28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Televízne programy nášho detstva

Autor: Annie, Foto: YouTube.com

V časoch, keď bolo pozeranie rozprávok na internete vzdialenou budúcnosťou bolo víkendové vstávanie kvôli obľúbenej relácii radosťou. Kakao, Od Kuka do Kuka či Matelko? Ktorú ste mali najradšej? Zaspomínajte si s nami na rodinné víkendové rána plné pohody či zábavné pesničkové popoludnia.

1. Od Kuka do Kuka

relac1

Zdroj: youtube.com


„Tajomstvo aj prekvapenie, občas malé poučenie, smiech a dobrú náladu, všetkým dobrú zábavu.“
kto by si z dnešných dospelých nepamätal túto slávnu vetu? Text úvodnej zvučky sa vryl do pamäte. Nedeľné rána sa v 80. rokoch na STV niesli v znamení Kuka. Relácia pre deti plná rozhovorov, poznávania, informácií, hudby a samozrejme rozprávok. Patrícia Jariabková a Kuko boli nerozlučná dvojica takmer 16 rokov. 

2. Kakao

relac2

Zdroj: youtube.com


Moderátori Igor Adamec a Martin Vanek (neskôr Ivan Blahút a Michal Rovňák) spoločne s kúzelníkom Máriom prinášali reláciu plnú zábavy, súťaží a kúziel pre tých najmenších a školopovinných. Televízia Markíza vysielala Kakao do roku 1997 do roku 2005.

3. Slniečko na rukavičke

relac3

Zdroj: youtube.com


Slniečko, strašidelný Raťafák Plachta
či mím Valentín: spomínate si? Relácia pre deti sa vysielala od roku 1979 až do roku 1989 a priniesla viac ako 100 častí. Ústrednou postavičkou bolo múdre Slniečko. Relácia bola venovaná najmenším deťom a deťom materských škôl. Najobľúbenejšie bolo prasiatko a z Raťafáka Plachtu sme mali mnohí strach :) 

4. Matelko

relac4

Zdroj: youtube.com


MA
TELevízny KOlotoč, alebo relácia, ktorá formovala a rozvíjala detskú osobnosť. Obľúbený drobček s nezabudnuteľným charakteristickým hláskom Matelko spolu s tetou Darinkou prebrázdili takmer celé Slovenko. "Čujte čočočo, čujte sasasa, čujte čo, čujte sa, v svete stalo..." Program sa začal vysielať v roku 1973 a existoval dve desaťročia.

 

 

5. Filmárik a Filmuška 

relac5

Zdroj: youtube.com

Filmárik a Filmuška - dve obľúbené postavičky z televízie, na ktoré si iste spomínate. Tento program bol venovaný deťom, vysielaný v 70. a 80. rokoch vždy v nedeľu ráno. V každom diely bolo niekoľko zábavných scénok a tiež mnoho rozprávok.

 

6. Harvepíno

relac6

Zdroj: youtube.com


Harvepíno, Quix a Máša,
učili slovenské deti cudzie jazyky - 10 minútová relácia venovaná výuke nemčiny a angličtiny pre deti a začiatočníkov. V 1990 vyrábaný a aj vysielaný program, ktorý jednoduchou formou chcel priblížiť cudzie jazyky mládeži. Existovali dve relácie: "What does it mean, Harvepíno?" (angličtina) a "Was bedeutet das, Harvepíno?" (nemčina).

7. Dancúľ

relac7

Zdroj: youtube.com


S
taršie ročníky si určite spomenú na postavičku Dancuľa z roku 1980. Postavička vystupovala v relácii Poďte deti a prinášala deťom rozprávky. Dancúľ bol nezbedník, ktorý stále vymýšľal nejakú neplechu. Mohol pôsobiť hrôzostrašne, malé neidentifikovateľné strašidlo s obrovskými očami a dlhokánskymi nožiskami, zakončenými tlapami s troma prstami. Až neskôr prišla relácia od Kuka do Kuka.

8. Zlatá brána

relac8

Zdroj: youtube.com


Hudobno-dramatický televízny program
pre deti a mládež, ktorý sa vysielal v 70.až 80. rokoch. Jej ťažiskom bola detská populárna pieseň, výber z nich potom televízia cez vydavateľstvo Opus vydávala na platniach a kazetách. Medzi hity Zlatej brány patria pesničky, ako „Bola raz malá hviezdička“, „Klope dáždik“, „Bryndza“ či „Čumbulák.

9. Na polici v hrnci

relacie10a

Zdroj: youtube.com

Rozprávkový seriál s kocúrom Andym (Marián Labuda) a myškou Emíliou. "Na polici v hrnci, tam voľačo mrnčí, také oči malo skoro nás zožralo" - legendárna zvučka, ktorá nás mnohých bojazlivých donútila premýšľať, čo to tam vlastne v tom hrnci je :) 

10. Elá hop!

relac9a

Zdroj: youtube.com


Elá hop!
bola už poslednou pôvodnou detskou reláciou v slovenských televíziách. Vysielala sa 9 rokov. Zábavná relácia z čarovného kufríka, v ktorej sa do myšiaka zamiluje malé dievčatko len preto, že omylom vypije čarovný nápoj lásky. Odmilovať sa, jej pomôžu Ela, Hop a slimák Maximilián.

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Zuzka 20.01.2024, 00:27

    Zuzana prosím ťa, ja toto presne googlim už nejaký ten pátek, to sa nedá nájsť, ja som chodila na kurz nemčiny ešte za sociku ako škôlkarka mali sme tú knižku Schnick und Schnack, neviem ju nájsť, ani doma ani na internete. Ani tento televízny kurz... Nič akoby to nikdy neexistovalo..

  • Zuzana 06.10.2023, 13:29

    Existovala aj jedna relacia pre deti, kde sa ucila nemcina. Zacinalo to pesnicou: "Wir lernen Deutsch, Der, Die, Das, Der, Die, Das, mit unseren Freunden macht wir Spass." Bolo tam vela deti, vela sa tam spievalo a sucastou boli aj dve kreslene postavicky, tusim Schinck und Schnack. Velmi matne si ten vizual pamatam. Nespomiene si niekto na to? Neviem, ci to bola slovenska alebo zahranicka produkcia.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár