28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Keď sa zima opýta

09.10.2018 Autor: MS, Foto: snm.sk
Termín: 14.10.2018 Mesto:Martin Zdroj:stránka organizátora
mini ked sa zima opyta 2018

snm.sk

Zoznámte sa s prácami, ktoré naši predkovia vykonávali na jeseň. Predposlednú programovú nedeľu v Múzeu slovenskej dediny – podujatie Keď sa zima opýta – si budete môcť užiť 14. októbra 2018 od 10.00 do 16.00 hodiny.

Pracovné činnosti, ktoré súviseli so zásobením rodiny na zimné obdobie, predstavia členovia Folklórneho súboru Drotár z Dlhého Poľa a Folklórnej skupiny z Podhradia. Rezanie a tlačenie kapusty, krájanie jabĺčok na sušenie, príprava šípok na čaj či príprava dreva na zimu boli bežnou zručnosťou.

Ak sa rozhodnete stráviť druhú októbrovú nedeľu v Múzeu slovenskej dediny, areálom vás bude sprevádzať vôňa pečených zemiakov alebo jabĺk, ktoré si sami môžete pripraviť v pahrebe. Môžete ochutnať nielen špeciality z nich, ako napríklad „zemnačne osušky" alebo zemiakovú babu. V jedení zemiakovej baby si dokonca budete môcť zmerať sily s ostatnými návštevníkmi. Ochutnáte aj čaje z byliniek pestovaných v našich záhradkách.

V kováčskej vyhni si pozriete prácu kováča pri podkúvaní koňa. Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne. V nich si deti budú môcť vyskúšať plstenie ovčej vlny, vyrobiť si zemiakové pečiatky, figúrky z makovíc a gaštanov alebo voňavé vrecúška naplnené bylinkami.

Počas programu od 10.00 do 16.00 hod. budú hrať Dlhopoľskí heligonkári.

O 13.30 hod. sa v kostole z Rudna bude konať rímskokatolícka svätá omša.

Napíšte komentár