19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Ako nájsť ubytovanie v Chorvátsku?

Autor: Zuzka, Foto: sdetmi.com/

chorvatsko 1

Patríte medzi tých, ktorí majú radi dovolenku úplne vo vlastnej réžii ? Zvažujete tzv. slovenské more - Chorvátsko? Tak tieto tipy sú určené priamo Vám.
Ubytovanie si môžete nájsť dvojakým spôsobom a to buď  priamo na mieste alebo si apartmány vyberáte vopred prostredníctvom internetu. 

Ubytovanie priamo na mieste

Výhody:
Vycestovať môžete zo dňa na deň, keď sú napr. deti zdravé, keď je v Chorvátsku super počasie ...
Ďalšou výhodou je, že ubytovanie vyberáte priamo na mieste a vidíte do čoho idete a hlavne je priestor na zjednávanie cenyAvšak pozor, Chorvátsko nie je Turecko a zjednávanie nie je súčasťou ich kultúry. 
Konečná cena bude vždy lepšia,  ako keď si rezervujete ubytovanie vopred.
V praxi to vyzerá asi tak, že domáci stoja pri vjazde do mesta či dedinky popri ceste s tabuľkami v rukách "Free apartman" , "Sobe", "Apartman".  Ak sa Vám zapáči nejaký konkrétny dom, neváhajte a vstúpte dnu s otázkou či nemajú niečo voľné. Miestni sú na to zvyknutí a kedže sa navzájom všetci poznajú radi Vám poradia, kde majú určite voľné miesta.  
Môžete využiť aj služby turistických agentúr, ktoré nájdete v každej lokalite a ktoré majú informácie o voľných izbách a apartmánoch. Ubytovanie si naozaj vždy nájdete :-)
Nevýhody:
Ak nie ste vyslovene dobrodružný typ, alebo naopak tzv. pohoďák :-), môže byť pre vás pocit, že neviete kde večer "skloníte hlavu"  :-) nepríjemný. Hlavne, ak cestujete s malým bábätkom (pri starších deťoch stačia plavky a kým manžel hľadá, vy si s deťmi už môžete vychutnávať more :-)). Snažte sa pricestovať do cieľa niekoľko hodín pred zotmením, pretože zháňať podvečer ubytovanie môže byť veľmi stresujúce.
Ak ste väčšia partia, nájsť ubytovanie pod jednou strechou môže trvať dlhšie resp. to môže byť doslova problém.

Ubytovanie priamo u majiteľov:

Booking je síce super, ale lepšiu cenu dostanete priamo od majiteľa penziónu či apartmánu.  Pri výbere sa nedajte pomýliť vzdialenosťou k moru a na pláž, čo nie je vždy to isté. TKto pozná Chorvátsko vie, že mnoho miest a dedín pretína frekventovaná cesta. Apartmány nad cestou zvyknú byť lacnejšie, ale s deťmi je určite bezpečnejšie bývať pod cestou. Aj túto info domáci občas radi zataja. Takou zaujímavosťou je napr. oblasť Duče - Omiš,  ktorá je obľúbená kvôli pieskovej pláži, ale tu 30m od pláže, znamená, že bývate určite nad cestou. Nezabudnite sa preto, vždy na túto informáciu domácich opýtať, ak to nie je jasné z fotografií. Ak od Vás majiteľ bude žiadať zálohu (obvykle vo výške 30% z ceny pobytu)  nemusíte mať obavy, je to bežná prax. Každý má vlastné kritéria pri výbere ubytovania.  Tie naše sú takéto - nenástojíme na modernom vybavení, dôležitá je čistota, parkovisko na auto, klimatizácia a to najdôležitejšie -  výhľad!

Či už cestujete tak alebo onak jedna všeobecná rada pre všetkých : Ak to nie je nevyhnutné necestujte piatok a víkend ! Vyhnete sa tak zápcham na platidlách, ktoré sa  na mýte tvoria . 

Tu je sľúbený zoznam odkazov, kde nájdete kontakty priamo na majiteľov domov. Ak ešte o niečom viete, dajte nám vedieť a zoznam doplníme. 

 Mohlo by Vás zaujímať: Pieskové pláže v Chorvatsku

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Maria 03.10.2021, 18:12

    Makarskou riviéru rozhodně doporučuji, protože je opravdu nádherná. Má stín, moře je čisté a teplé. Mimo sezónu je zde méně lidí, takže můžete navštívit také Skykovo Skywalk https://laganini.com/cz/riviery/makarska-riviera Z míst je pro mě osobně nejkrásnější Brela

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár