchodnej komodity.

Aj vďaka tohtoročnej téme Ženy a víno sa prenesiete na chvíľu do minulosti a dozviete sa čo to zo života vinárov a vinohradníkov. Nebude chýbať ani šliapanie hrozna, prešovanie či bábkové divadlo pre deti. Pripravené sú aj súťaže pre malých i veľkých v duchu vinárskej tematiky.

Hlavný program sa bude týkať nielen samotného prešovania hrozna, ale aj príbehu, ktorý vinársku tradíciu Regiónu Trnava sprevádza dodnes. O 17.00 h. všetkých prítomných uchváti veľkolepý príchod kráľovnej Konštancie, ktorá rozpovie, ako sa zakladala vínna cesta smerujúca na Moravu. Šermiari o 19.30 h. pred zrakmi divákov ukážu, ako ženy trnavské víno zachránili. Ich vplyv, ktorý využili aj u pána Perega, zdôraznia ešte aj o 20.30 h.

Tešiť sa môžete na vinárstva ocenené viacerými medailami zo svetových súťaží Terra Parna, Karpatská perla, MAGULA rodinné vinárstvo, Vínko Klimko a Purus z Modry, ktorých vína budete môcť ochutnať v stánkoch na nádvorí trnavskej radnice. Hladný nezostane nikto. O jedlo v gastrozóne sa postará už tradične Podplamenník a Hotel Spectrum prinesie svoje špeciality, ktoré budú ako stvorené na záhryz k vínu. Tiež sa nemusíte báť o svoje ratolesti či šoférov, nealko nebude chýbať. Každý návštevník si príde na svoje, takže brány nádvoria trnavskej radnice budú otvorené naozaj pre všetkých.

Pre veľký úspech tento rok na nádvorí radnice opäť nájdete aj FOTO kútik, kde si budete môcť spraviť vtipné pamätné fotografie. Preto neváhajte a užite si posledný prázdninový víkend na jedinečnom podujatí svojho druhu.

Program: Stredoveká prešovačka 2019

Scénky rozdelené do viacerých vstupov:

  • Najstaršie obdobie (14. storočie) - (Ľudovít I. alebo Ľudovít Veľký) Trnavskí vinári ho prídu žiadať o povolenia na predaj a robenie vína vo viechach, vtipné scénky z kráľovskej kancelárie
  • Stredné obdobie (16. storočie) - Landkschnechti v Trnave na trhu (Jarmoku) - prezentácie stredovekej zábavy, vystúpenia kaukliarov, akrobatov, ukážky šermiarskych súbojov
  • Najmladšie obdobie (17-18. storočie) - Trnavská univerzita - baroko, študenti popíjajú víno vo viechach (vtipné scénky)
  • popri tom ako súčasť programu bude vystúpenie bubenníkov a činoherné vystúpenie

Napíšte komentár