28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Celoslovenské stretnutie fujaristov v Kaštieli Čičmany

20.09.2018 Autor: Externý prispievateľ, Foto: kastielcicmany.sk
Termín: 30.09.2018 a ďalšie Mesto:Čičmany Zdroj:stránka organizátora
3577 CSF2018 PLAGAT NAHLAD

Zdroj: obeccicmany.sk

Milovníci fujary a ľudovej hudby sa stretnú od piatku 28. až do nedele 30. septembra 2018 v Kaštieli Čičmany na Celoslovenskom stretnutí fujaristov. Podujatie s medzinárodnou účasťou má názov: „Dedičstvo otcov, zachovaj nám, Pane!“ Hlavný program podujatia bude rozdelený do dvoch dní v sobotu a v nedeľu a očakáva sa na ňom účasť viac ako 60 fujaristov a stoviek návštevníkov. 

V sobotu a v nedeľu sa návštevníkom predstavia jednotliví fujaristi z celého Slovenska, ktorých doplnia folklórne skupiny, a to Podpoľanec z Detvy, Združenie autentického folklóru Pohronci, FS Priehyba z Heľpy, Mužská spevácka skupina Chlopi z Heľpy, Trombitáši Štefánikovci, Trombitáši FS Hájiček z Chrenovca-Brusna, Jozef Pobočík z Brvnišťa, Klub autentického folklóru Hojana zo Žiliny spolu s ľudovou hudbou Štefana Belku, Soubor lidových písní a tanců Valašský Vojvoda z Kozlovic z Českej republiky a domáca FSk Lastovienka z Čičmian.“

Súčasťou festivalu je výstava pastierskych hudobných nástrojov Odkazy majstrov. Vernisáž autorskej výstavy Tibora Mahúta z Terchovej sa uskutoční v piatok 28. septembra o 17. 00 hod. v priestoroch Kaštieľa Čičmany.

Vynovený barokovo – klasicistický Kaštieľ Čičmany, kde je dnes penzión s reštauráciou, sa opakovane stáva hostiteľom celoslovenského stretnutia fujaristov. Milovníci folklóru sa tu stretávajú po celý rok počas viacerých podujatí plných slovenského folklóru. V tomto roku sa tu uskutoční ešte v nedeľu 7. októbra 2018  Škola plieskania bičom.

 

 

 

Napíšte komentár