29. 04. 2024 Lea 25°C Skoro jasno

Čo jednému odpad - druhému poklad

Autor: Zuzka, Foto: S detmi.com

Čo jednému odpad - druhému poklad alebo obrátený adventný kalendár

Úplne geniálny nápad je poňať obdobie adventu ako očistu. Namiesto brania, môžeme naučiť  deti dávať.
Pripravíte si kôš či krabicu a každý deň vyradíte jednu vec, ktorú nepotrebujete, ale ktorá by mohla niekomu ešte poslúžiť. Detičkám vysvetlíte, že po skončení adventu všetky veci spolu zanesiete na charitu, detského domova alebo priamo osobe, o ktorej viete, že by ju to potešilo. Vo Vašom okolí určite niekoho nájdete.

obarteny adv. kalendar MOJ

Zdroj: sdetmi.com

Ak neviete čo s vecami, z kalendára prinášame dáme Vám zopar tipov:

 1. Vešiak pomoci  -  Pri Caraffovej väznici je osadený vešiak pomoci s teplým oblečením. Teplé bundy  môžete .zavesiť na tento vešiak a tak darovať teplo. Každý, komu chýba teplé oblečenie si ho môže prísť vziať z vešiaku pomoci od  11.12. 2020 do 1.2.2021

Vešiak nie je len taký obyčajný , ale poskytol človeku bez domova , prácu, sebavedomie a pocit užitočnosti. Tak ako vlani aj tento rok sa bude o poriadok a vešiak starať osoba v hmotnej núdzi. Na oplátku mu bola  zabezpečená teplá strava a ubytovanie počas zimných mesiacov .
VEŠIAK POMOCI SLÚŽI IBA NA ZAVESENIE VETROVIEK A KABÁTOV!

 

budka oblecenie1 budka oblecenie 2


2. Prešovskí havkáči
-  Zvierací útulok - Prešovskí havkáči, kde svoj dočasný domov nájdu psíky a mačiatka určite potešia deky, vankúšiky, granulky a malí havkáči sa potešia vašej prítomnosti.

3. Kontajnery na šatstvo - v neposlednom rade môžu dobre poslúžiť aj kontajner na šatstvo, kotré nájdete snáď už v kazdej obci a meste.

4. Charity shop Prešov -  Charity Shop Prešov je pod zášitou OZ Podaj Ďalej. Nejde o jednorazový bazár a už vôbec nie o second hand, ale o netypický kamenný obchod s rozličným tovarom. Nájdete tu oblečenie, kabelky, obuv, hračky, knihy... Všetko za symbolickú cenu. No a vyzbierané peniaze sa venujú každý mesiac inej vybranej rodine v hmotnej núdzi. 
Momentálne sa charity shop sťahuje na iné miesto, avšak zberné miesto sporadicky otvárajú a tiež naďalej realizujú rôzne zbierky a akcie. Sledujte ich stránku.

5. Knižná búdka - Knihy môžete zaniesť aj do knižnej búdky, ktorá je v areáli OZ Barlička na ulici Matice slovenskej 13 v Prešove .

budka 2

Zdroj: Knižná búdka Barlička

6. Facebook skupiny - na Facebooku nájdete množstvo skupín, kde môžete veci nielen darovať či vymeniť, ale aj predať. Napr. Bazárik detských vecí pre PO a okoliePrešovský bazár ...

TOP 

na záver ešte dávame do pozornosti zaujímavú zbierku potravín a drogérie  pod  názvom "obratený adventný kalendár", ktorú organizuje OZ Podaj ďalej v Prešove.

Ak ešte viete o niekom, komu by sa zišla materiálna pomoc dajte nám vedieť
Zminimalizujte pred sviatkami svoje domácnosti a riadťe sa heslom "Menej vecí -. viac zážitkov" :-)

Krásne Vianoce :-)

Napíšte komentár