26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Tatranský dóm 2016/2017

14.12.2016 Autor: Externý prispievateľ, Foto: vt.sk
Termín: 05.03.2017 a ďalšie Mesto:Hrebienok Zdroj:stránka organizátora

tdHP

Hlavným staviteľom gotickej krásy je umelecký sochár Adam Bakoš a tvorbu sklenených oltárnych vitráží realizoval sklár a dizajnér grécko-slovenského pôvodu Achilleas Sdoukos.

Za tohtoročnou inšpiráciou umelci nemuseli chodiť ďaleko. Postarali sa o ňu krásne sakrálne stavby regiónu Spiš, a preto môžete na predelle krídlového gotického oltára vidieť práve erb Spiša. Zadná časť je tvorená mohutnými, vyše 4-metrovými vitrážnymi oknami. V centre oltárnej skrine stojí plastika Panny Márie so žehnajúcim sa Ježiškom z obce Klčov. Oltár ďalej pozostáva so štyroch krídel, z ktorých každé patrí inému patrónovi z regiónu. V ľavom hornom sa nachádza sv. Mária Magdaléna z Danišoviec, v ľavom dolnom sv. Anton Pustovník zo Spišskej Belej. Pravé horné patrí sv. Barbora z Okoličného a krídlo vpravo dole zastáva sv. Jakub z Levoče. Po bočných stranách priestor krásne vypĺňajú lode chrámu. V ľavej sa ukrýva postava pastiera, v pravej je umiestnená socha Majstra Pavla z Levoče.

Táto majestátna stavba, ktorá nemá na Slovensku obdobu, rozhodne stojí za návštevu. Očarí vás precíznou prácou a detailami, ktoré podtrhuje príjemné osvetlenie. Príďte si preto vychutnať tento slovenský unikát a preneste sa na chvíľu do tatranskej ľadovej rozprávky. Ešte silnejšiu emóciu ponúka dóm každú nedeľu, keď sa rozozvučí vďaka živým hudobným koncertom. Prežite krásny zimný čas v Tatrách a odneste si nezabudnuteľný zážitok z Tatranského ľadového dómu. 

Na Hrebienok sa jednoducho a pohodlne vyveziete pozemnou lanovkou zo Starého Smokovca.

dom

 

Napíšte komentár