28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Bratislavský knižný festival BRaK 2019

08.03.2019 Autor: Danka, Foto: FB
Termín: 16.06.2019 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
brak

Zdroj: FB BRaK - Bratislavský knižný festival

Šiesty ročník multižánrového Bratislavského knižného festivalu BRaK sa bude konať od 14. – 16. júna 2019 v priestoroch Novej Cvernovky.

Nebude chýbať predajná výstava kníh malých vydavateľstiev a knižných projektov a časopisov, výstavy, stretnutia s autorkami a autormi, divadlo, tvorivé dielne, koncerty – jednoducho to najlepšie z knižnej tvorby zo Slovenska a okolitých krajín.


Po prvýkrát bude programová časť festivalu z časti aj geograficky ukotvená a zameraná na susedné Maďarsko. Do Novej Cvernovky tak tento rok zavítajú tváre súčasnej maďarskej knižnej a hudobnej scény, medzi inými Benedek Totth, autor knihy Mŕtve body, či Czinki Ferenc, ktorého návšteva festivalu v minulosti inšpirovala k vzniku novely Bratislavské metro (vychádza vo vydavateľstve BRAK). S maďarským literárnym milieu totiž súvisí aj téma festivalu „melanchólia“, ktorú dôsledne rozpracoval maďarský autor László Földényi a figuruje aj v názve knihy Lászla Krasznahorkaia Melanchólia vzdoru, ktorá vyjde v slovenčine tento rok.

Zo slovenských umelcov sa predstaví knižná novinka Koniec sveta (a čo je za ním) od Monika Kompaníková s ilustráciami Veroniky Holecovej Klímovej, tvorba študentov vizuálnej komunikácie z ateliéru Typolab (VŠVU) a ďalší.
V rámci hudobného programu vystúpi napríklad slovensko-česká kapela Ankramu, so svojim experimentálnym psychadelickým postrockom a poetickými textami Michala Kramára. Z Čiech na Brak tento rok zavíta Vojtěch Matocha, s grafickým románom Prašina (vychádza vo vydavateľstve Artforum), zakladateľka prvej linoryteckej fotobanky Linostock Magdalena Rutová; a súčasťou výstav budú aj ukážky Knihy klidu Lucie Lučanskej tlačenej na risografe, ktorá vznikala počas rezidencie pre mladých ilustrátorov v Novej Cvernovke, pod kuratelou festivalu minulý rok.

Hlavné festivalové dianie sa síce uskutoční v júni, ale festival odštartuje v predvoji 16. mája 2019 koncertom "knižnej superskupiny" Kafka Band, ktorá sa na BRaK pre veľký úspech vracia po troch rokoch znova. Na jar tohto roku kapelu čaká pestré turné po Nemecku a Česku a sme veľmi radi, že prídu aj do Bratislavy.
 

brak

Zdroj: brakfestival.sk

 

Šiesty ročník multižánrového Bratislavského knižného festivalu – BRaK sa uskutoční od 14. - 16. júna 2019 v priestoroch Novej Cvernovky. Nebude chýbať predajná výstava kníh zastúpená vyše 35 knižnými vydavateľmi zo Slovenska a Česka, zameraných aj na detskú literatúru, ako napr. Baobab, Egreš, Slniečkovo, Činčuáčik, Časopis Bublina, Egreš a pod. Program bude doplnený o výstavy v priestoroch Novej Cvernovky, stretnutia s autorkami a autormi, diskusie, pestrý program pre deti v podobe tvorivých dielní, divadelných predstavení, workshopov a nebudú chýbať ani zaujímavé koncerty a filmy – jednoducho to najlepšie (nie len) z knižnej tvorby pre malých aj veľkých.

Vstupné na celý BRaK je dobrovoľné. Z detského programu, ktorý bude už tento víkend 15. a 16. júna vyberáme:

SOBOTA 15.6.2019
10:00 / divadlo / Útek –dobrodružná činoherná inscenácia na tému migrácie určená pre žiakov základných škôl
Rovnomenná divadelná adaptácia knižky Mareka Vadasa Útek je veselým príbehom putovania malého dievčatka, ktoré vo svete zažíva nové, častokrát bizarné až absurdné situácie. Chuť naučiť sa rýchlo behať a potom túto schopnosť naplno využívať na potulkách je hlavným motívom inscenácie. Vďaka rýchlemu behu unikne naša hrdinka z mnohých nebezpečných situácií. Na pôdoryse vtipného a zábavného rozprávania o rýchlom behu sa však v knižnej i divadelnej podobe skrývajú aktuálne trpké otázky dneška. Príbeh je vlastne cestou malej utečenka, ktorá sa naivnými detskými očami pozerá na smiešny svet dospelých, na nezmyselné pravidlá, smiešne príkazy a zákony, na nepochopiteľné vlastnosti.

11:30 / Do zborovne s E.J. Publishing / workshopy a vedomostný kvíz
Nežný kvíz
Súťaží celá rodina! Príďte kvízovať! Pridajte sa do akéhokoľvek tímu alebo si vytvorte vlastný a zaspomínajte si na rok 1989. Čo všetko si ešte pamätáte? Čo všetko už vedia aj deti? Ako prebehla nežná revolúcia na Slovensku? Kto to boli jej hlavní hrdinovia? Kvíz o nežnej revolúcii pripravuje Soňa Balážová & Ján Púček v spolupráci s E.J. Publishing. Výhra: Jeden člen víťazného tímu sa stane kreslenou postavičkou v jednom komikse zo série Nežný komiks, ktorú tento rok vydáva E.J.Publishing. Pozor! Každý tím by mal mať v zostave aspoň jedno dieťa a jedného dospelého. Na veku nezáleží. Tešíme sa na vás! 

Workshop: Môj obľúbený príbeh komiksom
Svoje obľúbené príbehy si na komiksovom workshope pretvoríte do podoby krátkych komiksov a ilustrácií. Počas workshopu vám taktiež scenáristka Soňa Balážová a ilustrátor Dávid Marcin povedia niečo o tom, čo to ten komiks vlastne je a aké rôzne druhy komiksu poznáme. Ak vás však nebaví kresliť, ale radi čítate, bude pre Vás pripravená kopa komiksov na listovanie.
Pre deti 10+, ale zapojiť sa môžu pokojne aj dospelí.

Workshop: Ja ako komiksový hrdina
Workshop je určený pre tých, ktorí by si radi vytvorili svoj vlastný komiks. Scenáristka Tereza Oľhová a animátorka Mária Kralovič povedia niečo o tom, ako sa komiks tvorí, aké sú pravidlá, a zároveň aj čosi o tom, že  pravidlá neexistujú a komiks sa dá urobiť aj z obyčajnej cesty do školy. Fantázii sa medze nekladú. Každý účastník si s pomocou lektoriek vytvorí jednu stranu komiksu podľa vlastného námetu.
Pre deti 10+, ale zapojiť sa môžu pokojne aj dospelí.

14:00 /workshop / Rychlolino s Magdalenou Rutovou
Vyjdi von, nakresli, vyry a vytlač. Linorytová reportáž. Vhodné pre deti od 7 rokov

NEDEĽA 16.6.2019
11:00 / divadlo / O čertovi Kolofónovi: marionetová dobrodružná komédia
Predstavenie O ČERTOVI KOLOFÓNOVI je potešením pre malých aj veľkých divákov. Mix čertovských rozprávok, ľudových rozprávok, popkultúry, divokého západu a romantických komédií je receptom na neopakovateľnú zábavu v spoločnosti klasických marionetových bábok. Hlavný hrdina čert Kolofón to má náročné, život nie je len v pekle z kotla vylizovať a jeho príbeh oneskoreného dospievania sa začína, keď ho pošle Lucifer na zem, aby priniesol aspoň dve neposlušné deti. Dej dostane spád, keď Kolofón stretne hyperaktívne deti fičiace si na biostrave Janka a Marienku, ktorí sa rozhodnú, že z neho spravia poriadneho čerta. Hra poteší dynamickými gagmi tých najmenších, a množstvom vtipov a narážok aj ich rodičov. Predstavenie malo premiéru v roku 2015 a odvtedy sa dočkalo už viac ako 100 repríz na festivaloch a podujatiach po celom Slovensku a príbeh o Kolofónovi dokonca vyšiel v rozšírenom knižnom vydaní.
Vhodné pre deti od 3 rokov

12:30 (diskusia)
Nebojme sa čudných kníh, ale naučme sa s nimi narábať
Rozprávky našich starých rodičov boli častokrát temné, bola v nich smrť aj kruté tresty. V dnešných rozprávkach sa objavujú milí zombíkovia a upíri, no v celkom inom podaní. Ako sa hrôzostrašné príbehy odrazili na nás, rodičoch súčasných malých čitateľov? Sme konzervatívnejší? Vieme, ako narábať s knihami, ktoré ponúkajú v našej spoločnosti tabuizované témy ako smrť, narodenie či sex? Kedy a za akých okolností sa s deťmi rozprávať o ťažkých témach a ako nám v tom môžu pomôcť knižky?

12:00 / workshop / Radio BUCH
Knižná rádioaktivita pre malých výtvarníkov.. Radio BUCH je nápaditý projekt výtvarníčky Magdaleny Rutovej,  zakladateľky prvej linorytovej banky, vernej návštevníčky BRaKu od prvého ročníka, keď ste ju asi nemohli vidieť, lebo bola ukrytá v Ateliéri Automatique. Radio BUCH je kniha z vydavateľstva Baobab, ktorá zahŕňa audioknihu a k nej pridružený dokresľovací zošit. Naozaj interaktívna zábava pre detských čitateľov. Jednotlivými kapitolami Radio BUCHU v zvukových nahrávkach nás sprevádza osemročná emancipovaná žena, ktorá vďaka dobrodružnému kariérnemu rastu počas deviatich kapitol zistí, že väčšina ľudských povolaní je nezávideniahodných. Ale to už do knihy vstupuje čitateľ, respektíve poslucháč – podľa seba môže rozprávanie ilustrovať, prerozprávať, vymýšľať alternatívny dej. Radio BUCH môže slúžiť aj ako inšpirácia pre prácu s deťmi.  Pre deti od 7 rokov.

14:30 /workshop / Koniec sveta a čo je za ním?
Krst detskej knižky Moniky Kompaníkovej a ilustrátorky Veroniky Klímovej.
Príďte privítať do života novú detskú knižku Koniec sveta a čo je za ním od autorky Hlbokomorských rozprávok. Pokrstíme ju svetelnými lúčmi, ktoré skrotíme na workshope spolu s Miriam Halamičkovou. Mirka Halamičková – mama, ktorá sa vo svojich vzdelávacích aktivitách pohybuje na pomedzí liečebnej pedagogiky a umenia. Monika Kompaníková –  spisovateľka, autorka štyroch kníh pre dospelých a troch kníh pre deti. 

Napíšte komentár