26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Termálny prameň a prírodné jazierko v Kalamenoch

Autor: Danka, Foto: interez.sk
Adresa:Kalameny Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:
kalameny

Zdroj: interez.sk

Termálny prameň v Kalamenoch pri známejších Lúčkach vznikol vrtom z roku 2000. Voda prúdiaca z hlbín má 33 stupňov celzia, čo umožňuje pohodlné kúpanie i v chladnom zimnom období.
Okrem toho k atraktivite prispieva bezplatný vstup a pekné okolie umelo vybudovaného jazierka. Prameň je prístupný celoročne.

Areál termálneho prameňa

Areál v okolí termálneho vrtu v Kalamenoch tvorí, samotný výver, okolo ktorého bolo vybudované umelé jazierko s rozmermi približne 10x20m. Výver tvorí niečo ako fontánku, okolo ktorej sa dá posadiť a nechať sa masírovať vodou. Jazierko je okolo pol metra hlboké, na dne pokryté drobnými kamienkami. Jeho okolie tvorí trávnatá plocha, priamo pod strmým svahom smrekového lesa, pričom druhý breh je lemovaný potokom Kalamenianka, ktorý je oddelený od termálneho prameňa a jazierka. Za potokom je príjazdová cesta. Cez potok je možné dostať sa dreveným mostíkom.

Kalamenianka má tok široký zhruba meter a pol, zvláštnej, mútnej farby. Priamo za mostíkom je vedľa jazierka plytký prameň termálnej vody, ktorý vyzerá, akoby tu prirodzene vyvieral už od nepamäti. Voda z neho sa taktiež vlieva do jazierka. Odporúčame zobrať si sem špeciálnu obuv, vhodnú na kúpania, resp. takú, ktorú ľahko očistíte vo vode, pretože úsek za mostíkom je rozbahnený. Inak sa v areáli nachádza pekná trávička.

Napravo od jazierka je vybudované ohnisko s jednoduchým posedením. Je situované až na okraji lokality, tak aby dym príliš neznepríjemňoval kúpanie. Okrem toho tu nájdete niekoľko lavičiek, či odpadkový kôš, čo je praktické. 

Ako sa tam dostať?

Kalameny sú rýchlo dostupné z Ružomberka, či už autom, alebo autobusom. Veľmi populárne sú zjavne i pre cyklistov, ktorých sme každú chvíľku stretali na ceste z Lúčok, či Ružomberka. Cesta je oveľa menej frekventovanou oproti hlavnému cestnému ťahu z Ružomberka, ktorý je pre príjemnú cykloturistiku pomerne nevhodný a tak si sem zájdu na výlet i miestni. Kalameny akoby tvorili súčasť obce Lúčky.

Z Lúčok pokračujete po jednej z dvoch hlavných ciest, ktoré sa delia na začiatku tejto obce. Pri smere z Ružomberka si vyberte pravú vetvu. Ďalej je potrebné zájsť až na koniec Kalamenov a napojiť sa na žltú turistickú značku, ktorá vedie dedinou. Pár desiatok možno stoviek metrov za obcou vás značka privedie k hľadanému termálnemu prameňu a jazierku, ktoré je dobre viditeľné priamo z cesty na ľavej strane. 

Ak by ste si sem radi spravili pešiu túru, existuje i takáto možnosť. Pekný môže byť napríklad okruh z Kalamenov cez Liptovský hrad, ktorý je najvyššie položeným hradom na Slovensku. Nachádza sa totiž vo výške 999 m. Hoci dnes je to už len menšia ruina. S návštevou obce Kalameny sa dá skombinovať i výstup na vrchol Veľkého Choča.

Mapa: N 49° 7′ 31″ E 19° 24′ 55″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Veronika 10.12.2020, 13:24

    Horúca voda zadarmo, ale už tam chodí veľa ľudí, sú tam smeti, kopec áut...

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár