19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Mestské múzeum

Autor: Claudinka
Adresa:Migazziovský kaštiel, Námestie Andreja Hlinku 1, 953 00 Zlaté Moravce Telefón:+421 37 632 14 70 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Koncom 19. storočia vznikol na Slovensku rad múzeí v súvislosti milenárnymi oslavami v Uhorsku. Medzi nimi bolo i Tekovské múzeum v Zlatých Moravciach.


Tekovské múzeum bolo založené 12. mája 1896 pri príležitosti tisícročného jubilea Uhorska. Okresné vlastivedné múzeum v Zlatých Moravciach bolo založené 11. októbra 1947. Jeho hlavnou úlohou bolo zachraňovať umelecko – historické a prírodovedné pamiatky na území vtedajších okresov Zlaté Moravce a Vráble. 

Začiatok expozície predstavovala paleontologická zbierka, pokračovala zbierkou mineralogickou, archeologickou a historicko – etnografickou. Múzeum vo svojom zbierkovom fonde spravuje 4 283 zbierkových predmetov z oblasti geológie, paleontológie, archeológie, histórie, numizmatiky a etnografie. Expozície sú orientované vlastivedne – sú v nich prezentované zbierky z paleontológie, geológie, mineralógie, histórie, archeológie, etnografie a numizmatiky - sú v nej vystavené temer všetky predmety. Mimoriadne vzácnym exponátom je drevitý opál nájdený v pieskovni v Čiernych Kľačanoch, zbierka zlatiniek, ktorú daroval múzeu Ing. Ernest Ivanovič, eneolitická pec, ktorá sa používala na vypaľovanie keramiky, model Pyxidy z Čiernych Kľačian, hracia skrinka pochádzajúca z Berlína od Huga Henniga zo začiatku 19. storočia a mnoho ďalších vzácnych predmetov dokladujúcich históriu Požitavia. 

V múzeu sú každoročne inštalované tematické výstavy zo zbierok Ponitrianskeho múzea v Nitre, alebo z rôznorodej tvorby ľudových umelcov a zberateľov Požitavia.


Expozície:

Prírodovedná expozícia pozostáva z paleontologických nálezov a mineralogickej zbierky, ktorá je zostavená zo zberov v hornom Požitaví a darov z iných oblastí. Spoločenskovednú expozíciu tvoria archeologické, historické, numizmatické, etnografické a umelecké predmety, ktoré pochádzajú z Požitavia aj z iných regiónov a krajín. 

 

Otváracie hodiny >> TU


Vstupné >> TU

 

Mapa: N 48° 23′ 1″ E 18° 23′ 41″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár