25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Banské múzeum v prírode

Autor: Annie, Foto: muzeumbs.sk
Adresa:J. K. Hella 12, 969 01 Banská Štiavnica Telefón:+421 45 691 29 71 E-mail:skanzen@muzeumbs.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Banské múzeum v prírode (banský skanzen) je povrchová aj hlbinná expozícia. Povrchová expozícia predstavuje banské budovy a zariadenia, sem presťahované z rôznych oblastí Slovenska, náučnú geologickú expozíciu, expozíciu lomového dobývania a banských strojov. Najväčším lákadlom je fáranie do štôlne Bartolomej. V baníckom plášti, s prilbou a s lampášom zažijete na vlastnej koži podmienky, v ktorých tu kedysi baníci ťažili.


Múzeum je umiestnené západne od centra Banskej Štiavnice cca 1 km v smere na Levice. Rozkladá sa v malebnom údolí pod tajchom Klinger na okraji mesta.Už 40 rokov poskytuje návštevníkom jedinečný zážitok z prehliadky originálnych banských priestorov. Ako najstaršia a tematicky najrozsiahlejšia banícka expozícia na Slovensku ukazuje vývoj rudného baníctva v stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20. storočia.

Najvzácnejší exponát

V podzemnej expozícii je to Gápel na konský pohon, ktorý je jediný stroj-motor od banského výťahu, ktorý sa na Slovensku zachoval. Povrchovej expozícii svojím významom jednoznačne kraľuje Kachelmanov vodnostĺpcový ťažný stroj, priemiestnený zo šachty Lill v Hodruši. Je to pamätník slávnej éry vodnostĺpcových strojov, ktoré v 18. storočí zachránili banskoštiavnické baníctvo od zániku a stáli na čele technického pokroku v celosvetovom meradle.

Čakanie na vstup do podzemnej expozície si môžete spríjemniť prehliadkou povrchovej expozície. Obzvlášť atraktívna je Geologická náučná expozícia,  ktorá na malej ploche prezentuje geologický vývoj Slovenska. Na geologickej mape a sedemdesiatich stanovištiach môžete vyhľadať horniny pochádzajúce z vášho rodiska. Sú tu sústredené jedinečné technické banícke pamiatky banskoštiavnického regiónu 


Extra zážitok

Prehliadku podzemia absolvujete vystrojený prilbou, plášťom  a lampou, čo je jedinečný zážitok, ktorého  fotografie by nemali chýbať v žiadnom fotoalbume cestovateľa. Približná dĺžka prehliadky je 90-100 minút. Prehliadku odporúčame absolvovať vo vhodnej turistickej obuvi a v teplejšom oblečení.

Otváracie hodiny a cenník vstupného - TU

 

Mapa: N 48° 27′ 5″ E 18° 53′ 14″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Zuzana 06.01.2021, 09:47

    Nevšedný zážitok, ktory ostane dlho v pamäti. Určite prideme znovu, ked deti vyrastu.

  • Valika 06.01.2021, 00:05

    Odporúčam toto múzeum, veľa sme sa tam dozvedeli, bola radosť pre celú rodinku byť toho súčasťou

  • Natalia 05.01.2021, 00:41

    Boli sme tu pár rokov dozadu... najväčší zážitok bol, že nám každému požičali plášť, baterku a prilbu... krásny výlet

  • Petra 04.01.2021, 08:42

    Banské múzeum nám poskytlo nevšedný zážitok, pútavé rozprávanie sprievodcu len umocňovalo atmosféru, chvíľami sme sa cítili ako tí baníci čo tam kedysi pracovali a pokúšali sme sa chytiť nezbedného škriatka permoníka

  • Tomáš 28.11.2020, 19:53

    Banské múzeum v prírode ponúka povrchovú aj podzemnú expozíciu. Najmä zostup do štôlne a jej prehliadka sú netradičným zážitkom, ktorého sa rozhodne netreba báť.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár