29. 04. 2024 Lea 25°C Skoro jasno

Čo musíte vedieť pri kúpe prvého detského bicykla

Autor: Petula , Foto: sdetmi.com

Ako mama a úplný laik sa vôbec neorientujem v bicykloch. Keď prišla chvíľa kúpiť synovi prvý bicykel, bolo úplne jasné, že sama si s tým neporadím. Pri kúpe som našťastie narazila na odborníka v tomto fachu, Jána Penthora, ktorý mi ochotne pomohol zodpovedať moje zúfalé otázky. Tak som rada, že vám informácie môžem sprostredkovať a pomôcť, ak ste v rovnakej situácii :). 


Pán Penthor, kedy rodičia kupujú prvý bicykel pre deti ? V akom veku je už správny čas kúpiť bicykel?

Nie je dôležité, či má dva alebo tri roky, ale či už má za sebou napríklad skúsenosť s odrážadlom (dvojkolesovým bicyklom bez pedálov pozn. redakcie). Vtedy má na to ideálne predpoklady. Keď z neho vyrastie a už vie držať rovnováhu, vtedy je správny čas na kúpu bicykla. Keď príde dieťa, ktoré má už 5 rokov a nemalo predtým odrážadlo, je problém mu vybrať bicykel, na ktorý je možné namontovať pomocné kolieska, ktoré zväčša spočiatku potrebuje, aby sa naučilo držať rovnováhu.

P5179585

Zdroj: sdetmi.com

Je teda správny čas na nákup. Odrážadlo už máme vyjazdené rok. Ako začať? Ako vybrať veľkosť bicykla?

Nákup zväčša začína tým, že príde rodič s dieťaťom do predajne a zistia s predajcom, akú veľkosť dieťa potrebuje - 12", 14'', 16''. Dieťa musí s nohami dočiahnuť na zem celým chodidlom. Je to aj z dôvodu bezpečnosti. Keď dieťa zastane, aby s bicyklom nespadlo na zem. Veľkosť môžete zmerať ľahko tak, že sa zmeria dĺžka vnútornej nohy, t.j. od rozkroku k zemi. Netreba zabudnúť kontrolovať veľkosť a kúpiť väčší, keď dieťa už príliš krčí nohy a jazda mu je nepohodlná. Rovnako nie je dobré kúpiť väčší, na ktorom dieťa odmietne jazdiť lebo špičkami ledva dočiahne na zem.

Collage Fotor

Zdroj: sdetmi.com

(Na prvý pohľad sa zdá dieťa na hornom obrázku v poriadku, ale nedočiahne na zem. Bicykel mu je ešte veľký. Na spodnej fotografii vidíte, že dieťa je istejšie. Dočiahne oboma chodidlami.)

Je tzv. pomocné kolieska potrebné zakúpiť alebo to zvládne dieťa aj bez nich?

Keď dieťa jazdilo predtým na odrážadle, pomocné kolieska nepotrebuje. Dieťa už vie držať rovnováhu a vy by ste ho to v podstate odnaučili, ak by ste mu pomocné kolieska dali. Musí sa vtedy ale dbať na to, aby sa kúpil ľahký bicykel. Ak je príliš ťažký, dieťa ho nevie rozbehnúť.

Váha je teda veľmi dôležitá.

Áno. Keď má dieťa 12 kíl a rovnako ťažký je aj bicykel, tak ma veľký problém rozbehnúť ho. Je to to isté, ako keby sme my dospeláci jazdili na bicykloch, ktoré majú 50 či 70 kíl. Dieťa teda potrebuje čo najľahší bicykel. Vtedy aj ľahko drží balans. Ľahký bicykel je aj o tom, že dieťa prejde nie 5 km ale povedzme 25 km. To je to isté, ako keď máte ľahší ruksak, tiež zvládnete dlhšiu trasu. Môžeme vyskúšať, či by náš bicykel zdvihol Váš syn sám.

zdviha

Zdroj: sdetmi.com

Odporúčate kúpiť cez internet, či je lepšie prísť radšej do predajne ako my a vyskúšať?

Ak správne zmeriate dĺžku vnútornej nohy, viete správne vybrať veľkosť aj cez internet. Ak ste si nie v niečom istý a nemáte možnosť prísť osobne, odporúčame poradiť sa cez telefón. Jednoduchú montáž pedálov a nastavenie sedačky už zvládnete aj doma alebo Vám to spravia v najbližšom servise bicyklov. Špecializovaná predajňa má reálnu skúsenosť s tým ktorým bicyklom na rozdiel od rôznych všestranných eshopov, kde nikto ináč ako v krabici bicykel nevidel. Preto vie odborne poradiť najlepšie, bicykel nastaviť a neskôr aj odservisovať.

Odporúčate dokúpiť aj nejaké doplnky k detskému bicyklu?

Každý bicykel má inú výbavu. Blatníky sa často dokupujú, ale je otázne, či sa využijú. Sú aj ďalšie doplnky a výbava. Nemusí to byť na škodu, ale niekedy je to zbytočné. Hlavne treba dbať na to (a to je naša filozofia, prečo robíme detské bicykle), že detský bicykel má byť ľahký a kvalitný. Ak na bicykel dáme ďalších tisíc vecí, bicykel oťažie a ničíte tým pridanú hodnotu bicykla. Kúpite drahší, aby bol ľahký, ale nakoniec miniete 100€ na výbavu a zostane rovnako ťažký ako hocijaký lacný.

Čo sa týka bezpečnosti, odporúčame dokúpiť kvalitnú prilbu.

P5179584

Zdroj: sdetmi.com

Aké sú aktuálne trendy v detských bicykloch? Čo „fičí“?

Letia ľahké bicykle. Veľa bicyklov aj detských má len značku, ale sú ťažké. Ak si neviete dovoliť nový ľahký, môžete kúpiť radšej kvalitnejší a ľahký z druhej ruky. Ale aj tam si držia vysoko cenu.

V podstate to je dobrá "investícia"? Preto nesiahnuť po najlacnejšom na trhu?

Áno. Lebo ak kúpite bicykel za 150€, tak ho často nakoniec môžete vyhodiť alebo predať za 30€. Tieto ľahké bicykle kúpite za 300€ a viac, ale predávajú sa aj z druhej ruky za 250€. Takže máte 50€ "stratu". Jazdíte na super bicykli, dieťa to baví a ešte vlastne aj ušetríte :)

Aký bicykel odporúčate vy pre začínajúceho malého cyklistu?

Bicykel Woom je najlepší pomer ceny a kvality a je jeden z najľahších na trhu (menej ako 6 kg). Ak máte radi štýlové kúsky a neváhate zaplatiť o niečo viac, tak napríklad aj Early rider. Je to o osobnom vkuse a preferenciách. Všetky detské bicykle v našej ponuke spĺňajú to, že sú ľahké a kvalitné. Už len vybrať farbu.

P5179568

Zdroj: sdetmi.com

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Nin 08.10.2021, 15:48

    Naše deti prešli z odrážadiel na bicykle.

  • Bea 08.10.2021, 15:47

    Najlepšie je bicykel vopred vyskúšať

  • Soňa 03.10.2021, 12:06

    My sme si nechali poradiť od známych, obe ich deti majú značku woom tak sme kúpili tiež.

  • Jana 08.03.2021, 19:29

    Dcére sme kupovali bicykel práve na stránke spomínanej v článku, konkrétne tento https://www.cyklospeciality.sk/sk/detske-bicykle/woom-3/ a je vážne super, je fakt ľahký a veľmi kvalitne spracovaný

  • Jana 08.03.2021, 19:27

    Dcére sme kupovali bicykel práve na stránke spomínanej v článku, konkrétne tento https://www.cyklospeciality.sk/sk/detske-bicykle/woom-3/ a je vážne super, je fakt ľahký a veľmi kvalitne spracovaný

  • Klara 29.04.2020, 12:00

    pri vybere prvho detskeho bicykla sme si nechali poradit. Okrem bicykla sme hned kupili aj helmu a chraniče na lakte, kolena a bočne kolieska

  • Lida 03.07.2019, 10:45

    moje deti ked rastli, tak začinali na plastovej motorke, neskor sme to vyenili za dvojkolesove odražadlo a ked sa na nom naučili, tak jazdili na bicykli , ale samozrejme mali aj bočne kolieska.

  • Kiry 26.04.2019, 21:40

    my sme chceli hlavne aby bol lahky a odolny a aby sa s nim maly dostal vsade kam potrebuje a tak manzel nasiel cez anglicku legendu frog znacku s lahunkymi bicyklami a mame doma oranzovy ( nepamatam si typ) a je suprovy za nas 10 z 10

  • Zuzka 11.02.2019, 13:04

    Najlepšie je, ked deti prejdu z odražadla na bicykel a ako podporu maju zadne kolieska. Terajšie detske bicykle a odražadla maju nastavitelne sedadla a detom sa prisposobia. Treba mysliet na to, že detske bicykle su lahke a detom sa dobre ovladaju.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár