19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Termálny prameň Lukavica

Autor: Annie, Foto: interez.sk
Adresa:Lukavica, Žarnovica Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

V Lukavici pri Žarnovici sa ukrýva prírodné bohatstvo, na ktoré sa zabudlo. Termálny prameň a prírodné kúpalisko, o ktorom vie málokto.

Lukavický termálny premeň môžete nájsť neďaleko obce Lukavica na strednom Slovensku. Nemyslíme však tú Lukavicu pri Zvolene, ale malú dedinku neďaleko Žarnovice na okraji Štiavnických vrchov. Jedinečné miesto pozná len málokto. V minulosti sa plánovala aj výstavba kúpaliska, ktoré by využilo potenciál tohto termálneho prameňa, no od všetkých plánov sa nakoniec upustilo.

Malé prírodný termálny bazénik so silne železitou vodou s teplotou cca 35°C. Výška vody je asi 70 cm. Vhodné je tak na kúpanie počas všetkých ročných období. Ľudia z okolia tvrdia, že termálny prameň má aj priaznivé účinky na ľudský organizmus. Prírodné bohatstvo v Lukavici objavili viac menej náhodou. Termálny prameň totiž nevyviera na povrch prirodzene. Je výsledkom geologického prieskumu a takmer 800 metrov hlbokého prieskumného vrtu.

V Žarnovici odbočíte na Lukavicu. Idete stále hore, rovno po ceste, kým neprídete na T-čkovú križovatku pri Lukavickom kostole. Odbočíte doprava a o asi 50 metrov odbočíte doľava na lesnú cestu. Domy nechávate za sebou a idete stále rovno po dosť nerovnom teréne cesty (pozor na podvozok!). Po asi 100 metroch odbočíte vľavo, na cestičku k prameňu. Už len zopár metrov a ste na mieste.

Mapa: N 48° 28′ 52″ E 18° 45′ 34″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Juraj 06.03.2023, 18:29

    Pár ľudí sa snaží aby to tam bolo ako tak. Ale bohužiaľ sú tam aj taký čo sa snažia vyberať. Toto sa tak podobá na Rada zo Žarnovice. Priezvisko neviem. Mladý svalnáčik ktorý tam je každý deň a používa vodu na osobnú hygienu, holenie celého tela priamo vo vode. Nebojte sa mu to povedať že koná zle. Jeho drzosť je poriadna a správa sa akoby mu to patrilo.Týmto chcem poprosiť dobrých návštevníkov nedovoľte mu to. Pod svalovinou je to slaboch. Ps. Doma má odstavenú teplú vodu.

  • Lea 19.04.2022, 13:48

    19.4.2022
    Prostredie špinavé. Veľa odpadkov(plavky, tričká, igelitka,vreckovky, fľaše platové i alkoholove). Neskutočne veľa špakov ktoré smrdeli. Vyzeralo to tam ako po alkoholovej žúrke.
    Fotky na stránke už dávno nie sú reálne.
    Niekto sa pokúšal urobiť provizórnu prezliekareň, prístrešok a sedenie... Lepšie keby to tam nebolo lebo to kazí celkový pohľad.
    Voda je fajn, oddteka, nie je stojata. Podlažie je vysypane drobným kameňom.

  • Juraj 09.12.2021, 13:58

    Boli sme tam 8.12 21 a dopadlo to cele zle.V kadi sedel jeden domaci parazit ktory tliachal,ze tam ma pozemky a kasiroval od ludi 5€.Jasne,ze som mu nic nedal ale prisiel som o chvilu aj s policajtom a bolo po pseudopodnikatelovi.Bukvičak tam nevlastni nic len skusa technologiu na ludi.Takze,nech vas nenapadne mu nieco davat.

  • Monika 30.12.2020, 15:07

    Odporúčam navštíviť tento prameň, pomôže aj zdraviu !

  • pepe 10.04.2019, 19:02

    Zaujimalo by ma, kto vyrubal pri lukavici ten krasny strom. A kto ten pozemok kupil a co s nim zamysla. Zadarmo uz coskoro nebude ani vzduch. Vivat kapitalizmus!

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár