29. 03. 2024 Miroslav 18°C Oblačno

Víkend otvorených parkov a záhrad v Nitrianskom kraji

12.05.2018 Autor: Petula , Foto: FB
Termín: 03.06.2018 a ďalšie Mesto:SR Zdroj:stránka organizátora

vikend parkov

Cieľom podujatia je prezentovať a interpretovať naše parky a záhrady ako nenahraditeľnú súčasť kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska.

 

Rovnako ako na začiatku podujatia, i tento rok je našim cieľom zdôrazňovať a oslavovať hodnoty najmä historických parkov a záhrad a zapájať ľudí do ich aktívnej ochrany.

 

Jubilejný X. ročník podujatia je súčasťou Európskeho roka kultúrneho dedičstva 2018 a jeho hlavnou témou sú Záhrady Európy. Slovenské parky a záhrady chceme prezentovať  ako nenahraditeľnú súčasť prírodného a kultúrneho dedičstva Európy.

Aj keď väčšina historických parkov a záhrad na Slovensku sa zredukovalo len na akési zvyšky – ostrovy neudržiavanej zelene, v minulosti sa im venovalo omnoho viac pozornosti, podpory či obdivu.  Napriek tomu, že stav našich parkov a záhrad nie je ideálny, veríme, že stále sa dá obnoviť ich krása a potešenie, ktoré v minulosti prinášali našim predkom.  Práve táto naša viera nás priviedla k myšlienke pravidelného organizovania kultúrno-vzdelávacieho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad.

Spolu s našimi partnermi a dobrovoľníkmi, ktorým aj tento rok ďakujeme za ich čas, ochotu a ústretovosť, sme aj tento rok pre Vás pripravili komentované prehliadky mnohých parkov, záhrad či iných významných otvorených plôch. Súčasťou programu je však aj množstvo ďalších aktivít pre malých i veľkých návštevníkov podujatia.

Pozývame Vás do našich parkov a záhradVeríme, že z nášho programu si vyberiete aj Vy a spolu so svojimi rodinami, priateľmi či len tak sami sa vyberiete na prechádzky po našich parkoch a záhradách, na ktoré Vás srdečne pozývame!

 

Napíšte komentár