26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Európsky týždeň mobility v Senci

17.09.2018 Autor: Danka, Foto: senec.sk/
Termín: 22.09.2018 a ďalšie Mesto:Senec Zdroj:stránka organizátora

mobilita

Mesto Senec sa už druhýkrát zapája do Európskej kampane na podporu udržateľnej mestskej mobility s názvom Európsky týždeň mobility 2018. Jej hlavným cieľom v roku 2018 je povzbudiť ľudí, aby si vyskúšali rôzne riešenia mobility dostupné vo svojich obciach a mestách a spochybnili rozšírené presvedčenie, že jedinou vhodnou možnosťou prepravy sú samostatné autá. Tohtoročná kampaň nás vyzýva k tomu, aby sme preskúmali mnohé ďalšie možnosti na presun z bodu A do bodu B a premýšľali o najvyhovujúcejšom spôsobe dopravy na daný presun. Prečo nevyskúšať dopraviť sa do telocvične bicyklom, do kancelárie vlakom alebo do obchodu pešo? Tým, že prijmeme myšlienku multimodality a zavedieme do našich presunov niektoré udržateľné spôsoby dopravy, možno nielen pozitívne ovplyvníme životné prostredie, znížime dopravné zápchy v meste, ale aj zistíme, že sme zdravší a šťastnejší, a zostanú nám aj peniaze na výdavky. Európsky týždeň mobility sa koná každý rok od 16. do 22. septembra.

Pozývame vás na akcie, ktoré bude Mesto Senec organizovať v rámci  Európskeho týždňa mobility.

Detský vodičák
Cieľová skupina: deti predškolského veku v seneckých MŠ

Čo je Detský vodičák?
Detský vodičák – 3. stupeň – (červená plastová kartička so šnúrkou) je motivačný prostriedok  zameraný na dopravnú výchovu pre cyklistov a dostane ho každé dieťa po zvládnutí dopravnej výchovy a záverečných motivačných skúšok, ktoré pozostávajú:

- z teoretickej časti
- z praktickej časti

Teoretická časť - dopravná výchova a príprava detí na záverečné motivačné skúšky
Praktická časť – hravou a motivačnou formou zistiť koľko a čo sa deti naučili.
Cieľ – získať Detský vodičák – červená plastová kartička na červenej šnúrke – v marketingovom prevedení Európskeho týždňa mobility a hesla „Kombinuj a choď“.

Organizácia  a obsah praktickej časti – praktická časť bude prebiehať počas celého týždňa mobility od pondelka 17.9.2018 do piatka 21.9.2018 v čase od 8.30 hod do 10.00 hod. na dopravnom ihrisku Materskej školy Kollárova v Senci. Praktická časť bude rozdelená na 4 časti a trvanie aktivity v každej časti bude 25 min. Presun na ďalšie stanovište 5 minút. Trieda bude rozdelená na štyri skupiny. Každá skupina začne na jednom zo stanovíšť.

Stanovištia:
1. Výtvarné stanovište „Kombinuj a choď“
– aké dopravné prostriedky poznáš, vieš nakresliť cestu, vozovku, chodník, diaľnicu? Aké dopravné značky poznáš? a bude preskúšaná jedna Aké sú dôležité čísla? Ako a akým dopravným prostriedkom okrem auta sa dostaneš do škôlky? Aké čísla záchrany poznáš? (viď príloha: Môj projekt)

2. Jazda zručnosti  jazda na bicykli, nasadnúť, zastaviť, jazda z držaním riadidiel jednou rukou, ukazovanie smeru, slalom okolo kuželov.

3. Vyber 3 povinné ochranné pomôcky cyklistu – rôzne predmety poukladané na tráve a úlohou detí vybrať z nich 3 povinné pomôcky pre cyklistu.

4. Jazda po detskom dopravnom ihrisku – za prítomnosti policajta po vytýčenej trase

Vyhodnotenie:

Na záver  preskúšania bude pár slov od policajta a každé dieťa dostane  Detský vodičák a malú odmenu.

 

16.9.2018 - 22.9.2018

Napíšte komentár