29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Pankuškové fašiangy

14.02.2019 Autor: Zuzka, Foto: Mesto Krompachy
Termín: 23.02.2019 Mesto:Krompachy - Plejsy Zdroj:stránka organizátora
plejsy

Zdroj: mesto Krompachy

Toto jedinečné zimné podujatie opäť ponúkne nefalšovanú zábavu s fašiangovým sprievodom, karneval, typické zabíjačkové špeciality a nebudú chýbať ani „pankušky“.
Festival folklóru, zábavy a gastronómie sa uskutoční 23. februára 2019 v areáli lyžiarskeho strediska Plejsy už od 10.00 hod.

Program festivalu Pankuškové fašiangy bude pokračovať vystúpením domácich folklórnych skupín Krompašanček a Krompašan, folklórnych skupín z Vojkoviec, či Margecian. Pozvanie prisľúbila aj ľudová rozprávačka Araňa z Jarovníc, spevácka skupina FIALA zo Spišskej Novej Vsi a tiež prešovská kapela RuSnack‛s. Okrem iného sa návštevníci môžu tešiť na ľudovú veselicu pod taktovkou Ľudovej hudby Gajdošovci. Čerešničkou na torte bude vystúpenie zábavnej skupiny TRAKY.

Prezentáciu regionálneho folklóru doplnia aj sprievodné podujatia, ako napr. tvorivé dielne, kde si deti spoločne so svojimi rodičmi budú môcť vytvoriť fašiangové škrabošky, pripravené sú aj súťaže s animátormi a v prípade priaznivých snehových podmienok budú deti spoločne s animátormi stavať snehové sochy. Tento rok sa najmenší návštevníci podujatia zabavia na karnevale so zabávačom Ujom Ľubom juniorom a vo večerných hodinách je pripravený karneval pre dospelých.
Široká verejnosť sa okrem iného môže zapojiť do súťaže o najväčšiu, najkrajšiu a najchutnejšiu „pankušku“, ktorú vyberie porota.

Neodmysliteľnou súčasťou Pankuškových fašiangov je ponuka tradičných zabíjačkových špecialít ako klobásy, pečené mäso a ovarová polievka „grajzupa“.
Mnohí návštevníci podujatia si Pankuškové fašiangy nevedia predstaviť bez tradičnej „Dolnozemskej zabíjačky“, ktorej sa tento rok zhostia priatelia z partnerského mesta Nadlak v Rumunsku. Dolnozemskí Slováci budú opäť vyrábať chutné klobásy, o ktoré je každý rok veľký záujem. Návštevníci podujatia budú mať opäť možnosť vidieť tradičnú techniku a prípravu tejto údenej špeciality, ktorú môžu hneď na mieste ochutnať.Do výroby klobás sa tento rok zapoja aj priatelia z maďarského mesta Békéscsaba, či z českého Rýmařova, ako aj Mesto Krompachy. Svoju zručnosť vo výrobe klobás predvedú aj domáci folkloristi z FS Krompašan.

Napíšte komentár