28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Lúka plná sysľov

Autor: Annie, Foto: sdetmicom
Adresa:Muráň Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Lúka plná sysľov sa nachádza približne 2 km od centra obce Muráň, svoje auto môžete nechať na parkovisku len približne 5 minút chôdze od lúky plnej sysľov.

Nesnažte sa chytať sysle do rúk. Jednak sú to chránené živočíchy a manipulácia s nimi je zakázaná a jednak sú to divo žijúce zvieratá, na to nezabúdajte a v prípade, že sa budú cítiť ohrozené, môžu sa brániť. A sú to hlodavce s veľmi silnými prednými zubami, ktoré môže spôsobiť pri pohryzení nepríjemné poranenie. A ako všetky teplokrvné živočíchy môžu prenášať besnotu.

Potravu nikdy nevkladajte do syslích dier. Nasypte ju alebo uložte do blízkosti dier alebo ju položte voľne na zem. Sysle si pre ňu prídu až k Vám. Ak ju vložíte priamo do diery, sysle cez ňu prebiehajú a tým ju znečistia. O takú potravu sysle nemajú záujem, ostáva v diere ležať a môže sa začať kaziť. Ak ich chcete kŕmiť z ruky, nasypte si slnečnicu na ruku a nechajte sysle v kľude si ju poodnášať. Nikdy sa so sysľom o potravu nepreťahujte, aby Vás v snahe získať potravu nepohrýzol.


Vhodná a nevhodná potrava. Nikdy sysle nekŕmte ľudskou potravou a pochutinami, ako sú chrumky, chipsy, tyčinky, slané oriešky, čokoláda, čerstvý chlieb alebo buchty. Vám chutia, sysle však môžu zabiť.

Vhodná potrava:

  • slnečnica – chemicky neošetrená, nepražená, nesolená; je to najvhodnejšia potrava
  • jablká – ideálne sú jabĺčka z vašej záhrady, lebo nie sú chemicky ošetrené; vôbec nevadí, ak sú padané alebo staršie a zošúverené, čo vám zostali v pivnici po zime.
  • mrkva – strúhať ju samozrejme nemusíte, sysle sú hlodavce, poradia si
  • cvikla
  • jačmeň
  • ovos
  • vlašské orechy

Piškóty a suchý chlieb – sysľom síce chutia a neublížia im, ale pre sysle to nie je prirodzená potrava a budeme radi, ak dáte pri kŕmení prednosť vyššie uvedeným semenám (najmä slnečnici) alebo jablkám či mrkve.

Mohlo by vás ešte zaujímať:

Mapa: N 48° 45′ 24″ E 20° 4′ 18″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • j. 22.07.2023, 19:14

    Boli sme pred rokom a bolo super. Teraz sme si to chceli zopakovať a šokovalo nás parkovné: 4E - či stojíte 15 minút, alebo pol dňa. Pre decká je to stále zaujímavý zážitok, ale úchylka všade na SK kde sa náhodou objavia turisti napárať astronomické parkovné je odradzujúca (napr. Červený Kláštor - 4E/h, 6E/deň, Hrad Ľubovňa 4E, Muránske rodeo 3E (+ k už tak šialene drahej vstupenke)).

  • Andrej 08.05.2023, 08:02

    Super, dajú sa aj jemné pohladkať. Ale pozor, parkovisko je už spoplatnené (3,50) a na turistov už čakajú nástrahy (suveníry, zmrzlina, langoše, pivo...)

  • Peter 07.01.2023, 21:15

    Krasne prostredie, a deti mali obrovsku radost ked im papali z rucky. Fakt super

  • Zuzana Janečeková 01.12.2022, 10:12

    Krásny zážitok nielen pre deti ale aj pre dospelých:)

  • Monika P. 23.11.2022, 13:04

    Najkrajší zážitok... Keďže máme doma malé dieťa a hľadali sme výlet len niekde po okolí lúka plná syslov bolo presne to čo sa im veľmi páčilo. Výlet sme si užili niekedy mám pocit, že viac ako naše deti

  • Lucia 21.11.2022, 09:47

    pre deti to bol pekny zazitok, velmi sa vytesili z toho kolko tam tych syslikov bolo a ze ich mohli nakrmit. viacere boli nebojacne, prisli uplne blizko, doslova zobronili o jedlo. ja ako rodic som ale rozmyslala, ci je to takto v poriadku a miestami mi bolo tych zvieratiek luto.. druhykrat by som uz asi neprisla.
    takisto by som to odporucala len ako "zastavit sa ked idem okolo", urcite nie ako jediny ciel vyletu. Taktiez by som uvitala, keby bol spraveny chodnik z Murana na toto syslovisko, aby clovek nemusel kracat popri ceste. (chceli sme totiz zvolit pristup, ze sa aj trosku prejdeme, nie len zastavit na parkovisku hned pri sysloch, nakrmit ich a ist prec).

  • helena 06.01.2022, 00:53

    aj toto leto sme si nenechali príležitosť nakŕmiť sysle..musím však skonštatovať, že neboli také akčné a hladné, ako rok predtým, čo sme tam boli..bolo to možno aj tým, že teraz sme boli cez najväčšiu sezónu, kedy tam denne chodí veľké množstvo ľudí a sú asi prežraté..vlani sme boli v polovici júna po tom, ako ich vytopilo, tak to nám liezli až do ruksakov, čo boli taký hladní a prišlo ich naraz aj 10..teraz ledva jeden, aj toho sme museli naháňať:)))ale zážitok je to krásny..
    Odporúčam ísť tam hneď z rána, kým tam nie je veľa ľudí a sysle sú hladné:)

  • Mariška 10.12.2021, 13:10

    Veľmi pekný výlet. Ocenili aj deti. Sysle sme aj nachovali. Boli prítulné.

  • Peter 02.12.2021, 07:56

    Najkrajsi vylet pre nase deti

  • Rudolf 08.08.2021, 10:03

    Super čo mi vadilo parkovanie a WC.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár