27. 04. 2024 Jaroslav 16°C Skoro jasno

Literárne potulky

21.05.2019 Autor: Claudinka, Foto: hlohovec.sk
Termín: 25.05.2019 Mesto:Hlohovec Čas:9.00 hod. Zdroj:stránka organizátora
Literarne potulky HC

Zdroj: hlohovec.sk

Amfiteáter, Zámocká záhrada
Literárne potulky

Prvá upútavka na LITERÁRNE POTULKY HLOHOVCOM 3. Literárne potulky Hlohovcom sa po roku opäť hlásia so zaujímavou trasou, nielen ulicami mesta, ale aj riadkami či veršami kníh. Pri čítaní diel na nezvyčajných miestach Hlohovca, ktoré vstúpili do románov a básní, vás budú sprevádzať známi recitátori a literárne či kultúrne aktívni Hlohovčania. Čo vás čaká tento rok?

  • V zámockej záhrade spoznáme prostredníctvom básne symbolistu Ivana Krasku, ako zvečniť spomienku na matku nielen do veršov, ale aj prostredníctvom výtvarného umenia.
  • Z vrások tvorených kôrou starej moruše vyčítame tragiku jedného nešťastného osudu, ktorý vložila do veršov Zdenka Laciková. 
  • Nasadneme na chrbát ohnivého šarkana, aby sme sa presunuli do 17. storočia a na hlohovskom zámku sa pokúsili nájsť stratený poklad Forgáčovcov, ako o ňom píše autor historických románov Jozef Tallo. 
  • Zostúpením do príjemného prostredia pivničného podzemia, kde dozrievalo kvalitné fraštacké víno a dozvieme sa niečo o veselých dobrodružstvách začínajúceho vinára priamo v Hlohovci. 
  • V podzemí ešte chvíľu zostaneme, pretože posvätná atmosféra krypty františkánskeho kostola nám odhalí príbeh muža, ktorý obetoval svoje najlepšie schopnosti rozvoju mesta, o čom nám zanechal takmer dvestoročnú rukopisnú veršovanú správu evanjelický učiteľ Pavel Vajaj.
  • A z hlbín zeme bližšie k nebu. Oratóriom zaznejú oslavné barokové tóny chrámovej hudby a vypočujeme si hlohovské spomienky Paulína Bajana okorenené rýdzim františkánskym humorom. 

Stretneme sa v sobotu 25. mája o 9.00 pred amfiteátrom v zámockej záhrade. K turistickej výbave, niečomu malému pod zub a dobrej nálade si nezabudnite pribaliť baterky alebo čelovky.

Napíšte komentár