25. 04. 2024 Marek 13°C Polooblačno

Kaštieľ v Bardoňove

Autor: Maria Bodnarova, Foto: obecbardonovo.sk
Adresa:Bardoňovo Telefón:+421 917 640 806; +421 904 207 291 E-mail:muzeumbardonovo@gmail.com www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Na okraji obce Bardoňovo v okrese Nové Zámky stojí krásne zrekonštruovaný kaštieľ rodiny Kelecsényiovcov, ktorého história sa začala písať už v 18. storočí. 


Kaštieľ vyhlásený i za národnú kultúrnu pamiatku je dnes prístupný širokej návštevníckej verejnosti. V jeho priestoroch je zriadené múzeum so stálou expozíciou zloženou z troch častí. Jedna sa venuje dejinám obce a okolia, a tiež šľachtickým rodom, ktoré v oblasti žili. Ďalšia časť je zameraná na rodinu Mirbach-Kelecsényi. Predstavuje unikátne predmety z pôvodného vybavenia kaštieľa, ale i z Mirbachovho paláca v Bratislave, ktorý spoločne so svojím manželom, Emilom von Mirbachom, kúpila majiteľka bardoňovského kaštieľa, grófka Iréne Kelecsényi. Poslednou časťou múzea je Ľudová izba. V nej môže návštevník obdivovať krásny dobový nábytok, ľudové kroje, ručne maľovanú keramiku, tkané obrusy a rôzne iné predmety dennej potreby z čias dávno minulých.

Bardoňovský kaštieľ je obklopený udržiavaným parkom z 19. storočia, v ktorom sa nachádza množstvo vzácnych a veľmi starých drevín.

Kaštieľ sa v súčastnosti využíva na rôzne spoločenské a kultúrne akcie, na svadby, rodinné oslavy, stužkové. V strednej časti kaštieľa je veľká sála s kapacitou približne pre 150 osôb a vestibul. V ľavom krídle sa nachádza ubytovacia časť, so šiestimi izbami. Táto časť ešte nie je v prevádzke. V pravom krídle sa nachádza kuchyňa a tak isto aj kaviareň, ktorá je v prevádzke počas celého roka.

Otváracie hodiny: Návštevu je potrebné nahlásiť vopred.

Vstupné: Vstupné je dobrovoľné.

Mapa: N 48° 6′ 35″ E 18° 25′ 19″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Maria 12.12.2021, 19:28

    Menší kaštieľ, ale cítila som v ňom veľkú históriu a množstvo príbehov z neho ma zaujali.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár