17. 04. 2024 Rudolf 11°C Dážď

Výstava Ireny Tarasovej - Vystrihnuté ako z knižky

29.01.2019 Autor: Danka, Foto: FB
Termín: 24.04.2019 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
vystava

Zdroj: FB TOTO je galéria

Jej ilustrácie sú... blízke. Pozeráte sa na ne a je vám tak, akoby ste si čítali s niekým milým. Chichocete sa, nič vás neruší, nemusíte hľadať skrytý zmysel – stačí sa na tie rozstrihané, pozlepované, navrstvené obrázky pozerať.  Všetko je na nich známe. Ako ich nazvať? Hm... možno, že sú vrúcne.

Asi to spôsobili texty, ktoré Irena Tarasová dostala od vydavateľstiev, aby ich ilustrovala – leporelá, kratučké básničky, minipoviedky – pre čo najmenšie deti.
Pre ne vymyslela ľahko zapamätateľný tvar ilustrácie – textilno-papierovú koláž. Spájala dokopy, vrstvila kúsky látok – tkané, vyšívané, čipky a papiere trhané, strihané. Kládla ich tak, aby mali anatomickú logiku, aby jednotlivé časti – kvietky, stromy, veci, zvieratá aj ľudia – vytvárali dojem, že sa dokážu hýbať a v knižke len na chvíľu stuhli. Nebojí sa sviežich, detských, farieb - fialkastých, ružovkastých, tyrkysových, žltých, trávovej zelenej, blankytnej modrej – zo stredu spektra. Nikdy však neprekročí hranicu, za ktorou by sa zmes týchto farieb stala sladkasto opojným gýčom.

Bolo by však chybou myslieť si, že Irena Tarasová je iba elementaristka. Naopak – keď dostala príležitosť vyjsť zo škatuľky, ako napríklad v knihe Skamenení vlci (1967) Ahmeta Hromadžiča, ukázala, ako sa dá pracovať s hmotou, a vytvorila zo zdanlivo neforemných kúskov divoké, dravé napätie. Rovnako v Jane Eyrovej (1965) od Charlotty Brontëovej, keď svoju hrdinku uväznila v čipkách.

Stojí za to uvidieť tie ilustrácie zblízka.

Výstavu Ireny Tarasovej Vystrihnuté ako z knižky si môžete pozrieť v TOTO! je galéria na Moskovskej ul. 29 v Bratislave od 31. 1. do 25. 4. 2019.

Napíšte komentár