28. 04. 2024 Jarmila 20°C Polooblačno

Nočná prehliadka na Bratislavskom hrade: Kelti z Bratislavy

24.10.2017 Autor: Danka, Foto: bratislavskenoviny.sk
Termín: 31.10.2017 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

hrad

Pri príležitosti keltského sviatku Samhain sa v utorok 31. októbra 2017 v čase od 18.00 do 24.00 hod. uskutočnia v SNM – Historickom múzeu (Bratislavskom hrade) netradičné nočné prehliadky výstavy Kelti z Bratislavy.

Pre Keltov bol Samhain hranicou medzi letom a zimou. Spájal sa s vítaním nového roka a bol tiež dňom a nocou, kedy sa stierala hranica medzi svetom živých a mŕtvych. Kelti verili, že v túto noc na prelome októbra a novembra vychádzajú mŕtvi na zemský povrch. Rituály Samhainu boli spojené so smrťou, veštením a rozprávaním príbehov. Samhain ovplyvnil sviatok Pamiatky zosnulých, nazývaný „Dušičky“, a jeho zvyky prežívajú taktiež v modernom Halloweene.

Lektorované nočné prehliadky výstavy Kelti z Bratislavy priblížia návštevníkom Bratislavu ako keltské mesto prostredníctvom starších a najnovších archeologických výskumov netradičnou formou pod rúškom tmy.
Prvá časť prehliadky pozostáva z lektorovaného výkladu vo výstave. V druhej časti sa návštevníci vyberú sami svetelne vyznačenou trasou v priestore s archeologickými nálezmi in situ pod nádvorím paláca Bratislavského hradu. V závere ich čaká umelecké čítanie o sviatku Samhain. Prehliadka trvá 60 minút.

Vstup je možný iba v rámci organizovaných skupín vždy o celej hodine. Počet návštevníkov na jednu skupinu je obmedzený na maximálne 20. Lektorované prehliadky sa konajú o 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00 a 23.00 hod.

Vstupenky v cene 4 € je možné rezervovať vopred na meno a vybraný čas na bratislavskyhrad@snm.sk. Rezervované vstupenky stačí uhradiť pred prehliadkou na pokladni múzea.

Napíšte komentár