20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Zrúcaniny a hrady Slovenska, ktoré stoja za návštevu

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Celá SR Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Slovensko je nádherná krajina plná historických pamiatok, hradov a zámkov, ktoré tu boli vystavané za čias dávno minulých, ale dodnes sa z nich tešíme a radi ich navštevujeme. Tie najznámejšie hrady a zámky Slovenska sme spísali v inom článku, v tomto sa zameriame na tie menej známe, ktoré však určite stoja za návštevu.

Väčšina z nich je voľne prístupná, vďaka úžasným ľuďom sa v poslednej dobe na nich začali aj rôzne rekonštrukčné práce a renovácie priestorov. Držíme im palce, nech tieto aktivity prinesú našim zabudnutým hradom a zrúcaninám ich zašlú slávu :)


Zrúcanina hradu Biely Kameň 

Bratislavský kraj

Zrúcanina stredovekého hradu, ktorý nahradil rozľahlé veľkomoravské hradisko na protiľahlom kopci. Hrad bol postavený svätojurskými grófmi asi v rokoch 1270-1295. Zničený bol v roku 1663 po tureckom plienení, po ktorom už nebol obnovený.

Viac o hrade >>
 
IMG 20201121 161341865 2


Zrúcanina hradu Pajštún

Bratislavský kraj

Pajštúnsky hrad patril do sústavy pohraničných hradov. Od r.1809, keď ho zdemolovali napoleonské vojská, leží v ruinách. Vychádzku na hrad odporúčame začať pri kostole v obci Borinka.

Viac o hrade >>

EFFECTS

Zdroj: sdetmi.com


Zrúcanina Dračí hrádok

Bratislavský kraj

Hrad založili v geologicky nestabilnom prostredí, čo bol zrejme jeden z hlavných dôvodov, prečo ho po poškodení neobnovili. Ako náhradu asi vybudovali neďaleko hrad Pajštún.Zachovali sa iba zbytky hranolovej veže. V terénne možno badať vyvýšeniny oddelené valom. Na vyššej z nich bol postavený hrad.

Viac o hrade >>

IMG 20200526 191102673

Zdroj: sdetmi.com

 


Plavecký hrad

Bratislavský kraj

Ak sa niekedy vyberiete do Záhorskej nížiny, určite vás upútajú do ďaleka viditeľné hradby a veže Plaveckého hradu, ktoré sa belejú uprostred sýtej zelene malokarpatských lesov. Tradícia opevnenia na mieste dnešných hradných zrúcanín siaha hlboko do minulosti.

Viac o hrade >>

shutterstock 1094530580 Plavecky hrad

Zdroj: shutterstock.com


Pustý hrad

Banskobystrický kraj

Pustý hrad (známy aj ako Starý Zvolenský hrad), stojaci na čiastočne zalesnenom vrchu pohoria Javorie pri Zvolene na strednom Slovensku, nad sútokom riek Hron a Slatina, návštevníkov prekvapí rozlohou, ktorá je porovnateľná s oveľa slávnejším Spišským hradom.

Viac o hrade >>

IMG 20200726 121714677 HDR

Zdroj: sdetmi.com


Hrad Revište

Banskobystrický kraj

Hrad Revište je zrúcanina gotického hradu ležiaca na katastrálnom území mesta Žarnovica (mestská časť Revištské Podzámčie). Zrúcanina hradu sa vypína na skalnom brale pod ktorým tečie rieka Hron. Osada nachádzajúca sa priamo pod hradom nesie meno Revištské Podzámčie. 

Viac o hrade >>

02 Hrad Reviste 1. 4. 2017

Zdroj: commons.wikimedia.org


Šášovský hrad

Banskobystrický kraj

Zrúcanina hradu sa nachádza na strednom Slovensku v okrese Žiar nad Hronom.Pod hradom leží obec Šášovské Podhradie, ktorá je v súčasnosti mestskou časťou okresného mesta, od ktorého je vzdialená približne 2 km. Hrad bol postavený na brale Orlí kameň, ktorý vychádza priamo z Hrona, v nadmorskej výške 340 m.

Viac o hrade >>

IMG 20200822 120717116 HDR

Zdroj: sdetmi.com


Oponický hrad

Nitriansky kraj

V súčasnosti poskytuje táto malebná ruina stredovekého hradu návštevníkom najmä prekrásne výhľady do údolia rieky Nitry a v diaľke sa týčiaci masív Považského Inovca. K oponickému hradnému panstvu sa viaže legenda o poklade, ktorý tu údajne zakopal knieža Svätopluk.

Viac o hrade >>

800px Oponicky hrad

Zdroj: commons.wikimedia.org


Hrad Hrušov

Nitriansky kraj

Z opusteného hradu zostali do dnešných čias iba ruiny, ktoré sa snažia zachrániť členovia nitrianskeho OZ LEUSTACH. S hradom je spojených niekoľko povestí, napríklad o tom, ako Alžbetu Rákociovú, ktorá vyskočila z hradnej veže, zachránili anjeli, či o tom, že hrušovský zlatý poklad strážia v útrobách hradných pivníc štyri zvieracie bytosti alebo o stratenom pastierovi, ktorý sa záhadne stratil pri jeho hľadaní v podzemí hradu.

Viac o hrade >>

castle hrusov 3435402 1280

Zdroj: Pixabay / petto123


Hrad Lietava

Žilinský kraj

Zrúcanina hradu Lietava leží nad obcou Lietava, asi 10 km od Žiliny. Lietava patrí k najrozsiahlejším zrúcaninám na Slovensku. Počiatky hradu spadajú do konca 13. storočia. Jeho staviteľmi boli s najväčšou pravdepodobnosťou Balašovci. Posledným významným pánom žijúcim na Lietave bol uherský palatin Juraj Thurzo začiatkom 17. storočí.

Viac o hrade >>

IMG 20170306 WA0000

Zdroj: sdetmi.com


Zrúcanina hradu Branč

Trnavský kraj

Zrúcanina hradu Branč leží na rovnomennom kopci Myjavskej pahorkatiny nad Podzámkom, miestnou časťou obce Podbranč. Z hradu Branč je možnosť uskutočniť turistické výlety na Bradlo, kde je mohyla gen. Milana Rastislava Štefánika (pokračovanie lesnou cestou za Podzámkom), k pamätnej izbe SNP v Prietrži u Rehušov s históriou boja proti fašizmu v okrese Senica. Ďalej je možnosť uskutočniť výlet k hradisku Starý Hrad, prípadne k poľovníckej chate.

Viac o hrade >>

13672460 1349814561702283 1117792356 n

Zdroj: sdetmi.com


Hrad Lednica

Trenčiansky kraj

Malebný hrad nad obcou Lednica s jedinečným skalným tunelom na prístup do palácov, či kamenným schodiskom na vrchole hradného brala. V súčasnosti sa hrad obnovuje, pri hradných bralách si deti môžu pozrieť kozy spásajúce trávu.

Viac o hrade >>

lednica 1

Zdroj: sdetmi.com


Považský hrad - Hrad Bystrica 

Trenčiansky kraj

Považský hrad (Bystrica, Bystrický hrad, Bystrica) je zrúcanina hradu na strmom vrchu na pravom brehu Váhu, neodmysliteľná silueta Považia nachádzajúca sa neďaleko Považskej Bystrice. Hrad stojí na bradle vo výške 497 m.n.m. Počiatky osídlenia hradného kopca siahajú podľa archeologických nálezov do obdobia púchovskej kultúry.

Viac o hrade >>

2017 05 01 14.10.43

Zdroj: sdetmi.com


Hrad Zborov

Prešovský kraj

Hrad Zborov inak nazývaný aj Makovica nájdete neďaleko Bardejova nad dedinkou s rovnakým názvom Zborov.  Hrad bol postavený na začiatku 14. storočia na ochranu uhorsko-poľskej cesty. Hradný kopec je vyhlasený za štátnu prírodnú rezerváciu kvôli niekoľko-storočným dubom vysadeným pozdĺž prístupovej cesty na hrad.

Viac o hrade >>

zborov5

Zdroj: Hrad Zborov


Hrad Čičva

Prešovský kraj

Zrúcanina hradu z 13.storočia Čičva sa nachádza neďaleko Vranova nad Topľou, nad obcou Sedliská. Tento hrad si Alžbeta Báthoryová doniesla ako veno pri vydaji za Františka Nádasdyho, ale zdržiavala sa na ňom iba príležitostne. Hrad plnil strážnu funkciu v priesmyku nazývanom „Porta Polonica“, t.j. Poľská brána, na križovatke diaľkových ciest spájajúcich Vranov a Humenné..

Viac o hrade >>

cicva2

Zdroj: Hrad Čičva



Košický hrad

Košický kraj

Košický hrad, ktorého výstavba začala v 13. storočí je príkladom nedostavaného hradu. Nachádza sa severozápadne od mesta Košice v lokalite Hradová na zalesnenom vrchu Hradová (466 m n.m.)..

Viac o hrade >>

IMG 20200730 102348426 HDR

Zdroj: sdetmi.com


Tip našej redakcie:
Pre malých výletníkov tu máme super cestovateľský denník, kde si zaznamenajú všetky zážitky z výletov a dovoleniek. Tá najlepšia zábava na cestách. Najlepšia náhrada za mobil.  Objednajte tu >> Kúpiť <<

dd

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Melany 20.11.2020, 22:01

    Navštívili sme viaceré, ale pre nás najkrajší je hrad Branč, ľahká dostupnosť, nádherné výhľady!

  • Andrea 30.11.2019, 14:24

    Niektoré sme už navštívili

  • emje 24.05.2019, 20:20

    Ten nadpis je naozaj zlý, tie hrady nie sú zabudnuté a ani menej známe. To ste asi nemysleli vážne.

  • Alex 22.05.2019, 19:58

    Len taká malá oprava. Plavecký hrad sa nachádza v Bratislavskom kraji a nie Trnavskom.

    • SDEŤMI.com 23.05.2019, 21:31

      Ďakujeme za upozornenie, opravili sme :)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár