29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo

31.07.2018 Autor: Annie, Foto: filakovo.sk
Termín: 18.08.2019 a ďalšie Mesto:Fiľakovo Zdroj:stránka organizátora
palocke dni koncerty paloc napok koncertek

Zdroj: filakovo.sk

palockeprogram19

Zdroj: filakovo.sk


Viac ako 40 programov bude pripravených pre návštevníkov tohtoročného podujatia XXIX. Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo. Samospráva a Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove - v spolupráci s viacerými partnermi - veľkolepý festival zorganizujú v dňoch 15. až 18. augusta.

Podujatie sa začína vo štvrtok 15. augusta otvorením výstavy Hradného múzea vo Fiľakove pod názvom „Velikáni Novohradu – život a tvorba Bélu Bacskaiho“ v galérii mestského vlastivedného múzea o 16:30 hod. Večer, so začiatkom o 21:00 hodine, ako sprievodný program dní mesta sa uskutoční premiéra predstavenia pod názvom Víťaž Janko, ktoré sa realizovalo v rámci 15. Medzinárodného tanečno-divadelného workshopu. Režisérom predstavenia je Vlado Sadílek. Piatkové programy sa začínajú od 13:00 hod. v mestskom parku s programovým blokom Spoznajte nás!, v rámci ktorého sa vyhodnotí výtvarná súťaž detí pod názvom Moja rodina. Návštevníkov čaká hudobno-tanečný program rómskych talentov, vystúpia domáce a zahraničné skupiny – Ricco a Claudia, Mónika Rigó a Ham Ko Ham. Medzitým o 15:00 hod. odhalia bustu Štefana Koháriho II. pred rímskokatolíckym kostolom na Koháryho námestí, ktorej iniciátorom a realizátorom je Občianske združenie Koháry. Slávnostné otvorenie Palóckych dní a Dní mesta sa uskutoční v hradnom areály o 16:00 hod. v rámci folklórneho programu, kde sa odovzdajú aj ceny mesta. V slávnostnom programe účinkuje miestny detský folklórny súbor Jánošík a folklórny súbor Jánošík, ľudová hudba Ďatelinka, detský folklórny súbor Malá Rakonca a folklórny súbor Rakonca, ľudová hudba Dűvő, spevácka skupina Foncsik a ľudová hudba File Banda. Hosťami programu budú ocenení v kategórií Ceny primátora mesta Gergely Agócs a Ondrej Molota. Posledným piatkovým programom bude koncert speváka Deák Bill Gyulu a skupiny POLEMIC v hradnom areály so začiatkom o 20:00 hod., na ktoré sa vstupenky dajú kúpiť ako v predpredaji, tak aj na mieste. Platné sú na ne aj voľné vstupenky vydané samosprávou, ktoré sa dajú prevziať od 1. do 15. augusta.

Sprievodný program podujatia - Fiľakovský jarmok - bude prebiehať pozdĺž Podhradskej ulice, v blízkosti ktorej sa uskutočnia aj sobotňajšie programy. V sobotu 17. augusta od rána pouličný divadelníci budú pozývať publikum na programy. V programovom bloku Rodinné predpoludnie v spolupráci s bábkovým divadlom MeseFigurák, s Divadlom v kufri a so Šaškom Fjodrom bude bábkové a pouličné divadlo, uskutoční sa detský koncert skupiny Kolompos, nebude chýbať ani ručne poháňaný kolotoč, drevené hračky, lukostreľba pre deti a ďalšie atrakcie. V programe, ktorý sa začína o 15:00 hod. sa organizátori postarajú o zábavný program, kde sa predstaví kapela Traditional Dixie Stompers z Lučenca a fiľakovská kapela Infinity Music Band, počas technických prestávok budú návštevníkov zabávať členovia divadla Bab Társulat. Milovníkov kvalitných vín bude od 14:00 čakať OZ Pivničný rad s programom Deň otvorených pivníc. Od 16:30 pri budove Filbytu sa uskutoční slávnostné odovzdanie zbrojnice Dobrovoľného hasičského zboru mesta Fiľakovo a pripomenutie 125. výročia založenia dobrovoľného hasičstva vo Fiľakove. V rámci večerných koncertov vystúpia legendárny hudobníci kapely LGT (Zenevonat Superkoncert) s ktorými sa na javisku predstaví speváčka Tóth Vera. Vstupenky budú predávané na mieste, predpredajové vstupenky sú dostupné v MsKS alebo online na stránke www.kultura.filakovo.sk.

Nedeľa začína slávnostnými svätými omšami v slovenskom a v maďarskom jazyku, ktoré sú spojené s už tradičnou procesiou. O 13:00 sa na Námestí slobody uskutoční program Strongman – Súťaž silných mužov,  ktorý  predstavuje novinku v programovom zložení Palóckych dní.

Popoludní od 16.30 hod. budú môcť milovníci futbalu fandiť domácim futbalistom klubu FTC na majstrovskom zápase III. ligy, kde ich súpermi budú hráči z Krásna nad Kysucou. Posledným programovým blokom festivalu bude slávnostné odovzdanie Ceny primátora mesta o 18.30 hod., v rámci ktorého vystúpi aj speváčka ľudových piesní Katalin Szvorák. Nedeľu a tohtoročný trojdňový festival ukončí veľká opereta v maďarskom jazyku s orchestrálnym sprievodom pod názvom GRÓFKA MARICA na hradnom nádvorí, na ktorú sa dajú kúpiť predpredajové vstupenky (osobne alebo online) a tiež budú lístky predávané na mieste.

Väčšina programov organizovaných mestskými inštitúciami (MsKS, HMF, KC, FTC, VPS)  a ďalšími mestskými a civilnými združeniami sú bezplatné. Podujatie je realizované podporou Banskobystrického samosprávneho kraja a Fondu na podporu kultúrny národnostných menšín.

Napíšte komentár