25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Kam s deťmi na bicykli po Slovensku? Pozrite si obľúbené cyklovýlety pre rodiny s deťmi

Autor: Petula , Foto: sdetmi.com a uvedené stránky
Adresa:Bratislava Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Premýšľate kam s deťmi na bicykli? Využite krásne počasie, či ste doma alebo na dovolenke na cyklovýlet. Vyberte si jednu z cyklotrás, ktoré sme pre vás našli na cykloportáloch alebo ste nám ich odporučili. Väčšinu zvládnu aj malí a začínajúci cyklisti.

 

Bratislavský kraj


Devín - Devínska Nová Ves

Jednoduchá a nenáročná trasa spod hradu Devín ku Cyklomostu slobody. Svoj cyklovýlet môžete začať buď priamo na veľkom parkovisku pod hradom, alebo hneď na začiatku Devína pri reštaurácii U srnčíka. Po príjazde pod Cyklomost máte na výber viaceré možnosti – detské ihrisko priamo od mostom, príjemný bufet, či možnosť zabaviť sa v lanovom parku Tarzania. 

Viac tipov na nami overené cyklovýlety v Bratislavé a okolí nájdete tu >>

devin

Zdroj: sdetmi.com

devin mapa

Zdroj: mapy.cz

Trnavský kraj

Trnava železničná stanica – Kamenný mlyn

Na žltú cyklotrasu sa môžete napojiť v blízkosti železničnej stanici, kde sa jednoducho dopravíte vlakom či autobusom. Vedie cez neďaleký park, okolo sídliska, rodinných domov. Následne odbočíte doľava cez železničnú trať stále rovno okolo lesíka až ku Kamennému mlynu. Počas letných horúcich dní sa môžete osviežiť na tunajšom kúpalisku s pozvoľným vstupom do vody alebo sa v blízkosti Hotela Koliba zabaviť na ihrisku či si pozrieť pávy.

Zdroj trasy: cyklotrasy-tt.sk

TT hotelkoliba.sk

Zdroj: hotelkoliba.sk

kupalisko kamenny mlyn trnava.sk

Zdroj: sprava.trnava.sk

 

Baťov kanál - Skalické rybníky

Zelená cyklotrasa vedúca z obľúbenej rekreačnej oblasti Baťov kanál k rybníkom nespevnenou komunikáciou. Minimálne prevýšenie z nej robí ideálnu trasu aj pre rodiny s malými deťmi. Ak ste milovníci rýb, môžete si oddýchnuť a vychutnať čerstvú rybku v Bufete u kapra pri Skalických rybníkoch. Naspäť sa môže vrátiť rovnakou alebo červenou trasou prechádzajúcou popri železničnej trati priamo do prístavu Baťov kanál. Deti určite poteší malé ihrisko v prístave. Môžete si vyskúšať aj plavbu po kanáli (odporúčame vopred si rezervovať). Od Baťovho kanálu vedú viaceré cyklotrasy smerujúce aj k susedom do Českej republiky.

Zdroj trasy: cyklotrasa.oma.sk/-9344263 a cyklotrasa.oma.sk/-9343790

FB pristav skalica na batovom kan

Zdroj: Prístav Skalica na Baťovom kanáli

FB pristav skalica na batovom kana Fotor

Zdroj: Prístav Skalica na Baťovom kanáli

 

Nitriansky kraj

Golianovo - Janíkovce

Novovybudovaný cyklochodník je ideálny na pekný cyklovýlet s menšími deťmi. Cyklotúra začína na viniciach Golianovo a ide pokojnou trasou po dedinu Janíkovce. Trasa s dĺžkou 4 km patrí medzi nenáročné a na záver môžete zájsť na miestne ihrisko.

Zdroj trasy: Cyklo-turistický klub Dolná Nitra

cyklo Janikovce

Zdroj: Cyklo-turistický klub Dolná Nitra

jan

Zdroj: Cyklo-turistický klub Dolná Nitra

 

Hrádza rieky v Nitre - mestský park Sihoť

Obľúbená a nenáročná trasa pre rodiny s deťmi. Popri rieke sa jednoducho dostanete za približne 25 minút až do parku na Sihoti.  Ten je obľúbeným miestom na relax a zábavu pre rodiny s deťmi. Nájdete tam detské ihrisko, fontánu, lanovú dráhu či dvor so zvieratkami. Ak deti nevládzu bicyklovať, využite sezónnu linku Cyklobusu – linka číslo C35 (trasa Kmeťova – Mikovíniho – Centrum – A. Hlinku OC Centro – Mestský park – Nemocnica Zobor).

Zdroj trasy: Nitra.eu

nitra eu cyklotrasy

Zdroj: nitra.eu

 
sihot park nitra eu Fotor

Zdroj: nitra.eu

 

Topoľčianky – Zubria zvernica

Cyklotrasa vedúca z mesta Topoľčianky k obci Žikava, okolo vodnej nádrže ďalej do Zubrej zvernici. Prechádzať budete po asfaltovom povrchu a lesnej ceste. V rámci cyklovýletu sa dostanete na miesto, kde žijú zubry na jedinom mieste na Slovensku a môžete si tak spraviť výnimočné fotografie tohto vzácneho zvieraťa. Odporúčame sa k zubrom dostať v dopoludňajších hodinách, kedy je čas kŕmenia a máte najväčšiu šancu spozorovať ich.

Zdroj trasy: nr.Cykloportal.sk

zubor lesy.sk

Zdroj: lesy.sk

kzverznici cyklopoeral Fotor

Zdroj: cykloportal.sk

 

Trenčiansky kraj

 

Horná Streda – Nové Mesto nad Váhom

Novovzniknutá asfaltová červená cyklotrasa začína v obci Horná Streda pri vodnom dieli. Deti cestou poteší pohľad na hrady, ktoré zahliadnete ako Tematínsky hrad, Čachtický hradHrad Beckov. Môžete si oddýchnuť na dvoch zastrešených odpočívadlách.

Zdroj trasy: cyklotrasytsk.sk

horna streda odpocivadlo cyklotrasytsk.sk

Zdroj: cyklotrasytsk.sk

Screenshot 2019 05 05 usek Horna Streda Nove Mesto nad Vahom Vazska cyklomagistrala Cyklotrasy TSK Cyklodoprava a cykl Fotor

Zdroj: cyklotrasytsk.sk

 

Banskobystrický kraj

Banská Bystrica – Zvolen

Jednoduchá trasa s názvom Rodinná cestička môže byť správna voľba na celodenný či poldňový výlet na bicykli. Vďaka dobrému terénu a minimálnemu stúpaniu ju zvládnu aj deti. Štart je od Zvolenskej cesty a smeruje popri rieke Hron modrou cyklotrasou. Počas jazdy prechádzate zaujímavým terénom, napríklad aj železničným pontónom či okolo kempu. Trasa vedie cez mesto Sliač, kde v letných dňoch môžete využiť osvieženie v Letnom termálnom kúpalisku Sliač. Cyklotrasa pokračuje do mesta Zvolen. Cez námestie sa dostanete k Zvolenskému zámku. Ak máte dosť síl, rovnakou cestou sa môžete vrátiť alebo využiť prepravu naspäť vlakom.

Zdroj trasy:cyklobb.sk

cyklobb BB ZV2

Zdroj: cyklobb.sk

cyklobb BB ZV

Zdroj: cyklobb.sk

 

Vígľaš- Pstruša, Stožok, Detva- Krné

Na jeseň 2019 otvorili 1.etapu cyklotrasy s asfaltovým povrchom. Začiatok trasy je od areálu Masarykov dvor, kde si môžete spraviť pekný okruh nenáročnou trasou okolo Zámku Vígľaš či cez Vagónový most, ktoré patria k zaujímavým atrakciám.

Zdroj trasy: masarykov-dvor.sk

cyklotrasa masarykov dvor

Zdroj: Masarykov dvor Vígľaš

trasa mapa

Zdroj: FB  Masarykov dvor Vígľaš

 


 

Žilinský kraj

Vodné dielo Žilina - Hrad Strečno

Na miesto sa môžete dopraviť autom, ktoré necháte na parkovisku pri Vodnom diele Žilina. Okolo vodného diela vedie asfaltová nenáročná cyklotrasa modrej farby okolo krásnej prírody. Cestou je možné sa pri obci Mojš občerstviť v bufete a pokračovať cez lávku k obci Strečno. Hrad Strečno máte odtiaľ na dosah. Môžete tam navštíviť autentickú stredovekú dedinku z dreva. Deti sa potešia detskému ihrisku. Ak by ste mali dosť energie, môžete sa pokochať výhľadom z hradu.

Zdroj trasy: za.cykloportal.sk

vdzilina2427 za.cykloportal.sk

Zdroj: za.cykloportal.sk

lavka cez Vah za.cykloportal.sk

Zdroj: za.cykloportal.sk


Ružomberok - Korytnica (CykloKorytnička)

Novovybudovaná cyklotrasa začína v meste Ružomberok, ulica Šoltésovej, smer Banská Bystrica, popri pôvodnej trase železnice a rieke Revúca až do Korytnice. Cestou sa môžete dozvedieť z informačných tabúľ viac o zaujímavostiach v okolí či samotnej železnici. Trasa nemá hladký povrch po celú dobu, preto využite na jej prejazdy horský bicykel.

Zdroj trasy: FB CykloKorytnička

FB Cyklokoryt about

Zdroj: FB CykloKorytnička

 
FB cyklokorytnicka tien

Zdroj: FB CykloKorytnička

 

Blatnica - Gaderská dolina

Prechádzka Gaderskou dolinou je nenáročná, preto je vhodná aj pre prechádzku s malými deťmi, pre cykloturistov a korčuliarov či mamičky s kočíkom (dolinou vedie kvalitná asfaltka). Samotná Gaderská dolina má 16 kilometrov a môže sa pochváliť množstvom náučných chodníkov. Trasa končí pri lokalite Veterné v závere doliny.

Zdroj trasy: za.cykloportal.sk

ResizedImage600338 2019 06 08 14.01.50

Zdroj: sdetmi.com

gader

Zdroj: sdetmi.com

 

Prešovský kraj

Poprad- Svit- Lopušná dolina

Trasa vhodná pre rodiny s deťmi vás prevedie od Námestia sv. Egídia v Poprade popri rieke cez Svit až do Lopušnej doliny. Postačí vám cestný bicykel vďaka asfaltu po celom cyklochodníku (cca 13km). Výlet vám spestria úchvatné výhľady na Vysoké Tatry. Nebudete mať núdzu ani o miesta na oddych či občerstvenie.

Zdroj trasy: visitpoprad.sk

poprad svit cyklisticke.trasy.sk

Zdroj: cyklisticke.trasy.sk

pp svt cyklisticke.trasy.sk

Zdroj: cyklisticke.trasy.sk

 

Spišká Belá - Tatranská kotlina (Belianska cyklotrasa)

Asfaltová cyklotrasa začína pri Belianskom rybníku, kde môžete na parkovisku odstaviť auto a privedie vás do Tatranskej kotliny v úseku 9 km. Samozrejmosťou sú odpočívadlá s lavičkami, či mapa so zaujímavosťami po ceste. Výlet môžete spojiť aj s návštevou Belianskej jaskyne.

Zdroj trasy: spisskabela.sk

Belianska FB SpiskaBela.sk

Zdroj: FB Spišská Belá

Belianska3 FB SpiskaBela.sk

Zdroj: FB Spišská Belá

 

Popri rieke Dunajec (Pieninská Cesta)

Obľúbená trasa rodín s deťmi popri rieke Dunajec. Ako začiatok môžete zvoliť v Lesnici v dĺžke 8 km až do Červeného kláštora. Okrem príjemnej cyklistiky popri nádhernej krajine a zaujímavých skalných útvarov si môžete výlet spríjemniť neopakovateľným zážitkom ako je splav rieky Dunajec na drevených pltiach.  Ak nemáte bicykel so sebou, je možné si ho pri Dunajci požičať.

Zdroj trasy: tatryspispieniny.sk

IMG 20190813 124423843 HDR

Zdroj: sdetmi.com

IMG 20190813 114932411

Zdroj: sdetmi.com


 

Košický kraj

 

Furča - Hrašovík - Beniakovce- Zelený dvor

V Lesoparku Furča sa nachádza cykloturistický chodník v dĺžke 10km, ktorý otvorili v máji 2019.  Začiatok je od vodojemu chodníka Furča. Trasa je vhodná pre staršie deti a rodiny, časť je asfaltová a časť aj nespevnená, preto použite horské či trekingové bicykle.

Zdroj trasy: meleskosice.sk

furca lesopark

Zdroj: melekosice.sk

melekosice.sk

Zdroj: melekosice.sk

 

Spišská Nová Ves - Slovenský raj

Do Spišskej Novej Vsi sa môžete dopraviť aj vlakom, čo deti isto poteší. Trasa vedie časťou Hornádskej kotliny v úseku 10 km od Spišskej Novej Vsi cez, Smižiansku Mašu, Čingov, Ďurkovec, Spišké Tomášovce.  Poteší vás výhľad na Spišskú Novú Ves v celej svojej kráse.

Zdroj trasy: slovenskyraj-info.sk


Extra tip: Zaujímavý cyklookruh vo Valticko-Lednickom areáli

Ak vás láka aj cyklistika s deťmi mimo hraníc SR, ponúkame jeden extra tip. Zbaľte si bicykle do auta a vyrazte na zaujímavý cyklovýlet, pri ktorom skombinujete nádherné pamiatky a históriu, ale aj krásnu prírodu a zábavu pre deti.

Náš výlet sme začali v Ledniciach (sú tam viaceré platené parkoviská, kde sa môžete zložiť), následne sme vyrazili po cyklotrase smerom Januv hrad - Břeclav - Sv.Hubert kaple - U tři Grácií - a naspäť do Lednic (viď mapa nižšie). Okruh je približne 27 km dlhý, ale celý čas po rovine a upravenej cykloceste. Za nás určite odporúčame!

IMG 20190526 142857106 HDR

Zdroj: sdetmi.com

IMG 1588

Zdroj: sdetmi.com

 

Ak ste s deťmi zažili cyklovýlet, ktorý v článku nesmie chýbať, podeľte sa oň s nami v komentári pod článkom.

Za aktuálnosť informácií portál www.sdetmi.com nezodpovedá. Preverte si aktuálne podmienky a zjazdnosť trasy ešte pred výletom priamo na mieste. Viac informácii o náročnosti trasy nájdete aj na linkoch pod jednotlivými tipmi, na ktoré odkazujeme. Odporúčame zvážiť fyzickú zdatnosť detí pri jednotlivých trasách, ako aj použitie cestného alebo horského bicykla podľa trati, ktorú si vyberiete. 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Kika 25.12.2019, 14:13

    Veľmi radi s deťmi bicyklujeme hlavne v okolí Neusiedlersee v Rakúsku, odporúčam aj iným rodinám v okolí Bratislavy.

  • Anicka176 09.12.2019, 13:47

    Prispevok o cyklotrasach ma potesil, chcela by som doplniť, že v Trenčianskom kraji je aj veľmi pekná cyklotrasa z Nemšovej až tuším k Vlárskemu prusmiku a tak isto sa pracuje aj na cyklo trase popri Vahu aj popod Skalku nad Váhom až do Trenčína, o tejto druhej trase však veľa neviem, info by ma potešilo :)

  • Karči 02.12.2019, 13:52

    každý rok si organizujeme cyklovýlety s rodinou a kamarátmi, takže vďaka za ďalšiu inšpiráciu.

  • Alena 30.11.2019, 23:28

    Za mňa určite Vigľaš, treba ísť pozrieť a zobrať aj deti na túru.

  • Jaroslav Košťanský 24.11.2019, 09:50

    Človek si má z čoho vybrať. Takže spokojnosť

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár