26. 04. 2024 Jaroslava 13°C Polooblačno

Levický hrad

Autor: Maria Bodnarova, Foto: sdetmicom
Adresa:Sv. Michala, 934 05 Levice Telefón:+421914 202 028, +421 36 631 21 12 E-mail:info@muzeumlevice.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Zrúcanina hradu na situovaná na styku Hronskej nivy a Ipeľskej pahorkatiny v meste Levice.

Ruiny hradu vyzerajú zaujímavo a impozantne. V hornej časti hradu sa zachovali zrúcaniny gotického paláca, najstaršie opevnenia a časť kruhovej bašty, ktorá bola prestavaná na letohrádok. V rámci pamiatkovej záchrany objektu boli ruiny horného hradu a opevnenie konzervované a v dolnom kaštieli bolo umiestnené Tekovské múzeum.

V 80. rokoch sa začalo s rekonštrukciou centrálnej budovy múzea tzv. Kapitánskej budovy a k nej pripojenej tzv. západnej bašty. Rekonštrukcia prebiehala v rokoch 1982 – 1998 a v roku 2001 tu bola sprístupnená prvá časť stálej expozície. Dnes v týchto budovách sídli už rozšírená stála expozícia, Galéria Jozefa Nécseyho, výstavná miestnosť, riaditeľstvo, depozitáre, kancelárie pracovníkov a koncertná sála. Tá je dejiskom bábkových a divadelných predstavení, rôznych konferencií a odborných seminárov. V Dobóovskom kaštieli je pre verejnosť sprístupnená výstavná miestnosť a tiež kultúrno-výchovná miestnosť, využívaná najmä počas podujatí organizovaných múzeom. V ostatných častiach renesančného kaštieľa sa nachádzajú depozitáre, kultúrno-výchovná miestnosť a konzervátorské dielne.

Otváracie hodiny múzea:

  • November - Marec Po - Pi 9.00 - 16.00, Ne 10.00 - 16.00 hod.
  • Apríl, Máj, Október Po - Pi 9.00 - 16.00, So, Ne 10.00 - 16.00 hod.

Vstupné:

  • deti, dôchodcovia - 1,00 €
  • dospelí 2,00 €

Vstupné na každú výstavu:
deti, dôchodcovia - 0,30 €
dospelí - 0,60 €

Ako sa sem dostanete:
Levický hrad sa nachádza priamo v meste Levice, na jeho konci, kde sa jednoducho dostaneme pešo aj autom. Od hlavnej autobusovej stanice sa dostaneme do centra mesta po ulici Ľ.Štúra. Z centra nás ulica Sv. Michala zavedie až k hradu. Táto cesta pešo trvá okolo 30 minút. Najjednoduchší prístup je však autom. Držíme sa hlavného ťahu, ktorý prechádza cez Levice - Turecký rad, až kým sa nedostaneme k obchodnému domu Tesco, kde môžete zaparkovať a pešo sa prejsť až k hradu. Hrad sa nachádza hneď oproti obchodného domu na druhej strane cesty. AK sa chceme autom dostať k hradu bližšie, odporúčam cez ulicu Sv. Michala, z ktorej odbočíme na ul. Kalmána Kittenberga, a v blízkosti Obchodnej Akadémie je dosť veľké parkovisko. Odtiaľ je to už len kúsok po ul.Sv. Michala až k hradu.

Mapa: N 48° 13′ 19″ E 18° 36′ 5″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Dada 02.01.2020, 22:52

    Výborný typ na exkurziu so žiakmi, navštívili sme aj Tekovské múzeum, kde sú milé a ochotné pracovníčky, všetko nám ochotne vysvetlili aj pre žiakov zaujímavým štýlom porozprávali. Počas roka zvyknú byť v múzeu rôzne výstavy, múzeum vykazuje bohatú činnosť. :-)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár