24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Jarná pauza v BDNR

20.02.2019 Autor: Annie, Foto: bdnr.sk
Termín: 10.03.2019 a ďalšie Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora
jarnapauza 3

Zdroj: bdnr.sk

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici vytvára každoročne počas Jarných prázdnin divadelný priestor pre deti a rodiny. Tento rok divadlo skombinovalo program divadelných predstavení, tvorivých dielní a interaktívnych hier. Počas pracovného týždňa prináša podujatia vždy v dvoch hracích časoch (o 10.00 a 15.00 hod.). Jarnoprázdninový týždeň je rámcovaný dvomi rozprávkovými nedeľami. Tak vznikol program 12 podujatí,  ktoré od 3. do 10. marca čakajú na školopovinné publikum a ich rodičov, starých rodičov, súrodencov... Zaujímavosťou programu sú predstavenia dvoch hosťujúcich skupín: Nové divadlo z Nitry a študenti a študentky z Katedy bábkarskej tvorby VŠMU z Bratislavy.

Nové divadlo účinkovalo na programe medzinárodného festivalu Bábkarská Bystrica TOUR 2018, ktorý BDNR organizuje. V rámci nefestivalového programu sa divákom/čkam predstaví premiérovo. Jarnú ponuku spestrí svojskou interpretáciou známej ľudovej rozprávky Kozliatka a vlk. Spoznáte príbeh vlka, ktorý nemusí byť až taký zlý ako vyzerá. A zabavia vás huncútske kozliatka, ktoré majú za ušami viac, ako by sa podľa nežných hláskov mohlo zdať. Rozprávka KOZLIATKA A VLK je na programe v pondelok 4. marca o 15.00 hodine.

Katedra bábkarskej tvorby VŠMU sa Bystričanom/kám predstaví tak isto po prvýkrát, mimo programu festivalu. Privezie predstavenie 2v1 - spojenie dvoch rozprávok z diela českej rozprávkarky Boženy Němcovej Smolíček a slovenského rozprávkového zberateľa Pavla Dobšinského Stratenko.O SMOLÍČKOVI A STRATENKOVI je na programe v piatok o 15.00 hodine.

Novinkou programu je aj interaktívna produkcia V hlavnej úlohe: Rozprávka. V sprievode 2 hercov sa diváci/čky dotknú svetoznámych rozprávkových skvostov, slovenskej rozprávky a jej hrdinov, moderných rozprávkových príbehov a súčastných trendov v rozprávkovom svete. V skupinových alebo rodinných tímoch sa zapájajú do súťaží venovaných rozprávkovým postavám, animovaným hrdinom, hudbe známej z rozprávkových filmov alebo seriálov. Odznejú aj dôležité slová o význame rozprávky pre detskú dušu. Interaktívna hra pre rodiny sa uskutoční v stredu 6. marca o 10.00 hodine. Podujatie vzniká špeciálne pre program Jarných prázdnin, je vhodné pre deti od 3 rokov.

Špeciálne ešte spomenieme ponuku dvoch bábkodivadelných ateliérov pre rodičov a deti. Obľúbený ateliér: Výroba maňušiek z ponožky v utorok 5. marca o 10.00 hodine. A novinka - ateliér: Textilno-papierovo-čipkovaná bábka na špajdli vo štvrtok 7. marca o 10.00 hodine.

Každý deň iný divadelný zážitok. Predstavenia, bábkarské dielne, divadelné hry. To je jarná siesta
na Rázcestí!

Vstupné na všetky podujatia jarných prázdnin je 4 €.

Napíšte komentár