26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Prológ Bábkarskej Bystrice 2018

17.09.2018 Autor: Annie, Foto: bdnr.sk
Termín: 09.10.2018 a ďalšie Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora

ProgramBDNR september2018 web

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici je hlavným organizátorom Medzinárodného festivalu Bábkarská Bystrica TOUR 2018, ktorého 21. ročník sa uskutoční od 5. do 9. októbra 2018. Každoročne pred festivalom organizuje rôzne divadelné a paradivadelné aktivity, ktoré uvádza v rámci predfestivalového Prológu v Divadelnom šapite pod Pamätníkom SPN v Banskej Bystrici. Tento rok predfestivalový Prológ štartuje 21. septembra 2018.

 

Prológ prináša predfestivalovú platformu pre rodiny s deťmi, v rámci ktorej organizuje oživenú výstavu Rodinné bábkové divadlá. Exponáty tradičných rodinných divadiel a marionettových bábok zo svojich zbierok zapožičalo SNM-Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň. Výstava mapuje vývoj českého a slovenského bábkarstva od medzivojnového obdobia až po súčasnosť. Výstavou spojenou s interaktívnymi hrami pre deti a rodiny sprevádzajú študenti a študentky z Katedry bábkarskej tvorby DF VŠMU v Bratislave. Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 21. septembra o 16.00 hodine. V rámci vernisáže sa predstaví Literárny a dramatický odbor ZUŠ Modrý Kameň s bábkovým divadelným predstavím J. Čapek: Ako psíček s mačičkou piekli tortu. Expozícia je otvorená denne od 21. septembra do 9. októbra v časoch 10 – 15, 16 – 18 hod. v Divadelnom šapite pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.

 

Počas dvoch septembrových víkendov sa v Divadelnom šapite uskutoční Divadelná a tanečná explózia detských talentov. Do Banskej Bystrice pricestuje 8 detských súborov z rôznych kútov Banskobystrickáho kraja: Banskej Bystrice, Zvolena, Podkoníc, Hriňovej, Polomky, Sliača, Poltára a Kremnice. Väčšina súborov bude mať možnosť vôbec po prvýkrát vystúpiť na profesionálnom divadelnom festivale, stať sa predskokanmi medzinárodných divadelných súborov. Program vznikol v rámci festivalového hesla V znamení spájania, kooperáciou s detskými divadelnými súbormi a rómskymi komunitnými centrami, s ktorými festival spolupracuje v rámci línie Nepoznaná krajina*. Počas 4 dní sa s divadelnou a tanečnou tvorbou predstaví viac ako 100 talentovaných detí, ktoré sa pod inšpiratívnym vedením venujú tanečnej a dramatickej tvorbe kontinuálne už niekoľko rokov. Program sa koná 22., 23., 29., 30. septembra, so začiatkom o 16 hodine. 

 

Paralelne s programom v Divadelnom šapite bude prebiehať aj výstava divadelných fotografií v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici. Expozícia Slovenské bábky v Plzni, české bábky v Bystrici dokumentuje slovensko-českú spoluprácu v oblasti bábkovej tvorby. Zachytáva najzaujímavejšie slovenské inscenácie, ktoré v minulosti účinkovali na najväčšom bábkarskom festivale v ČR Skupova Plzeň v Plzni. Zároveň najzaujímavejšie české počiny, ktoré sa predstavili na festivale Bábkarská Bystrica v Banskej Bystrici. Výstava je prístupná od 25. septembra do 2. novembra v pondelok až piatok v čase 10 – 17 hod.

 

Napíšte komentár